Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (III.20.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 04. 01- 2016. 05. 31

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 5., 11., és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.


1. A rendelet célja


1. §    Iváncsa község földtani közegének és a felszín alatti vizeinek védelme érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető elhelyezéséről a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével.


2. A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Iváncsa község közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, a települési szilárd hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.


3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az  önkormányzat közszolgáltatás útján látja el.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezését végző közszolgáltató Iváncsa község közigazgatási területén a Liquid-Porter Kommunális Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (székhelye: 1077 Budapest, Bethlen G.ábor utca 3. II/24., a továbbiakban: közszolgáltató). A közszolgáltatás időtartama 5 évre, 2014. április 1. napjától 2019. március 31. napjáig szól.

(3) A szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítési, átadási helye a DRV Zrt. Agárdi Szennyvíztisztító Telepe (Gárdony külterület 013/3. hrsz.).


4. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei


4. §      (1) A közszolgáltatóval, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére Iváncsa Községi Önkormányzat közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.


5. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak. Az eszközökön a szolgáltató cég jelzését, nevét, címét jól olvashatóan fel kell tüntetni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését és szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó közszolgáltató kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.  

(3) A közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 72 órán belül – az igénylővel egyeztetett időpontban – elvégezni.

(4) A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az elszállításáról.

(5) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a 9. § (3) bekezdésében meghatározott esetet.

6. § A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartást úgy kialakítani, hogy az átadási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye akadálymentesen, pontosan megállapítható legyen, és köteles az ehhez kapcsolódó iratokat öt évig megőrizni.


6. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások szerint – gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a 7. § (1) bekezdés szerint gyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni és a jelen rendelet 3. § (2) bekezdésében megjelölt közszolgáltatónak átadni és részére a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani. Az időlegesen használt ingatlanok, valamint az üdülőingatlanok tulajdonosai az önkormányzat által szervezett közszolgáltatást évente legalább egy alkalommal kötelesek igénybe venni.


7. A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


8. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni.

(2) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(3) A közszolgáltató a közszolgáltatás díját a közszolgáltatás elvégzését követően a helyszínen azonnal, számla alapján jogosult beszedni.

(4) A közszolgáltatás díját késedelmesen teljesítő ingatlantulajdonossal szemben a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltak szerint kell eljárni. 

9. § (1) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(2) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a jogszabályi előírások figyelembe vételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(3) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (2) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz a kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

10. § Az önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy

a) a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlantulajdonos a keletkezett szennyvíz elszállításáról gondoskodik-e,

b) az ingatlantulajdonos a szállítást a rendeletben megjelölt közszolgáltatóval végezteti-e,

c) a közszolgáltató a rendeletben foglaltak alapján végzi-e a közszolgáltatást.


8. A közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétel és a fizetendő díj megállapítása


11. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának és kijelölt ártalmatlanító helyen való elhelyezésének díját, azaz a közszolgáltatás díját az 1. melléklet tartalmazza. 

(2) A közszolgáltatási díj legalább egyéves időszakra kerül megállapításra azzal, hogy minden év november 20-ig kezdeményezheti mind az önkormányzat, mind a közszolgáltató a következő évre vonatkozó díj felülvizsgálatát.


9. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


12. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak a közszolgáltatási tevékenység során megadni személyes adatait (nevét, születési dátumát, lakcímét, anyja nevét), mely adatokat a közszolgáltató kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tart nyilván és kezel. 

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni, köteles azokat betartani.

(3) A közszolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat – a behajtásra jogosult hatóságon kívül - harmadik félnek nem adhatja ki.


10. Záró rendelkezések


13. § Ez a rendelet 2014. április 1. napján lép hatályba. 



………………………………………..                      ………………………………………….

           Szabó Ferenc                                                            dr. Kapitány Csilla

            polgármester                                                                         jegyző



A rendeletet a mai napon kihirdettem:


Iváncsa, …………………………


                                                      ………………………………….

                                                              dr. Kapitány Csilla

                                                                           jegyző


1. melléklet az 5/2014. (III.20.) Ör.-hez


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének, szállításának és elhelyezésének díja:


1 260 Ft +ÁFA.