Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 39/2014. (XII.22.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 01. 02

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) és h) pontjában, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és 6. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. §


A helyi adókról szóló 13/2012. (IV. 2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Adórendelet) 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A fizetendő adó összegét a helyi adókról szóló törvény szerint adóbeszedésre kötelezett közli az adóalannyal és az adót beszedi.”


2. §


Az Adórendelet 4. §-a a következő (3)-(4) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Az idegenforgalmiadó-kötelezettség alóli mentességre jogosultság tényét az adóalanynak okirattal, valamint e rendelet 1. melléklete szerinti nyilatkozat kitöltésével kell igazolnia a beszedésre kötelezett felé. Megfelelő igazolás hiányában az adóalanynak az adót meg kell fizetnie. A mentességre jogosultakról az adóbeszedésre kötelezett külön nyilvántartást vezet, amelynek részét képezik a kitöltött nyilatkozatok, valamint a mentességet igazoló okiratok másolatai.


(4) Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett adóról, az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas, továbbá az önkormányzati adóhatóság által ellenőrizhető, e rendelet 2. melléklete szerinti nyilvántartást köteles vezetni.”


3. §


Az Adórendelet a következő 3/A. alcímmel egészül ki:


3/A. Elektronikus ügyintézés


6/A. §


Az önkormányzati adóhatóság előtti ügyintézés az Önkormányzat www.bekescsaba.hu internetes honlapján közzétett módon elektronikus úton is teljesíthető.”



4. §


Az Adórendelet kiegészül a jelen rendelet 1. és 2. mellékletét képező 1. és 2. melléklettel.


5. §


A Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 4. mellékletének 4. pontja és 6.1.4. pontja hatályát veszti.


6. §


Az SZMSZ 4. mellékletének 6.1. pontja kiegészül a következő 6.1.8. alponttal:


„6.1.8. Dönt a 6 millió forint értékhatárt elérő vagy azt meghaladó, de a közbeszerzési értékhatárt el nem érő vállalkozási (építési, szerelési, tervezési, kutatási), megbízási és szállítási szerződések megkötéséről.”


7. §


A közgyűlés egyes hatáskörei gyakorlásának a polgármesterre történő átruházásáról szóló 20/2012. (V. 2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Hatáskör-átruházási rendelet) 1. § a) pontjában a „közbeszerzési feladatokat ellátó bizottság” szövegrész helyébe a „gazdasági ügyekért felelős alpolgármester” szöveg lép.


8. §


A Hatáskör-átruházási rendelet 4. § (3) bekezdése hatályát veszti.


9. §


(1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Az 1-4. § 2015. január 1. napján lép hatályba.




                           Szarvas Péter                                       Dr. Szvercsák Szilvia

                            polgármester                                                   jegyző



Záradék: Kihirdetve a Városháza hirdetőtábláján történt kifüggesztéssel 2014. december 22. napján.


                                                                                                        Dr. Szvercsák Szilvia

                                                                                                                      jegyző