Ötvöskónyi Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(II.13.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2024. 01. 03

Ötvöskónyi Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(II.13.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2024.01.03.

Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 40. §-ában és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Ötvöskónyi Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő köztemetőkre, valamint ezek fenntartásával és rendjével kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § (1) Az önkormányzat tulajdonát képezi az ötvöskónyi 282 hrsz. alatti 1 ha 1953 m2 nagyságú köztemető.

(2) A köztemetők üzemeltetését a képviselő-testület külső vállalkozóval kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján látja el.

2. A temetkezési helyekre és a temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § (1)1 A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki. Az új sírhelytáblák kijelölése során külön parcellát kell kijelölni a sírboltoknak, a felnőtt egyes és kettes sírhelyeknek és a 10 éven aluli gyermeksírhelyeknek.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A sírhelyeket - a díszsírhelyek kivételével – a temetés alatt álló sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni. Kivételesen a korábban kialakított sorokban levő és megfelelő méretű temetési helyre is ki lehet jelölni a sírhelyet.

(4) A temető üzemeltetője a temető kialakított sírhelytábláiban jogosult elkülönítve kezelni olyan sírhelyeket, melyek díszsírhelyként szolgálhatnak a későbbiekben.

3. Szociális temetés

4. §2

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év,

b) koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

c) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év,

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) A temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetnie, melynek mértékét az 1. mellékletben 3 foglaltak alapján kell megállapítani.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítására (újraváltására), ugyanazok a díjak és szabályozások vonatkoznak, mint megváltás esetén.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (1) bekezdésben meghatározott rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható, újraváltható. A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama az (1) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de az (1) bekezdés b) és d) pontja esetében legalább 10 év, az (1) bekezdés a) pontja esetében legalább 30 év, míg az (1) bekezdés c) pontja esetében legalább 5 év. Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.

(4) Amennyiben a használati idő leteltét követően a sírboltot 5 év, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(5) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő lejártáig - kegyeleti szempontokból – csak a rendelkezésre jogosult által idegeníthető el, helyezhető át más sírhelyre.

6. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 210 cm hosszú, 200 cm mély, 90 cm széles,

b) felnőtt kettes sírhely: 210 cm hosszú, 200 cm mély, 190 cm széles,

c) gyermeksírhely: 130 cm hosszú, 160 cm mély, 60 cm széles,

d) urna földbe temetésénél: 80 cm hosszú, 100 cm mély, 60 cm széles,

e) sírbolt 2 koporsó elhelyezéséhez: 300 cm hosszú, 210 cm mély, 200 cm széles,

f) sírbolt 4 koporsó elhelyezéséhez: 400 cm hosszú, 210 cm mély, 300 cm széles,

g) sírbolt 6 koporsó elhelyezéséhez: 400 cm hosszú, 210 cm mély, 400 cm széles,

(2) A sírok egymástól való oldal-távolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Mélyített, 230 cm mély felnőtt sírhelybe tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsós rátemetés végezhető úgy, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. Koporsós felnőtt sírhely rá-és mellétetés esetén a sírhely használati ideje meghosszabbodik, ezért a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

(4) Felnőtt egyes koporsós sírba elhelyezett koporsóra négy urna, kétkoporsós sírhelyre nyolc urna, egyes mélyített koporsós helyre rátemetés nélkül szintén nyolc urna temethető el keszonban.

(5) Felnőtt sírhely díjának befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető, ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sírhely méreteivel azonosnak kell lennie.

(6) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túlmenően a két férőhelyes sírboltba további hat, a négy férőhelyes sírboltba tíz urna helyezhető el.

(7)4

7. § (1) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet, kivéve hogy arra a jegyző hagyományőrzés céljából engedélyt ad.

(2) Rátemetés esetén a temettetőnek kell gondoskodnia a síremlék megbontásáról és újbóli biztonságos felállításáról.

(3) Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem rendelkezett, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

(4) A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetve gyermekkoporsóban a sírboltba visszahelyezhető. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

(5) Az elhunytakat a temető területén belül új sírhelyre, urnafülkébe, urnasírhelybe áthelyezni, áthelyeztetni csak a temető üzemeltetőjének előzetes hozzájárulásával lehet.

(6) Lejárt sírhely újraértékesítése esetén az eltemettetőnek a fellelt csontmaradványokról való rendelkezés lehetőségét biztosítani kell.

(7) Amennyiben az eltemettető a csontmaradványok mélyebbre ásását választja, vagy a maradványok egyéb módon történő elhelyezése mellett dönt, úgy a rendelet 1. mellékletében 5 meghatározott díjat kell előzetesen az üzemeltetőnek megfizetnie.

(8) Lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttestmaradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tisztiorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni. Lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

8. § (1) Ötvöskónyi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete azon személyeknek, akik a község közéletének valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, a köztemetőben díszsírhelyet vagy dísz urnahelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely vagy dísz urnahely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe az elhalt özvegye és közvetlen felmenő és lemenőági hozzátartozói a temetési szabályok betartásával, a költségek viselése mellett eltemethetők.

9. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(2) Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(3) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni, azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

3. A temetők működési rendje

10. § (1) A temetők nyitva tartása:

a) nyári időszámítás esetén 6 – 21 óráig,

b) téli időszámítás esetén 7 – 17 óráig,

c) október 31.-én, november 1.-én és 2.-án 6 – 22 óráig.

(2) A temetőből a nyitvatartási idő után külön felszólítás nélkül távozni kell.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírok között nem tárolható, azt a temetőnél elhelyezett konténerbe kell lerakni.

(4) A sírhelyek kerítéssel nem körül határhatóak.

(5) A temetőben gyertyát gyújtani legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad, ügyelve arra, hogy az tűzveszélyt ne okozzon.

(6) A temető területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(7) Az urnafülkék (kolumbáriumok) előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.

11. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(3) A temetőbe gépjárművel behajtani és ott közlekedni tilos.

(4) A (3) bekezdésben foglalt tiltás nem vonatkozik:

a) a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezőkre,

b) a 70 éven felüliekre,

c) azokra a személyekre, akik háziorvosi igazolással igazolják, hogy mozgásukban korlátozottak,

d) az engedélyezett munkálatokat végzőkre.

(5) A temetési szertartások időpontja előtt 15 perccel, valamint a ravatalozási idő alatt a temetőbe gépjárművel behajtani tilos, kivéve a (4) bekezdésben előírtak figyelembevételével az adott temetésre érkező hozzátartozók.

(6) A panaszok ügyintézése az üzemeltető feladata és kötelessége.

4. Sírhelygondozás

12. § (1) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, a szükséges állagmegóvási, karbantartási munkák elvégzésével gondoskodni arról, hogy a sírjel, vagy sírbolt a biztonságos temetőhasználatot ne veszélyeztesse.

(2) A temetkezési hely birtokosa vagy megbízottja által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a kétméteres magasságot.

(3) A (2) bekezdés szerinti tevékenységeket csak a rendeletben maghatározott sírhely méretein belül lehet végezni.

13. § (1) A temetőben munkát végző vállalkozóknak regisztráltatniuk kell magukat az üzemeltetőnél, melynek során igazolniuk kell a tevékenység végzésére való jogosultságot.

(2) A regisztrált vállalkozók az általuk végzett munkát kötelesek az üzemeltetőnek a munkavégzés előtt minimum egy munkanappal bejelenteni. Az engedély nélkül végzett munka egyszeri írásbeli felszólítást, annak eredménytelensége esetén a temetőben való munkavégzés megtiltását vonhatja maga után.

(3) Sírbolt építését, síremlék állítását, valamint az egyéb munkálatokat a munkavégzés időpontjának és várható időtartamának megjelölésével, az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(4) Az előírt hozzájárulás hiányában vagy attól eltérően végzett munkálatok esetén, továbbá a 11. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi vagy elvégezteti, és annak költségét áthárítja a sírhely birtokosára.

(5) A sírjel vagy sírbolt és síremlék helyreállításáig, illetve arra az üzemeltető által fordított költség megtérítéséig a temetési helyre további temetés nem történhet.

5. Temetkezési szolgáltatók

14. § (1) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(2) A köztemetőn belül az elhunyt hűtése, ravatalozása, a temetőben az erre a célra rendszeresített járművön történő szállítása, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórása, az urna elhelyezése, a sírásás, sírhelynyitás, sírba helyezés, visszahantolás, az újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátása az üzemeltető kizárólagos joga és kötelessége.

(3) A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető az 1. mellékletben 6 felsorolt díjakat érvényesíti.

(4) A temető üzemeltetője a rendeletben megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg. Nem szedhető díj a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.

(5) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási díjat az 1. melléklet 7 tartalmazza. Ugyanezen melléklet tartalmazza a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat is.

6. Nyilvántartások vezetése

15. § (1) A temető fenntartója új parcellák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről.

(2) A temetőtérképet a nyilvántartó könyvekkel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása, a sírok átminősítése csak az önkormányzat engedélyével történhet, a térkép egyidejű módosításával.

(3) A temetői dokumentációk biztonságos tárolásáról, megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

7. Záró rendelkezések

16. § (1) E rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 2014. április 1-jén lép hatályba.

(2)8

17. § Hatályát veszti

a) Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2000. (X.25.) Kt. rendelete,

b) Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (X.26.) Kt. rendelete módosításáról szóló 15/2004. (XI.30.) rendelete,

c) Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (X.26.) Kt. rendelete módosításáról szóló 16/2005. (XII.31.) rendelete,

d) Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (X.26.) Kt. rendelete módosításáról szóló 14/2006. (XI.30.) rendelete,

e) Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (X.26.) Kt. rendelete módosításáról szóló 15/2007. (XI.30.) rendelete,

f) Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (X.26.) Kt. rendelete módosításáról szóló 17/2007. (XII.22.) rendelete,

g) Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (X.26.) Kt. rendelete módosításáról szóló 19/2009. (IX.15.) rendelete,

h) Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 14/2004. (X.26.) Kt. rendelete módosításáról szóló 25/2009. (XII.22.) rendelete.

18. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1. melléklet a 4/2014. (II.13.) önkormányzati rendelethez9

Az igénybevétel jellegétől függő nettó díjösszegek forintban

A

B

1.

Sírhely megváltása segesdi lakóhellyel rendelkező, 14 évesnél fiatalabb elhunyt esetében


741 Ft

2.

Egyes sírhely megváltása és újraváltása

4.322 Ft

3.

Kettes sírhely megváltása és újraváltása

6.871 Ft

4.

Sírbolthely megváltása és újraváltása 2 személyes sírbolt esetében

25.116 Ft

5.

Sírbolthely megváltása és újraváltása 4 személyes sírbolt esetében

35.952 Ft

6.

Sírbolthely megváltása és újraváltása 6 személyes sírbolt esetében

49.504 Ft

7.

Szabványos urnahely, urnafülke megváltása és újraváltása

4.235 Ft

Temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők díja

8.

Vállalkozók alkalmankénti temető igénybevételének díja

max. 905 Ft

Temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

9.

Urna elhelyezése kriptában

4.238 Ft

10.

Halott hűtési díj (Ft/nap/fő)

2.798 Ft

11.

Temetői létesítmények igénybevétele

22.031 Ft

12.

Gyermeksírhely hantolás nélküli sírásási díja (14 éves korig)

5.976 Ft

13.

Gyermeksírhely hantolása (14 éves korig)

2.717 Ft

14.

Egyes, nem mélyített sírhely, hantolás nélküli sírhelyásási, sírnyitási díja

9.464 Ft

15.

Egyes, mélyített sírhely, hantolás nélküli sírhelyásási, sírnyitási díja

10.268 Ft

16.

Egyes, nem mélyített sírhely, hantolási díja

15.200 Ft

17.

Egyes, mélyített sírhely, hantolási díja

15.300 Ft

18.

Ravatalozás

9.780 Ft

19.

Helyi halott szállítás a ravataltól a sírig, gyászkocsival

7.471 Ft

20.

Urnaelhelyezés sírban

4.236 Ft

21.

Urnaelhelyezés kriptában

4.236 Ft

22.

Sírba helyezés

2.717 Ft

23.

Exhumálás

10.866 Ft

1

A 3. § (1) bekezdése az Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. §-t az Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Módosította a 20/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2019. november 29. napjával. Hatályos 2020. január 1. napjától.Módosította a 13/2020. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-a 2020. november 30. napjával. Hatályos 2021. január 1. napjától.

4

A 6. § (7) bekezdését az Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Módosította a 20/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2019. november 29. napjával. Hatályos 2020. január 1. napjától.Módosította a 13/2020. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-a 2020. november 30. napjával. Hatályos 2021. január 1. napjától.

6

Módosította a 20/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2019. november 29. napjával. Hatályos 2020. január 1. napjától.

7

Módosította a 20/2019. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2019. november 29. napjával. Hatályos 2020. január 1. napjától.

8

A 16. § (2) bekezdése az Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 16. § (2) bekezdését az Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

9

Az 1. melléklet az Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet az Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.