Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 24- 2014. 12. 24

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 153. § (1) bekezdés a) pontjában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (2) bekezdésében, a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet 8. § (4) bekezdésében, valamint a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 2./A. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A köztisztaság, valamint településtisztaság fenntartásáról szóló 46/2004. (XII.03.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 4. § m) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„m) közszolgáltató, szakvállalkozó: Városgazdálkodási Kft. (Zalaegerszeg, Gasparich u. 26.), illetve a 12. § (7) bekezdés és a 12. § (9) bekezdés b) , c) pontja tekintetében a ZALA-DEPO Kft. (Zalaegerszeg, Gasparich u. 26.), és a 12. § (12) bekezdése esetén a LÉSZ Kft. (Zalaegerszeg, Kert u. 39.), továbbá a 16. § (1) bekezdés tekintetében a Kontakt Humán Szolgáltató Nonprofit Kft. (Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 47-51.)”

2. §


(1) A rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Építéssel, bontással vagy felújítással érintett ingatlan tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni, különös tekintettel az elbontott, de a keletkezés helyén hasznosítható építési-bontási hulladékok - annak felhasználásáig - az ingatlanon belül rendezett módon történő tárolásáról. Az egyéb, a keletkezés helyén nem hasznosítható hulladék elszállításáról, ártalmatlanításról - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően – kell gondoskodni.”

(2) A rendelet 6. §-a az alábbi (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Bontási munkák befejeztével az ingatlan tulajdonosa köteles a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, a telek területi adottságának megfelelő, természetes terepfelületét helyreállítani.”

(3) A rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Építési, bontási, felújítási munkáknál, valamint az úttest, járdaszakasz felbontásánál keletkezett por és szennyeződés elterjedését meg kell akadályozni. A munkálatok során, illetve a közterület rendeltetéstől eltérő használata esetén a növényzetet, létesítményeket a szennyeződéstől, rongálódástól meg kell védeni.”




3. §


A rendelet 6. §-a az alábbi (9) bekezdéssel egészül ki:


„(9) Bármely okból félbehagyott építési beruházás, továbbá bontással érintett ingatlan esetén az ingatlan tulajdonosa köteles a telek, valamint a félbehagyott építményrész csapadékvíz-elvezetését úgy megoldani, hogy a területen, valamint az építményrészben pangó víz ne keletkezhessen.”


4. §


A rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Közterületen nyilvános illemhely létesítése közgyűlési döntés alapján történik, üzemeltetéséről a szakvállalkozó gondoskodik. Az önkormányzati tulajdonban lévő, de üzemeltetésre átadott nyilvános illemhely rendszeres fertőtlenítéséről, az illemhely és környékének folyamatos tisztán tartásáról a szakvállalkozó gondoskodik.”


5. §


A rendelet 16. § -a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Az (1) bekezdésben meghatározott nyilvános illemhely térítésmentesen  vehető igénybe.”


6. §


A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelet 7. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) Az ingatlantulajdonos gondoskodni köteles építési, bontási, felújítási munkáknál az elbontott, de a keletkezés helyén hasznosítható hulladékok rendezett tárolásáról, a pangó víz kialakulásának megakadályozása érdekében az telek, valamint a félbehagyott építményrész csapadékvíz-elvezetéséről, továbbá bontási munkák befejeztével a telek területi adottságának megfelelő, természetes terepfelületének helyreállításáról.”


7. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Jelen rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.



Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Balaicz Zoltán sk.

polgármester