Cserhátszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(V.16.)önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események szolgáltatási díjáról és az anyakönyvvezető juttatásáról

Hatályos: 2014. 05. 16- 2017. 07. 27

Cserhátszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye  32. cikk, és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§-ában, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. 42/A.§. (4) bekezdésében és az biztosított felhatalmazás alapján, házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események szolgáltatási díjáról és az anyakönyvvezető juttatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1.§.


A rendelet hatálya Cserhátszentiván község közigazgatási területén történő házasságkötési, a bejegyzett élettársi kapcsolatok eljárásai és egyéb családi események társadalmi megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint az anyakönyvvezetőre terjed ki.

2.§.


(1) A házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok, és egyéb családi események társadalmi megünneplésén hivatali munkaidőn belül ingyenes az alapszolgáltatás, ha az anyakönyvvezető közreműködése munkaidőben, a hivatali helyiségben történik és a jogszabályban rögzített hivatalos szöveget, és eljárást foglalja magában. 

    

(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyisége: 3066 Cserhátszentiván, Kossuth utca 1. Önkormányzati Hivatal helyisége


(3) Munkaidő: a Mátraszőlősi  Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról és fenntartásáról kötött megállapodásban és a Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

                                             

(4) Amennyiben nem az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatást igénybevételét kérik, a szolgáltatásért díjat kell fizetni.


3.§.


(1) Nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasuló súlyos mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés.


4.§.


A házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események szolgáltatási díja

a) a hivatali helyiségben munkaidőn túl megtartott házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat és az egyéb családi esemény                                 bruttó 20.000 Ft.


b) hivatali helyiségen kívül, munkaidőn túl megtartott házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat és egyéb családi esemény                                  bruttó 20.000 Ft.


5.§.


A munkaidőn túl hivatali helyiségben és hivatali helyiségen kívül megtartandó eseményekhez az alapszolgáltatáson felüli szolgáltatás és egyéb eszközök biztosítása az igénylő feladata.


6.§.


(1) A szolgáltatási díjat a megkötött szolgáltatási megállapodás alapján a Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal Cserhátszentiváni Kirendeltségénél nyugta ellenében kell megfizetni, a családi eseményt megelőzően, de legkésőbb az eseményt megelőző 10. napon.


(2) Amennyiben a rendezvény elmarad, és azt az ünnepség előtt három nappal korábban bejelentik, a szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.


(3) Amennyiben a szolgáltatási díjat határidőben nem fizetik meg, úgy a 2.§. (1) bekezdésében foglalt alapszolgáltatást vehetik igénybe vagy megtartott anyakönyvi esemény esetén a 4.§-ban foglalt díj 200 %-át kötelesek megfizetni.


7.§.


A hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat és egyéb családi esemény megtartásában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett

a) hivatali helyiségben megtartott eseményenként járulékokkal növelten               22.000 Ft 

b) hivatali helyiségen kívül megtartandó eseményenként járulékokkal növelten     25.000 Ft megbízási díj illeti meg, amely tartalmazza a további olyan kiadásokat, amelyek felmerülnek, mint a ruházkodás, fodrász stb.

                                                                         8.§.


(1) A házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események munkaidőn túl és hivatali helyiségen kívüli tartására irányú kérelmet az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatvány tartalmazza. A kérelmet az anyakönyvvetőnél kell benyújtani.                                   A kérelemről a jegyző egyszerűsített határozattal 15 napon belül dönt.


9.§.


Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.  



           Kovács Éva                                                             dr. Turza Csaba József 

          polgármester                                                                         jegyző




Záradék:  A rendelet kihirdetésének napja :2014. május 15.



                                                                                           dr. Turza Csaba József

          jegyző

Mellékletek