Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (IX.26.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 11. 01

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (IX.26.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról

2023.11.01.

Felsőrajk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § (1)2 A rendelet hatálya Felsőrajk Község közigazgatási területén azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosaira, birtokosaira, vagy használóira (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) terjed ki, amelyeken háztartási szennyvíz keletkezik és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 44/B. §-ában részletezett helyben történő tisztítása, elhelyezése, vagy közüzemi csatornába vezetése nem megoldott.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt, a Vgtv. 44/B. §-a szerint helyben nem megoldott tisztítású, elhelyezésű háztartási szennyvíz begyűjtésére az önkormányzat közszolgáltatást szervez és tart fenn, amelynek igénybevétele kötelező.

(3) A közszolgáltatás az ingatlanon összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres elszállítására, ártalmatlanítására és hasznosítására, a hasznosítását szolgáló létesítmény működtetésére, illetve hasznosításra történő átadására terjed ki.

(4)3 A háztartási szennyvíz összegyűjtését, elszállítását, ártalommentes elhelyezését, valamint a szolgáltatás folyamatosságának biztosítását – Felsőrajk Község Önkormányzatával (továbbiakban: Önkormányzat) kijelöléssel megkötött közszolgáltatási szerződés alapján Szőke Jánosné (8767 Felsőrajk, Kossuth Lajos utca 67.) egyéni vállalkozó (továbbiakban: Szolgáltató) végzi.

(5) A Felsőrajk község közigazgatási területén keletkező háztartási szennyvíz lerakására és ártalmatlanítására kijelölt lerakóhely, a megfelelő engedélyek beszerzését követően vehető használatba.

2. Adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettség

2. § (1) A rendelet alapján a háztartási szennyvíz begyűjtési közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Szolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az ingatlantulajdonos a Vgtv. 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott személyes adatait és – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével - a számlázási címét köteles a Szolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül közölni.

(3) A Szolgáltató a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos nevét, lakcímét, személyes adatait, illetve cégnevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, továbbá a közszolgáltatás igénybevételének helyét, valamint a számlázási és postázási címét kezelheti a közszolgáltatási feladatához szükséges ideig és mértékben.

(4) A személyes adatok kezelése során a Szolgáltató köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően eljárni.

(5) A (4) bekezdés alkalmazásában a Szolgáltató köteles

a) megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,

b) gondoskodni az adatok biztonságáról,

c) meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

3. § (1) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(2) A Szolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szolgáltatási jogviszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a Szolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(3) A Szolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat - a Hivatal kivételével - harmadik félnek nem adhatja ki.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje

4. § (1)4 A Szolgáltató tevékenységét csak az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel, a Vgtv. 44/F. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelő módon végezheti.

(2)5 A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a Szolgáltató a Vgtv. 44/F. § (6) bekezdésében foglaltak szerint köteles eljárni.

(3)6 A Szolgáltató évente a Vgtv. 44/D. § (2) szerint díjkalkulációt köteles készíteni és legkésőbb november 30-ig az Önkormányzatnak megküldeni.

4. A közszolgáltató kötelezettségei

5. § A közszolgáltató köteles:

a) a Vgtv. 44/G. §-ban meghatározott feltételekkel a közszolgáltatási szerződést az Önkormányzattal megkötni, a szolgáltatást folyamatosan ellátni, a szükséges hatósági engedélyeket beszerezni, bejelentéseket megtenni.

b) ügyfélszolgálatot és ügyeletet fenntartani,

c) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni

d) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés meglétét, üzemképességét biztosítani, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.

e) A Szolgáltató köteles az ingatlantulajdonos háztartási hulladék elszállítására vonatkozó megrendelésének 3 munkanapon belül eleget tenni.

5. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

6. § Az ingatlantulajdonos köteles:

a) az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve közműhálózatba nem vezetett háztartási szennyvizet a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások szerint gyűjteni.

b) az (1) bekezdés szerint gyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot a jelen rendelet 1. § (4) bekezdésében megjelölt Szolgáltatónak átadni és részére az e rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

c) a háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a Szolgáltatónál megrendelni, melynek a Szolgáltató köteles 3 munkanapon belül eleget tenni.

d) az ingatlantulajdonos köteles a megrendelt szolgáltatás teljesítését lehetővé tenni, így az ingatlanra a történő bejutást, a tárolóhoz a hozzáférést biztosítani.

e) Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül jelezni Szolgáltatónak.

6. A közszolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemei

7. § (1) A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó szolgáltatási szerződés létrejöhet:

a) szóban: az ingatlantulajdonos megrendelésének Szolgáltató általi visszaigazolásával.

b) írásban: a közszolgáltatás igénybevételére irányuló megállapodás írásba foglalásával.

(2) Az (1) b) szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a felek megnevezését és a szolgáltatást igénybevevő 2. § (3) szerinti azonosító adatai, (amennyiben a közszolgáltatást igénybe vevő nem tulajdonosa az ingatlannak, úgy az ingatlantulajdonos megnevezését és azonosító adatai is),

b) a szolgáltatás tárgyát, mennyiségét,

c) a szolgáltatás elvégzésének időpontját, visszatérően ismétlődő szolgáltatás megrendelése esetén a szolgáltatás ütemezését és a szerződés időbeli hatályát,

d) a közszolgáltatás díját,

e) a közszolgáltatási díj megállapításának, számlázásnak és megfizetésének módját, határidejét,

f) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételeket.

(3) A közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt 15 nappal – írásban, vagy hirdetmény útján köteles tájékoztatni.

7. A közszolgáltatás díja

8. § (1) Az ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért a Szolgáltató által utólag megküldött számla alapján díjat kötelesek fizetni.

(2) A Szolgáltatót megillető közszolgáltatási díjra vonatkozóan a Vgtv. 44/D. § (1)-(6) bekezdésében foglaltak figyelembevételével a Szolgáltató évente díjkalkulációt készít. A közszolgáltatás legmagasabb díját az Önkormányzat határozza meg, amelyet e rendelet 1. melléklete tartalmaz.

9. § (1) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(2) Az írásban tett kifogásra, a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a Szolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni.

(3) Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A közszolgáltatási díj hátralék kezelésére a Vgtv. 44/E. §-ában foglaltak az irányadók.

8. Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

9. Jogharmonizációs záradék

11. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 6/2014. (IX. 26.) önkormányzati rendelethez a 6/2014. (IX. 26.) önkormányzati rendelethez78910

A háztartási szennyvíz begyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatási díj mértéke:

Közszolgáltatás díja (1 m3):

Közszolgáltatás díja - 1 forduló díja (8 m3-re vetítve):

4428,125 Ft/m3

35 425 Ft

A fenti összegek általános forgalmi adó (ÁFA) nélkül értendők, a közszolgáltatás díjára felszámításra kerül a mindenkori ÁFA összege, ami jelenleg 27 %.
1

A bevezető a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

Az 1. § (4) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 4. § (1) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 4. § (3) bekezdése a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja szerint módosított szöveg.

7

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017. (II.28.) önkormányzati rendelete 1. §-a. Hatályos 2017. március 1-től.

8

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (IX.13.) önkormányzati rendelete 1. §-a. Hatályos 2019. szeptember 15-től.

9

Módosította Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (IX.29.) önkornányzati rendelete 1. §-a. Hatályos 2020. október 1-től.

10

Az 1. melléklet a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.