Tokodaltáró Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014.(IV.29.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletéről

Hatályos: 2014. 05. 01

Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2014. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletéről


Tokodaltáró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) - (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 9. § (1) bekezdésében, 10. § (2) bekezdésében, 12.§ (5) bekezdésében, 15. §-ában, 17. § (2) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 31. §-ában, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésének c) pontjában és (5) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések


1. §           A rendelet hatálya kiterjed minden Tokodaltáró Község Önkormányzata (a továbbiakban: bérbeadó) tulajdonában lévő lakásra a Bányász Kultúrotthonban (Tokodaltáró, József Attila utca 14.) található szolgálati lakás kivételével.


2. §           E rendelet alkalmazásában:

a) Lakás megüresedése: az önkormányzati tulajdonú lakásra fennálló bérleti vagy használati jogviszony megszűnt, és a korábbi bérlő vagy használó a lakást véglegesen elhagyta.

b) Különleges méltánylást érdemlő eset: a lakásban visszamaradó, és a lakásbérleti jogviszony folytatására nem jogosult személynek – vagy a gondozása alatt álló, vele együtt élő személynek – fennálló fogyatékossága, súlyos betegsége, vagy ha a lakásban visszamaradó, és a lakásbérleti jogviszony folytatására nem jogosult személynek vele együtt élő kiskorúról is gondoskodnia kell.

c) Nettó jövedelem: a munkaviszonyból vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó rendszeres jövedelem, beleértve a gyermekgondozási segélyt, a gyermekgondozási díjat, a gyermeknevelési támogatást, a terhességi gyermekágyi segélyt, a rehabilitációs járadékot, az ápolási díjat, a családi pótlékot, a nyugdíjat, valamint a bírósági határozatban megállapított gyermektartást.

d) díjhátralék: a közműszolgáltató felé fennálló tartozás és lakbértartozás, valamint a használati díj tartozás.

e) közműszolgáltató: vízszolgáltató, villamos-energia szolgáltató, távhőszolgáltató.


2. A bérbeadás feltételei, a pályázati felhívás


3. §    (1)     Piaci elven hasznosított bérlakásra pályázhat az a nagykorú, Tokodaltáró községben legalább a kérelem benyújtásától visszafelé számított 36 hónapja lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, aki nem rendelkezik lakástulajdonnal és az egy főre jutó nettó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét eléri.

(2)     A házastársak vagy az élettársak csak együttesen pályázhatnak, a pályázat elnyerése esetén bérlőtársakká válnak.

(3)    A lakások bérleti díját az 1. melléklet tartalmazza. Több pályázó esetén az nyer bérleti jogot, aki óvadékként (kaució) a bérleti díjnak a szerződéskötés időpontjában egy összegben történő megfizetését a legtöbb hónapra, azonban legalább 3 hónap, időtartamra vállalja. A bérlő személyéről a bérbeadó dönt.

 (3)    Azonos megajánlás esetén azokat pályázókat a bérbeadó előnyben részesíti, akik kiskorú gyermeket nevelnek.

 (4)     A bérleti szerződés a bérbeadó által meghatározott időre, de legfeljebb 5 évre köthető. A bérlő a szerződés megszűnése előtt legalább 30 nappal megelőzően kérheti a szerződés újabb határozott időre, de legfeljebb 5 évre történő megkötését, amennyiben szerződéses kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette.

 (5)     Az óvadék összege akkor jár vissza, ha a bérlő a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó részére visszaadja és bérleti díj elmaradása nincs. Ha a lakás visszaadásakor felvett hibajegyzőkönyvben feltüntetett hiányosságokat nem pótolja, vagy bérleti díj tartozása áll fenn az óvadék összege azzal arányos mértékben nem illeti meg.


4. §   (1)   Pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett lakás címét,

b) a bérlet jellegét aszerint, hogy szociális vagy költségelven kerül bérbeadásra,

c) a lakás műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat),

d) a bérbeadás időtartamát,

e) a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételével meghirdetett lakás esetén az elvégzendő munkák megjelölését és várható költségeit,

f) a pályázat benyújtásának helyét, határidejét, és

g) a rangsorolási szempontokat


3. Lakásbérleti szerződés megkötése, tartalma, a jogcím nélküli lakáshasználó


5. §   (1)     A lakásbérleti szerződést a bérbeadó nevében a polgármester köti meg. A bérlő a bérleti szerződést az értesítés átvételét követő 30 napon belül köteles megkötni, ennek elmulasztása esetén a kijelölés érvényét veszti. A bérleti szerződés hatályának időtartama alatt bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban tartózkodni.

  (2)     A bérleti szerződésben meg kell állapodni arról, hogy

  1. ha a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, tételesen rögzíteni kell az elvégzendő munkákat, azok kezdésének és befejezésének időpontját,
  2. a bérlő köteles a közszolgáltatókkal 8 munkanapon belül – a lakás komfortfokozatát figyelembe véve – szerződést kötni,
  3. a bérlő köteles a szolgáltatói díjakat a szolgáltatói szerződésben foglaltak szerint megfizetni,
  4. a bérbeadó évente három alkalommal jogosult bérleményellenőrzést végezni,
  5. a bérleményellenőrzés során a bérbeadó vizsgálja a lakás rendeltetésszerű használatát, a lakáshasználatból adódó szükséges karbantartások elvégzését, valamint a közszolgáltatók felé történő díjfizetési kötelezettség teljesítését,
  6. a bérlő – a bérbeadó engedélyével – a lakást átalakíthatja, vagy korszerűsítheti a bérlő és bérbeadó között létrejött megállapodás szerint,
  7. a bérlő az adatainak megváltozását köteles 8 napon belül bejelenteni a bérbeadónak.

 (3)      A közszolgáltatások díját a bérlő a bérleti díjon felül köteles a közműszolgáltató részére megfizetni.

 (4)      A bérlő köteles csatolni a hosszabbítás iránti kérelméhez a közüzemi szolgáltatóktól beszerzett igazolásokat arra vonatkozóan, hogy díjtartozása nincs. Ha bérlőnek díjhátraléka van, vele bérleti szerződés legfeljebb 6 hónapra köthető.


6. §   (1)     A jogcím nélküli lakáshasználóval abban az esetben lehet az 3. § (4) bekezdése szerint bérleti szerződést kötni, ha díjhátralékkal nem rendelkezik, és megfelel a 3. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezéseknek.

  (2)     Azzal a jogcím nélküli lakáshasználóval, akinek díjhátraléka van, akkor köthető meg a bérleti szerződés, ha a fennálló díjhátralékára részletfizetési megállapodást köt, vagy adósságrendezési eljárásban vesz részt. Ebben az esetben a bérleti szerződés időtartama legfeljebb 6 hónap lehet.

    (3)     Azzal a jogcím nélküli lakáshasználóval szemben – kivéve az önkényes lakásfoglaló személyt –, akit a bíróság jogerős ítéletével a lakás kiürítésére kötelezett,

a) a végrehajtás megindítása a bérbeadó döntése alapján mellőzhető és a jogcím nélküli lakáshasználó a 3. § szerinti feltételekkel bérlővé válhat, ha tőke- és kamattartozására, valamint a perköltségre (továbbiakban: hátralék) a bírósági ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a bérbeadóval legfeljebb 24 hónapos részletfizetési megállapodást kötött, vagy

b) a már megindított végrehajtás a bérbeadó döntése alapján megszüntethető és a jogcím nélküli lakáshasználó a 3. § szerinti feltételekkel bérlővé válhat, ha a hátralékát a végrehajtás időpontjáig egy összegben megfizeti, feltéve, hogy a bérleti jogviszony fennállása, és a jogcím nélküli lakáshasználat időtartama alatt az érintett személyek az együttélés szabályait maradéktalanul betartották.


7. §   (1)     A bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadható személyeken kívül a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával kizárólag a bérlő élettársát fogadhatja be, feltéve, hogy az élettársi kapcsolat legalább 5 éve fennáll.

    (2)     Az (1) bekezdés rendelkezései nem érintik a rendelet hatályba lépésének napjáig, jogszerű befogadó nyilatkozattal befogadott személyek lakáshasználatát a bérleti szerződés fennállásának időtartama alatt.

    (3)     A befogadás az élettárs esetében az élettársi kapcsolat fennállásáig engedélyezhető. A bérleti szerződés vagy a befogadás feltételeinek megszűnésekor a befogadott élettárs az e rendelet szerinti lakáspályázat benyújtása útján nyerhet el bérleti jogot.


4. A lakásbérlet megszűnése, albérlet, bérleti jogviszony folytatása


8. §            A lakásbérleti jogviszony határozott időtartamú szerződés esetén – amennyiben a szerződés meghosszabbítására nem kerül sor – a határozott idő lejártával megszűnik, a bérlő ezután további elhelyezésre nem tarthat igényt.


9. §            Önkormányzati bérlakás albérletbe nem adható.


10. § (1)     A bérleti szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó és a lakásbérleti jogviszony folytatására jogosult személy az 1. mellékletnek megfelelően köteles lakbért fizetni.

    (2)     A bérleti szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó és a lakásbérleti jogviszony folytatására nem jogosult személy

a) amennyiben jogszabály, bírósági határozat, vagy szerződés alapján elhelyezéséről a bérbeadó köteles gondoskodni, úgy részére a bérbeadó döntésével jelölhető ki legfeljebb félkomfortos lakás, és az 1. mellékletnek megfelelően köteles lakbért fizetni.

b) amennyiben elhelyezéséről sem jogszabály, sem bírósági határozat, sem szerződés alapján nem köteles a bérbeadó gondoskodni, úgy az a) pont szerinti döntést csak különleges méltánylást igénylő esetben a bérbeadó hozhatja meg.

    (3)     Amennyiben a bérlő jövedelmi viszonyai és életkörülményei indokolttá teszik, a bérbeadó engedélyezheti, hogy a bérlő az általa bérelt ingatlan bérleti jogát a bérbeadó által kijelölt ingatlanban folytathassa.


5. Záró rendelkezések


11. § (1)    Ez a rendelet 2014. május 1. napján lép hatályba.

    (2)    Hatályát veszti Tokodaltáró Község Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérbeadásáról, lakbéreinek megállapításáról, a lakhatással kapcsolatos feladatokról szóló 6/2009. (III. 19.) önkormányzati rendelete.




Petrik József                                                    Dr. Lengyel Béla

                                            polgármester                                                               jegyző