Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (II.27.) önkormányzati rendelete

Baja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2011. (III. 25.) önkormányzati rendeletének módosításáról és Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek használatának szabályairól szóló 2/2014. (II. 3.) önkormányzati rendelet eltérő szöveggel történő hatálybalépéséről

Hatályos: 2014. 02. 28- 2014. 02. 27

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában, a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80. § (2) bekezdésben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § b)-d) és j) pontban meghatározott feladatkörében, Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete Ügyrendi és Jogi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


(1) Baja Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2011. (III. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 24. § (2b) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2b)     Zárt ülés elrendelésekor az ülés hallgatósága és minden más személy – a polgármesteri hivatal által kifejezetten a képviselő-testületi ülésen elhangzottak jegyzőkönyvezése céljából működtetett rendszer kivételével – köteles a hang- és képfelvétel rögzítésére alkalmas eszközöket az ülésteremből eltávolítani vagy azokat kikapcsolni.”


(2) Az SZMSZ 24. §-a következő (2c)-(2d) bekezdésekkel egészül ki:


„(2c) A sajtó képviselői

a) kötelesek az ülés méltóságához illő öltözékben megjelenni,

b) kötelesek az ülés időtartama alatt a sajtó részére kijelölt helyen tartózkodni,

c) az ülést vagy az ülés vezetését nem zavarhatják,

d) a (2b) bekezdésben foglaltakat kötelesek megtartani.


(2d) Kétség esetén a (2b) bekezdésben, (2c) bekezdés d) pontban foglaltak teljesítését az ülésvezető jogosult a polgármesteri hivatal közreműködésével ellenőrizni, továbbá az illetőt a kérdéses eszköznek az ülésteremből történő eltávolítására felszólítani akkor is, ha nem állapítható meg kétséget kizáróan, hogy az illető a (2b) bekezdésben foglalt előírásokat megsértette.”


(3) Az SZMSZ 24. §-a következő (7) bekezdéssel egészül ki:


„(7) Jelen § értelmében az ülés időtartama alatt a sajtó részére kijelölt hely: a Díszteremben a képviselői ülőhelyek felől nézve pulpitustól jobbra eső, a pulpitusra néző oldalsó padsorok, valamint – elsődlegesen fénykép- és filmfelvételek készítése céljára – e padsoroktól balra eső, a padsor és a képviselői ülőhelyek közötti üres területrész.”


2. §


(1) Az SZMSZ a következő 45/A. §-szal egészül ki:


„45/A. §


A polgármester és az alpolgármester havonta egyszer, hét nappal előre meghirdetett napon fogadóórát tart.”


(2) Az SZMSZ 47. § a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) A jegyző minden hónap negyedik pénteki napján, az aljegyző minden hónap harmadik pénteki napján tart fogadónapot.”


(3) Az SZMSZ 49. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 89. § (1) bekezdése értelmében a munkaidő a polgármesteri hivatalban heti negyven óra. Az ebédidő harminc perc, amely a napi munkaidőn belül, 12.00 és 13.00 óra között kerülhet kiadásra. A fizikai dolgozók változó munkarendben foglalkoztathatók, munkarendjüket a jegyző állapítja meg.”


(4) Az SZMSZ 49. §-a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Az ügyfélfogadási idő a polgármesteri hivatal valamennyi szervezeti egységénél       

a) hétfői napokon 8.00 órától 12.00 óráig és 13.00 órától 15.00 óráig,

b) szerdai napokon 8.00 órától 12.00 óráig és 13.00 órától 17.00 óráig,

c) pénteki napokon 8.00 órától 12.00 óráig

tart.”


3. §


(1) Az SZMSZ 50. § (2)-(3) bekezdések helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(2) Az önkormányzat a jegyző és polgármesteri hivatal útján a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal megkötött együttműködési megállapodásokban rögzített feltételek alapján

a) biztosítja a nemzetiségi önkormányzatok munkájának megkönnyítése és hatékonyabbá tétele érdekében a testületi, tisztségviselői, képviselői feladatok ellátásához szükséges személyi, tárgyi és technikai feltételeket;

b) gondoskodik a nemzetiségi önkormányzat költségvetésének tervezésével, végrehajtásával kapcsolatos feladatok, valamint a gazdálkodással kapcsolatos beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségek végrehajtásáról.


(3) A (2) bekezdésben foglaltak teljesítése érdekében az önkormányzat a szabályzatainak és egyéb belső szabályozóinak hatályát – a nemzetiségi önkormányzattal egyeztetve, annak eltérő sajátosságaira alkalmazottan – szükség szerint kiterjeszti a nemzetiségi önkormányzat működésére is.”


4. §


Az SZMSZ 51. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„51. §


Az önkormányzat feladat- és hatáskörei gyakorlása közül társulásra ruházza át

a) a családsegítés,

b) a gyermekjóléti szolgáltatás,

c) a gyermekjóléti szolgálat működtetése,

d) a házi gyermekfelügyelet,

e) az alternatív napközbeni ellátás

feladat- és határkörök gyakorlását.”


5. §


(1) Az SZMSZ 7. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


(2) Az SZMSZ

a) 24. § (3) bekezdés d) pontban a „(2a)-(2b) bekezdésen” szövegrész helyébe a „(2a) bekezdésben vagy a (2c) bekezdés a)-c) pontban” szövegrész;

b) 24. § (3) bekezdés f) pontban a „(2b)” szövegrész helyébe a „(2c)” szövegrész;

c) 49. § (1) bekezdésben a „hivatal” szövegrész helyébe a „polgármesteri hivatal” szövegrész;

d) 56. § (4) bekezdésben a „szakfeladatokat” szövegrész helyébe a „kormányzati funkciókat” szövegrész

lép.


(3) Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek használatának szabályairól szóló 2/2014. (II. 3.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése a „Jelen rendelet a (2) bekezdés kivételével 2014. március 1. napján lép hatályba.” szövegrész helyett a „Jelen rendelet a 17. § (2) bekezdés kivételével 2014. március 1. napján lép hatályba.” szöveggel lép hatályba.


(4) Hatályát veszíti az SZMSZ 5 és 6. melléklete.


6. §


Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszíti.



Zsigó Róbert                       dr. Papp Zoltán

polgármester                            jegyző


Záradék:


Jelen rendelet 2014. február 27. napján kihirdetésre került.


dr. Papp Zoltán

jegyző