Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületen elhelyezett képfelvevőkről

Hatályos: 2014. 04. 15- 2019. 02. 27

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya Törökbálint Város közigazgatási területére terjed ki.


2. A rendelet célja


2. §


A rendelet célja a közterületek általános rendjének és tisztaságának biztosítása, a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés erősítése, a közterület-felügyelők tevékenységének, illetve a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a lakosság és a városba látogatók biztonságérzetének növelése, a magán- és köztulajdon védelme, a jogsértések visszaszorítása.


3. A képfelvevők üzemeltetése


3. §


(1)  A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetését és kezelését a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységeként működő Városrendészeti Iroda (a továbbiakban: Városrendészet) végzi.  


(2) A térfigyelő rendszer azon műszaki eszközök összessége, amely biztosítja a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és továbbítását.


(3) A Városrendészet részéről eljáró közterület-felügyelő a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére és kezelésére, jogszabály alapján hatáskörébe tartozó ügyekben önálló adatkezelői minőségében az azzal készített álló- és mozgókép felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint bármely más adatkezelésre kizárólag a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben (a továbbiakban: Ktftv.), az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben, illetve a hivatal Adatvédelmi Szabályzatában meghatározottakat szerint jogosult.


4. A képfelvevők elhelyezése


4. §


 (1) A képfelvevőkkel megfigyelt közterületek kijelölését és a képfelvevők elhelyezkedését – a mobil kamerák kivételével – jelen rendelet 1. függeléke tartalmazza. Mobil kamerák igénybevétele esetén fokozottan kell ügyelni a jogszabályok rendelkezéseinek érvényesülésére.


(2) A Városrendészet köteles a képfelvevők elhelyezéséről szóló közzétételt, valamint tájékoztatást a Ktftv. 7. § (4) és (5) bekezdésében meghatározottaknak megfelelően megtenni. Mobil térfigyelő kamerák igénybevétele esetén a képfelvevő használatát megelőzően – lehetőség szerint – 30 nappal a polgármesteri hivatal honlapján közzé kell tenni a megfigyelés tervezett időpontját, helyét és útvonalát, továbbá a megfigyelés helyszínén szembetűnő módon biztosítani kell a képfelvevőre vonatkozó tájékoztatást.


5. A képfelvevőkkel készített felvétel felhasználása


5. §


(1) A képfelvevőkkel készített felvétel a Ktftv. 7. § (6) bekezdése alapján indított eljárásokban használható fel.


(2) A Városrendészet a felvétel kezelése során a Ktftv. 7/A. § (1) bekezdésében foglaltak alapján megteszi a szükséges szervezési, technikai és egyéb adatbiztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy az érintett személy személyes adatai, így különösen magántitkai és magánéletének körülményei ne jussanak illetéktelen személy tudomására, továbbá biztosítja a felvételen szereplő személy számára –a felvétel törlésének időpontjáig-, hogy a róla készült felvételeket ügyfélfogadási időben megtekinthesse, erről tájékoztatást kapjon. A megtekintési, illetve tájékoztatási kérelmet a Városrendészethez kell benyújtani.


(3) A felvételek felhasználásáról, továbbításáról, valamint megtekintéséről a Városrendészet külön nyilvántartást vezet.


6. Záró rendelkezések


6. §


Ez a rendelet 2014. április 15-én lép hatályba.