Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2014 (XI.28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 09. 30

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Építményadó


1. §   


(1) A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 3. § (2) bekezdésében, valamint a 13. §-ban foglaltakon túl, mentes az építményadó alól:

a) a magánszemély tulajdonát képező lakás céljára szolgáló építmény, melléképület és garázs, kivéve a vállalkozási tevékenység céljára szolgáló építményt,

b) a magánszemély tulajdonát képező lakásnak nem minősülő üdülésre, pihenésre alkalmas épület alábbi kiegészítő helyiségei:

ba)    nyitott terasz,

bb)    erkély,

bc)    loggia,

bd)    WC,

be)    fürdőszoba,

bf)     zuhanyzó,

bg)    tüzelőtároló,

bh)    szárító és

bi)     szerszámkamra.


(2) A magánszemély tulajdonát képező lakásnak nem minősülő üdülésre, pihenésre alkalmas épület utáni adókötelezettség esetén, ha a magánszemély szennyvízvezeték-, vagy útalap-építési kommunális beruházást hajt végre, vagy ilyen beruházás céljára befizetést teljesít, akkor a saját beruházás számlával igazolt ellenértéke a beruházás befejezésének évében, illetőleg a befizetés támogatással csökkentett összege a befizetés évében levonható az adott évben esedékessé vált építményadóból.


(3) Amennyiben az építményadó éves összege nem éri el a (2) bekezdés szerint levonható összeget, a levonási jog a megnyíltát követő négy naptári évben esedékes építményadóval szemben érvényesíthető.


2. §   


Az építményadó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.


3. §   


(1)  Az építményadó mértéke:

a) üdülő, lakás esetén: 200,- Ft/m2/év,

b) 2200 óra után is nyitva tartó, 300 m2 alatti hasznos alapterületű, nem melegkonyhás vendéglátóhelyek esetén: 500,- Ft/m2/év,

c) az a)-b.) pontok hatálya alá nem tartozó kis-, és nagykereskedelmi hasznosítású építmény esetén:

ca) 300 m2 alatti hasznos alapterületű építmények esetén: 300,- Ft/m2/év;

cb) 300-600 m2 közötti hasznos alapterületű építmények esetén: 500,- Ft/m2/év;

cc) 600 m2 feletti hasznos alapterületű építmények esetén: 750,- Ft/m2/év;

d) az a)-c.) pontok hatálya alá nem tartozó minden egyéb építmény esetén:

da) 300 m2 alatti hasznos alapterületű építmények esetén: 300,- Ft/m2/év;

db) 300 m2 feletti hasznos alapterületű építmények esetén: 500,- Ft/m2/év;



2. Magánszemélyek kommunális adója


4. §   


(1)  A Htv. 3. § (2) bekezdésében foglaltakon túl, mentes a magánszemélyek kommunális adója alól:

a) a nem lakás céljára szolgáló építmény,

b) a telek,

c) a tanya lakcím-megnevezésű építmény,

d) a lakásbérlő, amennyiben a bérelt lakás után építményadót fizet az építményadó adóalanya,

e) a 70. életévet tárgyév január 1-jéig betöltött személy és az a házaspár, ahol a házastársak egyike a 70. életévet tárgyév január 1-jéig betöltötte, a mentesség csak egy lakás céljára szolgáló építmény után illeti meg az adóalanyt,

f) kérelmére a rendszeres szociális segélyben, vagy időskorúak járadékában részesülő adóalany.


(2)   Ha a magánszemély ivóvízvezeték-, szennyvízvezeték-, vagy útalap-építési kommunális beruházást hajt végre, vagy ilyen beruházás céljára befizetést teljesít, akkor a saját beruházás számlával igazolt ellenértéke a beruházás befejezésének évében levonható az adott évben esedékessé vált magánszemélyek kommunális adójából.


(3) Amennyiben a magánszemélyek kommunális adója éves összege nem éri el az (2) bekezdés szerint levonható összeget, a levonási jog a megnyíltát követő négy naptári évben esedékes magánszemélyek kommunális adójával szemben érvényesíthető.


5. §  


A magánszemélyek kommunális adójának mértéke: évi 11.000,- Ft, adótárgyanként.



3. Idegenforgalmi adó


6. §   


Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.


7. §   


Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300 Ft.


8. §   


(1) A magánszemélyek által eltöltött adóköteles vendégéjszakákról, vendégek számáról, beszedett adóról, az adó beszedésére kötelezett a tárgy hónapot követő hónap 15. napjáig köteles bevallást adni az önkormányzati adóhatósághoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.


(2) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett az általa beszedett idegenforgalmi adót a beszedést követő hó 15. napjáig köteles az önkormányzati adóhatósághoz befizetni a 11738077-15372662-03090000 számú számla javára.


(3) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett e minőségét az első adóbeszedéstől számított 15 napon belül köteles bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz.


9. §   


A szálláshelyet a vendég az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített 1. melléklet szerinti szigorú számadású bejelentőlap kitöltése és aláírása után foglalhatja el. A bejelentőlap elévülési időn belül megőrzendő bizonylatnak számít. A bejelentőlap tömböt az adóbeszedésre kötelezett köteles megvásárolni.


10. § 


(1) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett köteles a szálláshelyen megszálló vendégről az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást, vendégnyilvántartó könyvet (vendégkönyvet) vezetni a 2-3. melléklet szerinti adattartalommal. A bejelentőlap alapján az adó beszedésére kötelezett jogosult a vendégnyilvántartó könyv vezetésére. Az egységes nyilvántartás céljából az önkormányzati adóhatóság vendégkönyvet rendszeresít, melyet térítési díj nélkül biztosít a szállásadó részére. Az adóbeszedésre kötelezett az adó megállapításához szükséges alapbizonylatokat (vendégkönyv, bejelentőlap, idegenforgalmi adómentességet igazoló dokumentumok) köteles megőrizni a külön jogszabályban meghatározott elévülési időn belül.


(2) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett az (1) bekezdésben rögzített nyilvántartást manuálisan vezeti. A Jegyző, mint elsőfokú adóhatóság az egységes formátumú nyilvántartás bevezethetősége érdekében, az adóbeszedésre kötelezettek részére a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatalban beszerezhető vendégkönyvet rendszeresít. Az adó beszedésére kötelezett az adó megállapításához szükséges alapbizonylatokat (vendégkönyv, bejelentőlap, idegenforgalmi adómentességet igazoló dokumentumok) köteles megőrizni a külön jogszabályban meghatározott elévülési időn belül.


(3) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett az (1) bekezdésben rögzített nyilvántartást elektronikus formában is vezetheti, amennyiben az elektronikus nyilvántartás adattartalma megfelel a 2-3. mellékletben előírtaknak.           


(4) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett szállásadónak a Htv. 31. §-ában tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást a 4-5. mellékletnek megfelelően igazolnia kell, ennek hiányában az adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie. Az életkor miatti mentesség (Htv. 31. § a) pontja) igénybevétele esetén a mentességi nyilatkozat kitöltése nem kötelező, amennyiben a nyilvántartás, és a bejelentőlap az életkor adatát egyértelműen tartalmazza és az a vendég (vagy képviselője) által aláírt.


(5) Az önkormányzati adóhatóság a bejelentett, regisztrált illetve nyilvántartásból hiányzó tények, adatok, körülmények valódiságát, vagy annak hiányát a bevallási időszak lezárását megelőzően is vizsgálhatja. Az adózó köteles az adóhatósággal az ellenőrzés során együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani.


(6) Az (1) bekezdésben meghatározott vendégkönyvet használatba vétel előtt a jegyző hitelesíti. A vendégkönyvet a szállásadó köteles a tárgyév végén lezárni és a jegyzővel a tárgyévet követően január 15. napjával záradékolni. A záradékolt vendégkönyveket a következő években is lehet használni, ha további nyilvántartási helyet tartalmaz.


4. Helyi iparűzési adó


11. § 


A Htv. 3. § (2) bekezdésében foglaltakon túl, mentes a helyi iparűzési adó alól az adóalany abban az évben, amelyben a Htv. 39. § (1) bekezdés, illetőleg a Htv. 39/A. § vagy 39/B. § alapján számított (vállalkozási szintű) adóalapja nem haladja meg a kétszázezer forintot.


12. § 


(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a helyi iparűzési adó évi mértéke az adóalap 2,0 %-a.


(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység után a helyi iparűzési adó mértéke naptári naponként 5.000,- Ft.



5. Záró rendelkezések


13. § 


(1) Ez a rendelet 2015. január 1-én lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a helyi adókról szóló 28/2013. (XI. 08.) Önkormányzati Rendelet.



Hajdúnánás, 2014. november 27.



                          Szólláth Tibor                                                    Dr. Kiss Imre

                            polgármester                                                             jegyző