Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 11. 29


Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya.

1.§.


(1) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi magánszemélyre, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.


(2) E rendelet alkalmazásában nem állandó lakos az, aki a község illetékességi területén nem rendelkezik a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel.1


Adóalany, adókötelezettség.

2.§.


(1) Idegenforgalmi adót köteles fizetni az a magánszemély, aki nem állandó lakosként tartózkodik az önkormányzat illetékességi területén és ott legalább egy vendégéjszakát eltölt.


(2) Az adókötelezettség a vendégéjszakánként elszámolt tartózkodás megkezdésével kezdődik.


(3) Az adókötelezettség az elutazási napon 24.00 órával szűnik meg.


Adómentesség, adókedvezmény.

3.§.


(1) Az idegenforgalmi adóról szóló önkormányzati rendelet 2.§./1/, /2/, /3/ bekezdése alapján megállapított idegenforgalmi adó alól - állampolgárságra való tekintet nélkül adómentességet élvez:


a./ a l8.életévét be nem töltött magánszemély,

b./ az egészségügyi, szociális intézményben ellátott magánszemély,

c./ a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vagy a Htv. 37.§. /2/ bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély,


d./ aki a község területén lévő lakóingatlan (lakás, ház), üdülő tulajdonosa vagy bérlője, illetve a tulajdonos vagy bérlő Ptk. szerinti közeli hozzátartozója, rokona. A rokonság fokáról a lakóingatlan, üdülő tulajdonosának vagy bérlőjének kell nyilatkoznia.2


e./ aki a Képviselő-testület hivatalos meghívására tartózkodik a község területén,


f./ a településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező őstermelő által foglalkoztatott az Önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély. 3



Adóalap, adómérték.

4.§.


(1) Az idegenforgalmi adó alapja az adókötelezettség keletkezéstől megszűnéséig terjedő időszak / 2.§./ /1-/3/ vendégéjszakáinak száma.


(2) Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként:

- fizető vendéglátó szálláshelyen fogadott vendég után 300 Ft

- más ingatlan (létesítmény) ingyenesen történő átengedése kapcsán 400 Ft.


Az adó beszedése és befizetése.

5.§.


(1) Az e rendelet alapján megállapított adót:


a./ szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a szállásadó,

b./ a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult az ott tartózkodás utolsó napján (a továbbiakban: adóbeszedésre kötelezett) szedi be, és a beszedést követő hó 15-ig az önkormányzati adóhatóságnak bevallja és befizeti.


(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is köteles befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.


Nyilvántartás.

6.§.


(1) Az adóbeszedésre kötelezett szálláshely az általa beszedett adóról az adó alapjának, a mentesség jogcímének, az adó összegének megállapítására alkalmas nyilvántartás vezetésére kötelezett.


(2) A falusi magánszálláshely és kereskedelmi szálláshely valamint a nem üzleti célú szabadidő szálláshely jegyzőtől átvett, hitesített vendégnyilvántartó – könyv vezetésére kötelezett.


(3) A vendégnyilvántartó könyvnek tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő személy nevét, lakcímét, állampolgárságát, útlevelének, vagy személy igazolványának, vagy vezetői engedély sorszámát, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött napok számát, az adómenteségre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.


(4) Életkor miatti (18. életévét be nem töltött) adómentesség esetében a kereskedelmi szálláshelyen „Vendégnyilvántartó-könyv” születési dátum bejegyzésével és a vendég saját /vagy szülői / aláírásával ellátva.


(5) Munkavégzés miatti mentesség esetén a munkáltató által kiadott igazolásnak tartalmaznia kell a vendég (alkalmazott) nevét, érkezés-távozás napjait, az adómentesség jogcímét, a munkáltató adatait.


(6) Az adót az adóbeszedésre kötelezett állapítja meg. Az ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén az adóbeszedésre kötelezettnek olyan nyilvántartást kell vezetnie, hogy az adó alapjának, az adó összegének és a mentesség jogcímének megállapítására, ellenőrzésére alkalmas legyen.4



Nyilvántartás és ellenőrzés.

7.§.


(1) Idegenforgalmi adó beszedése az év bármely napján a helyszínen rendszeresen ellenőrizendő. A beszedésre kötelezett köteles biztosítani a területre illetve épületbe való bejutást reggel 8-tól este 20 óráig.


Záró rendelkezések.

8.§.


(1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben, a helyi adókról szóló többször módosított l990. évi C. tv. rendelkezéseit valamint az adózás rendjéről szóló többszörösen módosított 2003. évi XCII. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni. E rendelkezést az értelmező rendelkezésekre is alkalmazni kell.


(2) Ezen alaprendelet 2015.01.01-én lép hatályba.


(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Nagyréde Község Önkormányzata idegenforgalmi adóról szóló 10/2005. (VI.29.) rendelete hatályát veszíti.


Értelmező rendelkezések.

9.§.


E rendelet alkalmazásában:

1. Vendégéjszaka: vendégként eltöltött - éjszakát is magába foglaló vagy így elszámolt - legfeljebb 24 óra.

2. Szálláshely: egész éven át, vagy csak időszakosan, működtetett olyan létesítmény, amely éjszakai elszállásolásra és tartózkodásra szolgál.


Nagyréde, 2015. május 8.


Siposné Fodor Judit                                      dr. Bálint Edina Ida

polgármester                                                         jegyző



1. Módosította: 7/2015. (V.08.) ör.    Hatályos: 2015. május 09.

2. Módosította: 7/2015. (V.08.) ör.    Hatályos: 2015. május 09.

3. Módosította: 7/2016. (V.08.) ör.    Hatályos: 2015. május 09.

4. Módosította: 7/2015. (V.08.) ör.    Hatályos: 2015. május 09.