Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról és a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátásokról szóló 19/2008. (IX.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2014. 03. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról és a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátásokról szóló 19/2008. (IX.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2014.03.01.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 29. §-ában és a 131. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Gyvt. 147. §-ában foglalt feladatkörében eljárva - az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 17. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi, Igazgatási, Jogi Bizottsága egyetértésével - a következőket rendeli el:

1. § A rendelet (a továbbiakban: R.) 4. § (1) bekezdések helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A gyermekek védelmét az Önkormányzat a következő pénzbeli és természetbeni ellátások keretében biztosítja:

a) gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény,

b) beiskolázási támogatás,

c) babaköszöntő csomag.

2. § A R. 4. § (10) bekezdések b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

b) 7. §, 8. § és a 8/A. § - kivéve 7. § (5) bekezdése - esetében a polgármester dönt.

3. § A R. 7. § (4) bekezdésének a) pontja kiegészül a következő rendelkezéssel:

ac) 1-2 gyermeket nevelő és normatív kedvezményre nem jogosult kérelmező esetén 50% -os térítési díj kedvezményre, míg a

4. § A R. kiegészül a következő, 8/A. §-szal:

8/A. § Babaköszöntő csomag

(1) Babaköszöntő csomagra jogosult az a gyermek, aki 2014. január 1-jét követően született és a gyermek születésekor legalább egyik szülője/gyámja életvitelszerűen Hajdúszoboszló város közigazgatási területén él és bejelentett lakcímmel rendelkezik.

(2) A babaköszöntő csomag természetbeni támogatás, mely gyermekruházatot, textíliát és gyermekápolási eszközöket tartalmaz.

(3) A támogatást egy gyermek után csak egy alkalommal és csak az egyik szülő/gyám jogosult igénybe venni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, azonban a szülők külön élnek, úgy az a szülő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.

(4) A gyermek születéséről a területileg illetékes védőnő értesíti a Hivatalt, amely a jogosultsági feltételek ellenőrzése után - 15 napon belül - a polgármester határozattal dönt a babaköszöntő csomagra való jogosultság megállapításáról.

(5) A csomagok beszerzéséről a Hivatal, a jogosultak részére történő eljuttatásáról a területileg illetékes védőnő gondoskodik.

5. § A R. 1. számú melléklete kiegészül az alábbi bekezdéssel:

Babaköszöntő csomag:
- a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata,
- a szülő lakcímkártyájának másolata,
- a gyermek gyám kirendelő határozat v. jegyzőkönyv másolata.

6. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 2014. március 1-jén lép hatályba és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben nem kell alkalmazni.
(2) E rendelet 4. §-a és 5. §-a 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezéseket tartalmaz.
(3) A R. 2. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.