ÓLMOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2014.(IV.15.) önkormányzati rendelete

a község történelme szempontjából meghatározó a helyi építészeti értékek védelméről

Hatályos: 2014. 05. 15- 2018. 11. 06

ÓLMOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2014.(IV.15.) önkormányzati rendelete

a község történelme szempontjából meghatározó a helyi építészeti értékek védelméről

2014.05.15.

Ólmod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete , az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdése c) pontjában valamint az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendeletben kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya, a helyi építészeti örökségi érték fogalma és a védelem célja

1. § (1) E rendelet célja Ólmod község szempontjából meghatározó - a hatályos műemlékvédelmi jogszabályok alapján nem védett - épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása és helyreállítása.

(2) A község épített értékei - tulajdonformára való tekintet nélkül - a község közös kulturális kincseinek részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében Ólmod Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a község épített értékeit települési (a továbbiakban: helyi) védettség alá helyezheti.

2. § E rendelet alkalmazása során:

a) helyi értékvédelmi terület (he): a Képviselő-testület által védetté nyilvánított településszerkezet, utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, építési vonal, épülettömegek, sziluett együttese.

b) helyi védett utcakép, térfal (heu): a Képviselő-testület által védetté nyilvánított utcaszakasz, térfal, ahol a közterületre néző épületek tömege, megjelenése, beépítési módja, ritmusa védett.

c) helyi védett épület, építmény (H1): a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy ipartörténeti szempontból jelentős alkotás. A rendelet alkalmazása szempontjából védettnek minősülhet az a telek, annak használati módja is, amelyen a védett épület, építmény áll.

d) helyi védett épületrész (H2): a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épület elem, amely egészében nem védett építményen, építményben helyezkedik el. Védett épületrész az épület tömege, homlokzata, tetőzete, portálja, lépcsőháza, díszítményei, anyaghasználata, színezése illetve különleges tartószerkezete, az épülethez kapcsolódó kerítés.

e) védett műtárgy (H3): a Képviselő-testület által védetté nyilvánított a c.) és d.) pontok alatt fel nem sorolt építmény, műtárgy – különösen emlékmű, szobor, síremlék (sírkő), utcabútorzat, díszkút, támfal.

f) értékvizsgálat: a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személyek (építész, településmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök), szervezetek által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglévő, illetve a település szempontjából annak minősülő értéket, amely védelemre érdemes. A vizsgálatnak tartalmaznia kell a védelemre javasolt érték esztétikai, történeti, valamint műszaki, illetve környezeti jellemzőit. Az értékvizsgálat lehet a településrendezési terv részeként készülő örökségvédelmi hatástanulmány, s ennek örökségvédelmi adatlapja, de lehet önálló munkarész is.

3. § (1) A rendelet hatálya Ólmod község közigazgatási területén lévő és védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a műemléki védettség alatt álló (műemlék, műemlék jellegű, településképi jelentőségű, műemléki jelentőségű terület, műemléki környezet) értékekre.

(3) E rendelet rendelkezéseit a község közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások, továbbá az egyes építésügyi hatósági eljárások során és az e rendeletben szabályozott - a települési érdekérvényesítést szolgáló - kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.

(4) A helyi védelem hatálya alá tartozó védett értékeket jelen rendelet melléklete tartalmazza.

4. § (1) Helyi építészeti örökségi érték minden, az épített környezettel összefüggő táji-természeti, építészeti, történeti, régészeti, képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi szempontból jelentős- együttes, egyedi emlék, annak tartozéka- különösen településrész, utca, épület, építmény, épületrész - ami nem minősül műemléknek, illetőleg külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt - de a jövő nemzedékek számára történő megóvása fontos települési érdek. Ide tartoznak az ember által alakított egyedi tájértékek, a települési sziluett, a kilátáshoz, rálátáshoz kapcsolódó, valamint a község arculatát befolyásoló, karaktert teremtő egyéb sajátos értékek is.

(2) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) a különleges oltalmat igénylő, építészeti, építészettörténeti, településtörténeti szempontból védelemre érdemes épületek, épületegyüttesek, épített környezetek (továbbiakban együtt: védett érték) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása és a közvéleménnyel történő megismertetése

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, illetve a bekövetkezett károsodás csökkentése vagy megszüntetése, helyreállítása, újjáépítése

A helyi építészeti értékvédelem elemei, azok kiterjedése

5. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Védett épületek, építmények: azok az épületek, épületrészek, műtárgyak, berendezési tárgyak, közterületi létesítmények, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi vagy műszaki-ipari, mérnöki szempontból a hagyományos településkép megőrzése szempontjából jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó kiegészítő külső és belső díszítő elemeket, amelyeket a Képviselő-testület rendeletében védetté nyilvánított.

b) Védett érték károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének részleges vagy teljes előnytelen megváltoztatását, általános értékcsökkenését eredményezi.

(2) A helyi építészeti értékvédelem elemei:

a) Helyi egyedi védelem

b) Területi védelem: helyi jelentőségű közterületek védelme

(3) A helyi egyedi védelem kiterjed az épületre, az építmény egészére és annak földrészletére. A helyi egyedi védelem elemeit az 1.melléklet a) pontja tartalmazza.

Védetté nyilvánítás és megszüntetés

6. § (1) A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszűnéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt.

(2) A védett értékek jegyzékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes, jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet vagy hivatalból az önkormányzat kezdeményezheti, továbbá a településrendezési terv keretében készített örökségvédelmi hatástanulmány is javaslatot tehet.

(4) A védelemre vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védendő érték/terület megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

b) azonosító adatokat (területhatár, utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, illetve telekrész )

c) a védelem indoklását

d) értékvizsgálatot.

(5) A védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védelem alól törlendő érték/terület megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

b) azonosító adatokat (területhatár, utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, illetve telekrész, emelet, ajtó),

c) a védelem megszüntetésének okait,

(6) A védelem megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha

a) a védetté nyilvánított helyi érték megsemmisül;

b) a védett terület, ill érték a védelem alapját képező értékeit elveszítette;

c) a védelem tárgya a védelemmel összefüggő ismérveknek már nem felel meg;

d) a védett érték magasabb védettséget kap. A helyi védelem az állami védelem hatályba lépésének napján külön intézkedés nélkül hatályát veszti.

7. § (1) A helyi védettség kimondásáról (megszüntetéséről) a kezdeményezések képviselő-testületi döntésre történő előkészítéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A kezdeményezésről az érdekelteket értesíteni kell, illetve az erről szóló rendeletet a helyben szokásos módon közzé kell tenni

(3) Érdekeltnek kell tekinteni a következő szerveket, illetve személyeket:

a) a javaslattal érintett ingatlan tulajdonosa, illetve képviselője, a tulajdonosi jogok gyakorlója és az ingatlan használója,

b) a kezdeményező.

(4) A használók értesítése a tulajdonos útján történik.

(5) Érdekeltnek kell tekinteni a (4) bekezdésében felsoroltakon túlmenően a Körzeti Földhivatalt is.

(5) Az értesítést a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 30 napra közszemlére kell tenni.

(6) A helyi védettség kimondását (megszüntetését) kezdeményező előterjesztéseket úgy kell előkészíteni, hogy azokról a képviselő-testület – lehetőség szerint – évente egy alkalommal dönteni tudjon. Az érdekeltek - 30 napon belül benyújtott - észrevételeiről - azokat minősítve - a képviselő-testületet az előterjesztésben tájékoztatni kell.

8. § A helyi értékek nyilvántartását a jegyző vezeti. Az érték nyilvántartásban az alábbi adatoknak kell szerepelni:

a) a helyi építészeti érték megnevezése, a terület vagy épület helye, utca, házszám és a helyrajzi szám,

b) a védetté nyilvánítás, vagy megszűntetés Önkormányzati Rendeletének száma,

c) a helyi értékre vonatkozó leírás,

d) folyamatosan gyűjtött további adatok, fotók, térképek és tervanyagok,

A védett érték használata

9. § (1) A tulajdonos köteles a helyi védelem alatt álló érték fenntartásáról és karbantartásáról gondoskodni, állapotát időszakonként felülvizsgáltatni.

(2) A helyi védelem alatt álló érték fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik.

Védett értékekkel kapcsolatos építési követelmények

10. § (1) Helyi védelem alatt álló épület illetve építmény építési hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött építési tevékenységek kérelméhez, az alábbiakat kell csatolni:

a) színes fotók,

b) építéstörténeti adatok, az értékek leírása.

(2) Helyi védelem alatt álló építményt, építményrészt csak a helyi védettség megszűnését követően lehet lebontani.

Hatályba lépés

11. § Jelen rendelet kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

1. melléklet

Helyi egyedi védelemben részesült épületek, építmények
belterület 3 hrsz Temető területén meglévő síremlékek.
belterület 2 hrsz Kőkereszt templom környezetében 1876-ból
belterület 5 hrsz Templom falán Hadiemlékmű
külterület 067 és 09 hrsz út találkozásánál (volt határőrség felé) Mária szobor
külterület 034 hrsz-ú út mentén (Horvátzsidány felé) Mária kép