Kéked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 12. 10- 2015. 11. 18

Kéked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2014.12.10.

Kéked Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet 2. § (1) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában, a 25. § (3) bekezdés bb) pontjában, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 47. § (1) bekezdés c) pontjában, és 47. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kéked Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. § (1) A támogatás forrása a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX. 25.) BM rendelet alapján benyújtott igény szerint az Önkormányzat számára megállapított 952.500,- Ft támogatás.

(2) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek megfizetését.

3. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként téli fűtésproblémák enyhítésére tűzifát biztosíthat azok részére, aki

a) aktív korúak ellátására jogosult,

b) időskorú járadékban részesül,

c) lakásfenntartási támogatásra jogosult,

d) jövedelemmel nem rendelkezik,

e) ápolási díjban részesül,

f) gyermekét egyedül neveli

g) 3 vagy többgyermekes család,

h) rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül,

i) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át.

(2) A jövedelemszámításánál tekintettel kell lenni a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (4) bekezdésében foglaltakra.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azokat a jogosultakat, akik a 3. § (1) bekezdésben felsorolt feltételek közülük, egyidejűleg kettőnél több jogosultsági feltételnek is megfelelnek.

4. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől – az a személy, család

a)aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett;
b)életvitelszerűen olyan lakásban lakik, ami tűzifával egyáltalán nem fűthető.
(2) Támogatás nem kérhető üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él.

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indulhat.

(2) A kérelmeket 2014. december 20. napjáig lehet benyújtani a Telkibányai Közös Önkormányzati Hivatal Kékedi Kirendeltségéhez ügyfélfogadási időben. A határidő jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2014. december 31. napjáig dönt.

(4) Az egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége 1- 5 m 3 lehet.

(5) A döntést követő 15 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(6) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2015. december 31.-én hatályát veszti.