Sé Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III. 13.) önkormányzati rendelete

A temető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 03. 13- 2018. 11. 20

Sé  Község Önkormányzata Képviselő-testületének


         4/2014. (III.13.) önkormányzati rendelete

 a temető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről


Általános rendelkezések


Sé Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdése 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a települési köztemetőről, a temetkezés helyi szabályairól a következőket rendeli el:



1.§


 (1)A köztemető tulajdonosa Sé Község Önkormányzata

 (3)A temető helye :Sé 284  hrsz.

 (2)A Köztemető üzemeltetését, fenntartását Sé Község  Önkormányzata látja el, a feladat ellátásához szükséges személyi, tárgyi feltételeket és pénzügyi fedezetet az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja .

 (4)A képviselő testület az e rendeletben meghatározott díjak megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét.




(1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2)  A temető területére a halottszállító járművek, hulladékszállító és mozgáskorlátozottak járművei és a (3) bekezdésben foglaltak kivételével a köztemető területére gépjárművel behajtani tilos.

(3) Síremlék építéséhez, felújításához szükséges gépjárművek behajtását  az üzemeltető írásbeli engedélyhez köti.

(4) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, koszorút, virágot csak a kijelölt hulladék gyűjtőhelyre szabad tenni. Kő, beton, egyéb kommunális hulladék a konténerben elhelyezni tilos.

(5) Fás szárú növény ültetése, továbbá pad, ülőhely egyéb nem kegyeleti célú tárgy kihelyezése csak az üzemeltető írásbeli hozzájárulásával történhet.

(6)  Műszaki állapota miatt életveszélyt vagy balesetveszélyt okozó síremléket az üzemeltető a temető területén belül erre a célra kijelölt helyre helyezi át, amennyiben a sírhely felett rendelkezni jogosult személy nem lelhető fel , vagy az üzemeltetésre jogosult felszólítására 30 napon belül nem intézkedik a helyreállításról.

(7) A köztemető területén tilos temetkezési szolgáltatásra utaló reklám vagy hirdetőtábla elhelyezése.








3.§


  1. A temetkezés időpontját a Séi Közös Önkormányzati Hivatal  helységében a  legalább a gyászünnepséget megelőző két nappal be kell jelenteni.
  2. A temetési helyek méreteit az 1. melléklet tartalmazza.
  3. A köztemető fenntartási feladatok ellátásának biztosítására az eltemetésre kötelezett személy temetési hely megváltási díjat köteles fizetni. A temetési hely megváltási - és újraváltási díjait, valamint a használati idő tartamát jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza
  4. Ha az elhunyt azonosságát illetően kétség merül fel  vagy a szükséges okmányok hiányosak az üzemeltető az átvételt haladéktalanul felfüggeszti, és az illetékes hatóságokat értesíti.


 


 

Záró rendelkezés


4.§

  1. A jelen rendelet  kihirdetést követő  napon  lép hatályba .
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőről és a temetkezési /tevékenységről   szóló 7/2013.(XII.13.) önkormányzati rendelet.





Sörös István                                                              Wiktoráné Németh Klára

      polgármester                                                                     címzetes főjegyző



Sé, 2014. március 12.




Záradék :


A rendelet kihirdetve:

Sé, 2014. március 13.



                                               Wiktoráné Németh Klára

                                                    címzetes főjegyző