Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelete

a zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelete

a zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról

2024.01.01.

Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló többször módosított 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c.) pontjában meghatározott feladatkörében a zaj- és rezgésártalom elleni védelem helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Halásztelek Város közigazgatási területén kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre aki, vagy amely állandó vagy ideiglenes jelleggel halásztelek közigazgatási területén tartózkodik, illetve tevékenységet végez.

(2) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a közterületi rendezvények és a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységek zajvédelmi szabályaira.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a gyülekezési jogról szóló és a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenységekre,

b) az egyházak vallási tevékenységére.

c) természeti csapás elhárítása érdekében vagy más közérdekű célból végzett tevékenységekre.

(4) E rendelet szabályait kell alkalmazni Halásztelek közigazgatási területén minden olyan, e rendelet hatálya alá tartozó – szabad térben vagy zárt térben működő – zaj- és rezgésforrásra, amely kellemetlen, zavaró vagy káros terhelést okoz.

2. §1

3. §2

Közterületi rendezvényekre vonatkozó előírások

4. §3 (1) Közterületi rendezvényen szabadidős célú hangosító berendezés – az (5) bekezdésben meghatározott kivétellel – kizárólag a polgármester által kiadott engedéllyel üzemeltethető az alábbi időintervallumokban.

a) Munkanapon: 1000 – 2100 óra;

b) Péntek, szombat, ünnepnap: 1000 – 2400 óra;

c) Vasárnap: 1000 – 2200 óra.

(2) A korlátozás nem vonatkozik az állami, az Önkormányzat által szervezett ünnepségek, rendezvények programjához kapcsolódó koncertekre.

(3) Szabadtéri rendezvény december 31-én időkorlátozás nélkül tartható.

(4) Szabadtéri rendezvény egészségügyi intézmény, gyermekintézmény (óvoda, iskola), szociális intézmény környezetében (100 m-en belül) csak az intézmény vezetőjének hozzájárulásával tartható.

(5) Az (1) bekezdés szerinti engedély iránti kérelmet a zajforrás üzemeltetője a rendezvény tervezett megkezdése előtt legalább 15 nappal köteles benyújtani.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a terület igénybevételére vonatkozó érvényes közterület-használati megállapodást, vagy az erre irányuló kérelem benyújtását igazoló dokumentumot, amennyiben jogszabály ilyen megállapodás kötését írja elő;

b) az üzemeltető nevét, címét (székhelyét), telefon- és faxszámát, elektronikus levelezési címét, az üzemeltetni tervezett zajforrás megnevezését és rövid leírását, működési idejét;

c) helyszínrajzot, melyen fel kell tüntetni a rendezvény által igénybe vett területet, a színpad és a hangszórók elhelyezését, valamint a zajjal várhatóan érintett ingatlanok típusát és elhelyezkedését;

d) azokat a dokumentumokat, amelyekből megállapítható a zajforrás várható zajkibocsátása és a hatásterületen várható zajterhelés;

(7) Amennyiben a kérelemben közölt adatokból az állapítható meg, hogy az üzemeltetni kívánt zajforrásból származó zaj a környéken élők nyugalmát, vagy a zajforrás hatásterületén lévő intézmények működését indokolatlanul zavarná, akkor az (1) bekezdés szerinti engedélyben a zajforrás üzemeltetésének időtartamára, teljesítményére vonatkozó korlátozás írható elő, vagy az engedély megadása megtagadható.

(8) Az (1) bekezdés szerinti engedélyben - indokolt esetben - a rendezvény szervezője részére előírható a zajforrástól származó zajterhelés műszeres vizsgálata és zajvédelmi szakvélemény utólagos benyújtása.

Zaj- és rezgés elleni védelem általános előírásai

5. §4 Kertekben és kiskertekben motoros fakivágás, kerti traktor üzemeltetése, fűnyírás, valamint más a kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos zaj- és rezgéskeltő tevékenység, továbbá építési telken, építési- és közterületen, valamint egyéb ingatlanon zajjal járó építési, ipari, szerelési és egyéb munka

a) munkanapokon 20:00 óra és 7:00 óra között

b) hétvégén munkaszüneti és ünnepnapokon 18:00 – 10:00 óra között

nem végezhető.

6. §5

Záró rendelkezések

7. §6 (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet előírásait a hatályba lépést követően megindított eljárásoknál kell alkalmazni.

.7

1. 8
2. 9

Baloghné dr. Nagy Edit s.k. Szentgyörgyi József s.k.10

1

A „Fogalom meghatározás” alcímet (2. §-t) a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 19. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az „Engedélyköteles tevékenységek” alcímet (3. §-t) a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 19. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 4. § a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 17. §-ával megállapított szöveg.

5

A „Szankciók” alcímet (6. §-t) a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 19. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 7. §-t a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 18. §-a iktatta be.

7

Az „.” alcímet a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 19. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Az 1. pontot a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 19. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 2. pontot a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 19. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A „Baloghné dr. Nagy Edit s.k. Szentgyörgyi József s.k.” alcímet a Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 19. § g) pontja hatályon kívül helyezte.