Keszü község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II.20.) önkormányzati rendelete

kommunális adóról

Hatályos: 2014. 02. 20- 2015. 09. 15

Keszü község Önkormányzata Képviselőtestülete

4/2014(II.20.  ) önkormányzati rendelete a

kommunális adóról


Keszü község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, a  helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 1.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, figyelemmel az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben foglaltakra – alapvető feladatainak ellátása érdekében – magánszemélyek kommunális adójáról – mint helyi adóról – a következőket rendeli el:

1.§.

A rendelet hatálya

(1.) A rendelet hatálya kiterjed Keszü község közigazgatási területén lévő lakás, valamint külterületi, nem lakás céljára szolgáló építmény tulajdonosára (tulajdonosaira).

(2.)Tulajdonos a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény ( a továbbiakban: Htv.)VII. fejezet 52.§.7. pontjában meghatározott személy vagy szervezet.


2.§.

Adókötelezettség

(1.) Adóköteles az önkormányzat közigazgatási területén (adótárgy):

a.) személy vagy szervezet  tulajdonában lévő lakás, függetlenül attól, hogy a tulajdonjogot az ingatlan nyilvántartásba mikor jegyezték be,

b.) külterületi (zártkerti) nem lakás céljára szolgáló épület (gazdasági épület, présház, hétvégi ház, pince, tároló, stb.)  függetlenül a terület közművesítettségének fokától és az épület nagyságától.

c.) az épület fogalmát a Htv. 52. §.6./pontja  határozza meg.


3.§.

Adókötelezettség keletkezése és megszűnése

(1.) Az adókötelezettség a használatbavételi, illetve a fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik.

(2.) Az engedély nélkül épült vagy anélkül  használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

(3.) Adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(4.) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

(5.) Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.


4. §.

Az adó alanya

(1.) Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján a 2. §.-ban megjelölt építmény tulajdonosa.

(2.) Az adó alanya a külföldi magánszemély is, feltéve, hogy adómentességét nemzetközi szerződés vagy viszonosság nem biztosítja.

A viszonosság kérdésében a pénzügyminiszter állásfoglalása az irányadó.

(3.) Amennyiben az építményt az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog (kezelői jog, haszonélvezet, használati jog, haszonbérleti jog stb.) terheli, annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

(4.) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok.

Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az ad alanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel  egy tulajdonost is felruházhatnak. .


5. §.

Az adó mértéke

(1.) Magánszemély tulajdonában álló lakás (lakóház) esetén:

                     11.000,- Ft/év lakásonként

(2.) Külterületi (zártkerti) nem lakás céljára szolgáló építmény után:

                      11.000. Ft/év épületenként


6.§.

Adómentesség

(1.) Mentes a külterületi (zártkerti) kommunális építményadó megfizetése alól a:

                             70 éves, vagy idősebb magánszemély.

(2.) Több tulajdonos esetén az adómentesség tulajdoni hányada alapján illeti meg a magánszemélyt.

7.§.

Az adó megfizetése, bejelentése, mérséklése

(1.) Az adóalany köteles – a helyi adó megállapításához szükséges – az adóhatóság felhívásában megjelölt valamennyi adatot szolgáltatni az adott év január l.-i állapotának megfelelően.

(2.) Adóbevallást az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani. Az adókötelezettséget érintő változásról (keletkezés, megszűnés) a változást követő 15 napon belül adóbevallást köteles tenni az adóalany.

(3.) Az e rendelettel meghatározott helyi adókat a jegyző kivetési határozattal állapítja meg. (4.) A kivetett adót évi két részletben, március 15., illetve szeptember 15. napjáig az adónemnek megfelelő postai utalványon kell befizetni.

(5.) A helyi adót vagy adótartozást – éves összegének 50 %-áig – , illetve a pótlék és bírságtartozást teljes egészében -  jegyző mérsékelheti, vagy elengedheti,  ha az adózó családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át.

8. §.

Záró rendelkezések

(1.) A helyi adóval kapcsolatos eljárásban  a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, az adózás rendjéről szóló 2003. évi  XCII. törvény, valamint e rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

(2.) E rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

(3.) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Keszü község Önkormányzata Képviselőtestülete  60/2000(XII.6.). sz., valamint az azt módosító 11/2010(XI.30.), 15/2002(XII.15.), 2/2001(II.13.) sz. rendeletek hatályukat vesztik.

Keszü, 2014 január 22.



Buday-Sántha Attila                                            dr. Barta Zsuzsa

polgármester                                                                 körjegyző


Záradék: Elfogadta Keszü Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. február 10.-i ülésén.

Kihirdetve. 2014. február 20.