Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014 (V.30.) önkormányzati rendelete

a Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által nyújt-ható egyes támogatásokról szóló 12/2005. (VI. 1.) Kt. rendelete módosításáról

Hatályos: 2014. 05. 31- 2014. 05. 31

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének
8/2014. (V.30.) önkormányzati rendelete

a Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által nyújtható egyes támogatásokról szóló 12/2005. (VI. 1.) Kt. rendelete módosításáról

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

A Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által nyújtható egyes támogatásokról szóló 12/2005. (VI. 1.) Kt. rendelete (továbbiakban: Rendelet) 1.§-a helyébe a következő rendelkezés lép

„1.§ Jelen rendelet hatálya az Önkormányzat illetékességi területén lévő, az 5. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelő társasházakra és lakásszövetkezetekre (a továbbiakban együtt: társasház), továbbá a Budapest I. kerület Lánchíd utcában és Döbrentei utcában székhellyel, telephellyel rendelkező kiskereskedelmi és vendéglátó ipari tevékenységet folytató kis- és középvállalkozásokra (a továbbiakban: vállalkozás) terjed ki.”


2.§

A Rendelet 2. § helyébe a következő rendelkezés lép:

„ 2. § Jelen rendelet célja egyrészről, hogy az Önkormányzat – a rendelkezésére álló anyagi források figyelembevételével – a társasházak részére, a közös tulajdonú részek felújításához pénzintézettől igényelhető állami kamattámogatású hitelhez jutást elősegítendő, - a hitelhez kapcsolódóan - biztosítékként történő óvadéki betételhelyezés, valamint kamattámogatás formájában, illetve a Rendeletben meghatározott esetekben rendkívüli támogatást nyújtson az 1. §-ban jelölt társasházak (lakóépületek) felújításához, korszerűsítéséhez és ez által is hozzájáruljon az épületállomány állagának javításához. Jelen rendelet célja továbbá a hatálya alá tartozó kis- és középvállalkozások versenyképességének és munkahelyteremtő képességének megőrzése.

3.§

A Rendelet az alábbi 16/A. § -al egészül ki:

„16/A.§ (1) Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete az 1. §-ban jelölt, önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások támogatása érdekében 30.000 e Ft összegű, elkülönített Vis Maior Alapot (a továbbiakban: Alap) hoz létre, melynek fedezetét a 2014. évi költségvetésben biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a vállalkozás részére kérelem alapján visszatérítendő, kamatmentes támogatást nyújthat az Alap terhére.

(3) A kérelem 2014. június 15-ig nyújtható be a Polgármesteri Hivatalhoz.

(4) A támogatás minimális összege 100 ezer Ft/hó, maximális összege 1 millió Ft/hó, a támogatás maximum 4 hónapban vehető igénybe visszamenőleges hatállyal 2014. május 1-től.

(5) A támogatás elbírálására átruházott hatáskörben a Pénzügyi, Tulajdonosi és Jogi Bizottság jogosult és köteles.

(6) A támogatási kérelem elfogadása esetén az Önkormányzat és a vállalkozás az elbírálástól számított 15 napon belül megállapodást köt.

(7) A vállalkozás az Önkormányzat által nyújtott támogatást tizenkét havi egyenlő részletekben, pótlékmentesen köteles az Önkormányzatnak visszatéríteni minden hónap 10. napjáig. A visszafizetés kezdő időpontja 2015. január 10.

(8) A visszafizetési kötelezettség nem vagy nem szerződésszerű teljesítése esetén a Polgári törvénykönyv szabályai szerint az Önkormányzat jogosult a tartozás behajtása iránt eljárást kezdeményezni.”

4.§


E rendelet 2014. május 31. napján lép hatályba.