Erdőhorváti község képviselő testületének 4/2014 (VII.21..) önkormányzati rendelete

a házasságkötés létesítéséről hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2014. 07. 22- 2022. 03. 03

Erdőhorváti község képviselő testületének 4/2014 (VII.21..) önkormányzati rendelete

a házasságkötés létesítéséről hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről1

2014.07.22.

Erdőhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya a Erdőhorváti község közigazgatási területén kötött házasságokra terjed ki.

2. §

1. A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha a törvényerejű rendeletben meghatározott feltételek megléte mellett az anyakönyvi esemény megtartása nem akadályozza a korábban előjegyzésbe vett anyakönyvi események megtartását.
2. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolítása során be kell tartani a helyszínnel, valamint az egyéb feltételekkel kapcsolatos mindenkor hatályos jogszabályi előírásokat.
3. A házasság létesítése hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli lebonyolításának engedélyezéséhez egyedi írásbeli kérelmet kell benyújtani.
4. A kérelem elbírálásáról a jegyző dönt.

3. §

1. A hivatali munkaidőben és munkaidőn kívüli házasságkötési eseményekért díjat nem kell fizetni.
2. Hivatali munkaidőn túl házasságkötést pénteken 14.00 és 18 óra, szombaton 10.00-18.00 óra között lehet lebonyolítani.
3. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötési eseményért nem kell díjat fizetni.
4. A házasságkötés elmaradásáról a kitűzött időpontot megelőzően legalább 15 nappal az érintettek kötelesek Erdőhorváti község jegyzőjét írásban értesíteni.
5. A hivatali munkaidőn túl házasságkötés létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt 1 nap fizetett távollét, szabadnap illeti meg, függetlenül attól, hogy az anyakönyvi eseményre hivatali helyiségben, vagy azon kívül kerül sor.

4. § E rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet az Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 4. napjával.