Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (III.31.) önkormányzati rendelete

a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 02. 28

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjában és 37. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


E rendelet hatálya a Törökbálint Város közigazgatási területén található, Törökbálint Város Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 47. § 7. pontjában meghatározott közutakra terjed ki.


2. §


(1) A közút nem közlekedési célú igénybevételéhez minden esetben a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges.

(2) A közút területének nem közlekedési célú igénybevételéért igénybevételi díjat kell fizetni.

(3) A fizetendő díj összegét a közútkezelő állapítja meg a közút nem közlekedési célú igénybevételéhez adott kezelői hozzájárulásában.

(4) A díjat az igénybevétel tervezett időtartama alapján, de legalább egy napra kell meghatározni. A díjat a hozzájárulásban meghatározott módon és határidőben kell megfizetni.

(5) A közút nem közlekedési célú igénybevételi díjának mértéke 200 Ft/m2/nap.

(6) Nem kell igénybevételi díjat fizetni

a) az úttesten és az úttesten kívül végzett közműépítési vagy fenntartási munkák,

b) a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 38. §-ában meghatározott rendkívüli igénybevétel,

c) az önkormányzat által vagy megrendelésére végzett, üzemeltetéshez, fenntartáshoz és építéshez kapcsolódó nem közlekedési célú igénybevétel esetén.

[1]d) az önkormányzati, valamint az önkormányzat által támogatott vagy preferált rendezvények esetén.

[2](7) A (6) bekezdés d) pont alkalmazása szempontjából önkormányzat által támogatott vagy preferált rendezvénynek minősülnek az önkormányzat által anyagilag támogatott rendezvények, valamint azok a nyilvános, nagy érdeklődésre számot tartó kulturális, sport és szórakoztató rendezvények, amelyek megtartása az önkormányzat számára marketing vagy egyéb szempontból jelentőséggel bír. A polgármester jogosult annak megállapítására, hogy a rendezvény önkormányzat által támogatott vagy preferált rendezvénynek minősül.


3. §


(1) A munkálatok helyszínén az igénybevevő köteles a közterület-felügyelő felszólítására a közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges valamennyi hozzájárulást, engedélyt ellenőrzésre bemutatni.


(2) A Kkt. 37. § (2)-(3) bekezdésében foglalt esetekben az igénybevevő köteles a rendeletben meghatározott igénybevételi díjat és a pótdíjat megfizetni. A pótdíj mértéke a fizetendő igénybevételi díj 50 %-a.


4. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

[1]

A rendelet szövegét a 6/2017 (II.27.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2017.02.28-tól

[2]

A rendelet szövegét a 6/2017 (II.27.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2017.02.28-tól