Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 53/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 24- 2014. 12. 24

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében, 54. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 53/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 6. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltás napjával kezdődik úgy,  hogy az egyes temetési helyekre vonatkozó használati idők a 2. mellékletben meghatározott időtartamnál nem lehetnek rövidebbek.”


(2) A rendelet az alábbi (2a)-(2c) bekezdéssel egészül ki:


„(2a) Temetés nélkül új sírhely feletti rendelkezési jogot megváltani - kizárólag - azzal a feltétellel lehet, hogy a jogosultnak az első temetéskor - a megváltástól a temetésig eltelt időszakra - a megváltási időből eltelt idővel azonos mértékű  újraváltási díjtételnek megfelelő díjat kell fizetnie. Így a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő), a megváltástól a temetésig eltelt időtartammal meghosszabbodik.


(2b) A (2a) bekezdés alól kivételt képez a koporsó elhelyezésre alkalmas sírhelybe történő urnaelhelyezés, mivel ez esetben a használati idő nem hosszabbítható meg.


(2c) A sírhelybe történő további temetés(ek) esetén a megváltási időből - a (2a) bekezdés esetén az első temetéstől számított megváltási időből - eltelt idővel azonos mértékű - a 2. mellékletben meghatározott - újraváltási díjtételnek megfelelő díjat kell fizetni. Így a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltástól - a (2a) bekezdés esetén az első temetéstől - a további temetésig eltelt időtartammal meghosszabbodik.”


2. §


A rendelet 15. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel kapcsolatos feladatok ellátására kötelező igénybe venni az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését (üzemeltető által biztosított szolgáltatás), melyek díját a 3. melléklet tartalmazza.”


3. §


(1) A rendelet 1. melléklet III. Temetkezési szolgáltatás fejezetének 1. és 12. pontja helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„1. A köztemetőkben temetkezési szolgáltatást végezhet az üzemeltető, továbbá - a rendelet 15. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével - az a vállalkozó is, aki jogszabály alapján e tevékenység végzésére jogosult.


12. Üzemeltető feladata összehangolni a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket.”



(2)  A rendelet 1. melléklet IV. Az üzemeltető kötelezettségei fejezetének 1. j) és m) pontjai helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„j) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket. Biztosítja a szakszemélyzet közreműködését, valamint a szükséges berendezéseket az elhunyt hűtésével, temetőn belüli járművön történő szállításával, az urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel kapcsolatos feladatok ellátásánál.


m) ellátja a teljeskörű sírhelygazdálkodást, a temetési helyek megváltásával, újraváltásával kapcsolatos ügyintézést, ezek díjának beszedését. A sírhely megváltásakor köteles a jogosultat a rendelet 6. § (2) bekezdésben, újraváltáskor a rendelet 6. § (5) bekezdésében foglaltakról tájékoztatni.”


(3) A rendelet 1. melléklet VII. Síremlék, sírbolt fejezetének 1. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„1. Temetés nélkül új sírhely feletti rendelkezési jogot megváltani a rendeletben meghatározottak szerint, a rendelet 2. mellékletében meghatározott díj megfizetés ellenében - kizárólag - azzal a feltétellel lehet, hogy a jogosultnak az első temetéskor - a megváltástól a temetésig eltelt időszakra - a megváltási időből eltelt idővel azonos mértékű, a rendelet 2. mellékletében meghatározott újraváltási díjtételnek megfelelő díjat kell fizetnie. Így a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltástól a temetésig eltelt időtartammal meghosszabbodik.

Ez alól kivételt képez a koporsó elhelyezésre alkalmas sírhelybe történő urnaelhelyezés, mivel ez esetben a használati idő nem hosszabbítható meg.”

(4) A rendelet 1. melléklet VII. Síremlék, sírbolt fejezete az alábbi 1a.  ponttal egészül ki:


„1a. A sírhelybe történő további temetés(ek) esetén a megváltási időből, az 1. pont esetén az első temetéstől számított megváltási időből eltelt idővel azonos mértékű - a rendelet 2. mellékletében meghatározott - újraváltási díjtételnek megfelelő díjat kell fizetni. Így a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) - a megváltástól, az 1. pont esetén az első temetéstől a további temetésig eltelt időtartammal – meghosszabbodik.”


4. §


A rendelet 3. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


5. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a rendelet 1. melléklet III. Temetkezési szolgáltatás fejezetének 17. pontja és a rendelet 2. mellékletének 13. pontja.


Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester