Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és az azokat sértő magatartás jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2014. 09. 01- 2021. 02. 09

Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és az azokat sértő magatartás jogkövetkezményeiről

2014.09.01.

Gerjen Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alkotmány 32. cikk (2) bekezdésében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szól 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a hivatkozott törvény 8. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja a közösségi együttélés alapvető szabályairól és az azokat sértő magatartás jogkövetkezményeiről:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiteljed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, illetve amely az önkormányzat közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait megsérti.

(2) E rendelet hatálya kiteljed a közösségi együttélés alapvető szabályai betartásának ellenőrzésére, és szankcionálására feljogosított személyekre.

2. A hatáskörök gyakorlása

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás – helyi rendeletben meghatározott – jogkövetkezményeinek konkrét megállapításával összefüggő hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a jegyzőre ruházza.

(2) A jegyző köteles alkalmazni az e rendeletben meghatározottakat, más önkormányzati rendeletben a közösségi együttélés alapvető szabályaira vonatkozó rendelkezéseket, az Mötv., valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) előírásait.

(3) Ha jogszabály lehetővé teszi, a jegyző által meghozott döntésekkel szemben a képviselő- testülethez címzett, de a jegyzőhöz benyújtott fellebbezéssel lehet élni.

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak betartása érdekében a jegyző hatósági ellenőrzés elvégzésére jogosult. A hatósági ellenőrzést a Ket. Hatósági ellenőrzésre vonatkozó VI. fejezetében rögzített eljárási szabályai szerint kell lefolytatni.

(2) A hatósági ellenőrzés csak hivatalból – ügyfél kérelmére nem – indítható. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás bejelentésekor a hatósági ellenőrzést hivatalból kell megindítani.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait be nem tartóval szemben a hatósági ellenőrzés során a Ket. 94. § (1) bekezdés a) pontja szerinti felhívás adható.

4. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén a Ket. 94/A. §‑a szerinti közigazgatási bírság szabható ki.

5. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt kiszabott közigazgatási bírságot átutalási postautalványon, banki utalással kell kiegyenlíteni a bírság nevű és 11746012- 15414791–03610000 számú számla javára.

3. A bírság mértéke

6. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt kiszabható közigazgatási bírság természetes személyek esetén maximum 200.000 forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén maximum 2.000.000 forint lehet.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően helyi önkormányzati rendelet, illetve jelen rendelet ennél kevesebb, illetve konkrét mértéket is meghatározhat.

(3) A bírság mértékét (2) bekezdés, valamint a Ket. 94/A. § (1) bekezdése figyelembe vételével kell megállapítani.

4. Nyilvántartás

7. § A jegyző gondoskodik arról, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt kiszabott bírságok nyilvántartásra kerüljenek.

5. Az egyes közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

A település jelképeinek jogosulatlan használata

8. § Aki a Gerjen Község címeréről, zászlójáról, pecsétjéről szóló 11/1998. (IX. 7.) önkormányzati rendeletben meghatározott jelképeket jogosulatlanul, az engedélytől eltérően, vagy közösséget sértő módon használja fel, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Temetkezési szabályok megsértése

9. § Aki a temetőkről és temetkezésről szóló 5/2000 (V. 15.) önkormányzati rendelet 17. § (2)–(5) bekezdéseit megszegi, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Köztisztasági szabályok megsértése

10. § Aki

a) az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlant nem műveli meg, nem tartja rendben, gyomtól, gaztól nem tisztítja meg,

b) Gerjen Község Önkormányzata által fenntartott gyűjtőhelyen nem engedélyezett dolgokat rak le, valamint mérgező, robbanó, sugárzó, fertőzést keltő anyagot helyez el,

c) szemetet felhalmoz,

d) a szemétgyűjtő edénybe mérgező, robbanó, folyékony vagy a szolgáltatást végző dolgozó testi épségét, egészségét vagy a gépjárművet veszélyeztető anyagot helyez el,

e) a szemétgyűjtőedény és környékének tisztántartásáról (takarításáról, fertőtlenítéséről) nem gondoskodik,

f) az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlan előtti járda tisztántartásáról (hó eltakarításáról, síkosságmentesítéséről) nem gondoskodik,

g) az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlan előtti árkot, folyókát, csatornanyílást, átereszt nem tisztítja, vagy a csapadékvíz zavartalan lefolyását nem biztosítja,

h) az általa használt, illetve tulajdonát képező belterületi ingatlan előtti járdán, illetve járda mellett nőtt gazt nem írtja, a kinyúló ágak és bokrok nyeséséről nem gondoskodik,

i) a járdáról letakarított havat a gyalogos, illetve járműközlekedést akadályozó módon rakja le.

j) havat útkereszteződésben, úttorkolatban, kapubejárat elé, tömegközlekedéshez szolgáló jármű megállóhelyénél, a közüzemi szolgáltatási, felszerelési tárgyra, közérdekű létesítményre, illetve parkosított területre rakja,

k) gépkocsit tiltott helyen és módon mos,

l) szennyvizet, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot a csapadékvízlefolyó utcai aknába, illetőleg a csapadékelvezető árokba vezet, önt,

m) közkifolyót nem háztartási vízszükséglet kielégítése céljára engedély, illetve hozzájárulás nélkül igénybe vesz,

n) az idejét múlt hirdetményt, plakátot nem távolítja el,

o) közúton salakot vagy építési törmeléket engedély nélkül helyez el,

p) Magángazdálkodáshoz szükséges gépet, járművet (pl.: mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi) közterületen tárol,

q) rothadó, bűzös szemét, hulladék elszállításáról, megsemmisítéséről haladéktalanul nem gondoskodik,

r) avar és kerti hulladékok nyílt téren történő égetését nem a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 9/2005. (XII. 13.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint végzi,

a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Üzletek nyitvatartási rendjének megszegése

11. § Aki az üzletek nyitvatartási idejével kapcsolatos jogszabályon alapuló bejelentési kötelezettségét megszegi, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Jogosulatlan kereskedés

12. § (1) Aki

a) jogosulatlanul kereskedelmi tevékenységet folytat, vagy szolgáltatást nyújt,

b) a kereskedelmi tevékenység bejelentésében, valamint a működési engedélyében nem szereplő árut árusít,

a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Szálláshely-szolgáltatási tevékenység szabálytalan hasznosítása

13. § Aki a szálláshely idegenforgalmi célú hasznosítására vonatkozó rendelkezéseket megszegi, illetőleg a szálláshely hasznosítását jogosulatlanul végzi, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Vásári és piaci szabályok megszegése

14. § Aki a vásár és piac fenntartására, jellegére, helyére és idejére vonatkozó szabályokat megszegi, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Közterület rendeltetéstől eltérő használata

15. § Aki a közterület használat, hirdetési, reklámcélú építmények, táblák, elhelyezésének szabályairól szóló 9/1998. (VIII. 10.) önkormányzati rendeletben meghatározott szabályokat megszegi, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Zaj és rezgésvédelmi szabályok megszegése

16. § Aki a zaj és rezgésvédelemről szóló 11/1999. (X. 25.) önkormányzati rendelet 4–5. §‑ait megszegi, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Fás szárú növények védelmi szabályainak megsértése

17. § Aki a fás szárú növények védelméről szóló jogszabály hatálya alá tartozó fás szárú növényt közterületen jogellenesen kivág, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

Köztisztasági szabályok megsértése

Aki a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 6/2014. (VI. 16.) Önkormányzati rendeletben meghatározott szabályokat megszegi, a 6. § (1) bekezdésben meghatározott bírsággal sújtható.

6. Záró rendelkezések

19. § E rendelet 2014. szeptember 1. napján lép hatályba.