Pányok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételének szabályozásáról

Hatályos: 2014. 11. 28- 2022. 02. 28

Pányok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételének szabályozásáról1

2014.11.28.

Pányok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 13. §. (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 2. pontjában és a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 2. §. b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 13. §. (3) bekezdés a) pontjában meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége, valamint a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § . (1) Pányok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari tevékenység ellátására helyi közszolgáltatást szervez, tekintettel az Mötv. 12. §. (2) bekezdésére a közszolgáltatás ellátását Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától átvállalja. E tevékenység ellátásáról közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételének szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosítják a helyi kéményseprő-ipari közszolgáltatással összefüggő feladatok eredményes végrehajtását, a kéményseprő-ipari szolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét.

(3) A kéményseprő-ipari közszolgáltatás célja az élet- és vagyonbiztonság, valamint a tűzbiztonság óvása érdekében a kémények rendeltetésszerű és biztonságos működtethetőségének biztosítása.

A rendelet hatálya

2. § . (1) Pányok község közigazgatási területén lévő ingatlanok valamennyi tulajdonosa, használója, bérlője – függetlenül attól, hogy természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság – az önkormányzat által szervezett kéményseprő-ipari közszolgáltatást köteles igénybe venni.

(2) Pányok község közigazgatási területe egy kéményseprő körzetet alkot, melyen a szolgáltató a közszolgáltatás teljes körét, a jogszabályi előírásoknak megfelelően köteles ellátni.

II. A közszolgáltatást végző közszolgáltató megnevezése

3. § . Pányok község közigazgatási területén a kéményseprő-ipari szolgáltatást, közszolgáltatási szerződés alapján az „ABAKÉMÉNY” Gazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltatási Kft. (székhelye: 3800 Szikszó, Pázmány P. tér 14. szám fsz. 3. cégjegyzékszáma: 05-09-025442, adószám: 24284743-2-05) végzi.

III. Közszolgáltató kötelezettsége

4. § . (1) A közszolgáltatás ellátásának rendjének, gyakoriságának meghatározására a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásainak szakmai szabályairól szóló 63/2012. (XII. 11.) BM rendelet 3. §., valamint a 4. §. (2) és (3) bekezdés rendelkezései az irányadók.

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatás megkezdése előtt legalább 8 nappal megelőzően köteles a tulajdonost írásban, vagy hirdetmény útján értesíteni.

IV. A közszolgáltatással érintett ingatlan tulajdonosát terhelő jogok és kötelezettségek

5. § . (1) A kéményseprő-ipari közszolgáltatással érintett kéményt magába foglaló lakás, vagy más helyiség tulajdonosa, használója a 3. §-ban foglalt közszolgáltatást köteles igénybe venni.

(2) Az ingatlan tulajdonosát és használóját terhelő további jogok és kötelezettségek tekintetében a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 9. §., valamint a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásainak szakmai szabályairól szóló 63/2012. (XII. 11.) BM rendelet 10. §. rendelkezései az irányadók.

V. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás díja

6. § . (1) A helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos közszolgáltatási díjat köteles fizetni. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjat a fogyasztóvédelmi hatóság és a szakmai érdekképviseletek véleményének kikérésével állapítja meg az 1. számú melléklet szerint.

(2) A közszolgáltatási díj megállapítására a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 347/2012. (XII. 11.) Korm. rendelet 3. §. rendelkezései az irányadók.

(3) A Szolgáltatónak minden év október 31. napjáig be kell jelentenie a díjemelési igényét a következő évi díjak megállapítása érdekében.

VI. Záró rendelkezések

7. § . (1) Ez a rendelet kihirdetést követő nap lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételének szabályozásáról szóló 6/2013. (VI. 22.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

8. § . E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

üres cím
1

Az önkormányzati rendeletet a Pányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 1. napjával.