Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (V.16.) önkormányzati rendelete

a hajóállomási strand rendjéről és a strandi jegyárakról

Hatályos: 2014. 05. 23- 2017. 10. 11

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § c) pontjában kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében megjelölt feladatkörében eljárva a települési strandok rendjéről és a strandok jegyárairól az alábbit rendeli el:


Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

  1. § (1) A rendelet területi hatálya a Tihany Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és         kezelésében lévő, tihanyi Hajóállomáson található fizető strand (Tihany 583 hrsz) területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a strandi szolgáltatásokat igénybe vevőkre, a strand üzemeltetésére, kereskedelmi, vendéglátó-ipari és egyéb szolgáltatásit biztosító jogi és nem jogi személyekre, valamint az alkalmazottaira terjed ki.


Részletes rendelkezések

2. A strand üzemeltetésének szabályai


  1. §  (1) A fürdési idény évente június 1-től szeptember 30-ig terjedő időszak.

(2)A strand adott évre szóló üzemeltetési időtartamát a Képviselő-testület állapítja meg.


  1. § (1) A strand napi nyitvatartási ideje 9.00 órától 18.00 óráig tart.

(2) A nyitvatartási időben a fürdőzők a strand hivatalos bejáratát vehetik igénybe. Nem minősülnek hivatalos bejáratnak a kereskedelmi és vendéglátó egységek bejáratai, azt kizárólag a kereskedők és alkalmazottaik használhatják bejárás és árufeltöltés céljára.

(3) A kereskedelmi és vendéglátó egységek bejáratát az azok használatára jogosult – a 82) bekezdésben foglalt esetek kivételével – folyamatosan köteles zárva tartani és megakadályozni, hogy azon keresztül a strandra érkező, illetve onnan távozó fürdőzők átjárhassanak. Az ebből eredő szabályszegésért a kereskedelmi egység üzemeltetője felel.


  1. § (1) Az Önkormányzat a strand nyitvatartási idejében a hivatalos üzemeltetési idő alatt biztosítja a jogszabályok előírásainak megfelelő üzemeltetést és az önkormányzati strandi szolgáltatások nyújtását.

(2) Nyitvatartási idő alatt az Önkormányzat a fürdőhely kijelölési eljárás során kiadott szakhatósági hozzájárulásokban és engedélyekben meghatározottak szerint biztosítja a strandok működési feltételeit, így különösen

a) a fürdőzők átöltözésének feltételeit,

b) a veszélytelen fürdőzésre alkalmas vízterületeket, melyeket bójákkal jelöl ki,

c) a vízbelépéshez megfelelő számú, biztonságos és kapaszkodóval ellátott lépcsőt helyez ki,

d) nyitvatartási idő alatt biztosítja az elsősegélynyújtást és a mentés személyi és tárgyi feltételeit,

e) gondoskodik a strand területe, valamint az illemhelyek és a zuhanyzók, öltözők folyamatos tisztán tartásáról,

f) a viharjelzésről és a vihar veszélyről a vízimentő közreműködésével a fürdőzőket folyamatosan figyelmezteti,

g) a nyitvatartási időt és a belépődíjakat a strand pénztáránál jól látható módon kifüggeszti.

h) a vonatkozó jogszabályokban előírt módon jelöli meg a fürdőhely határát a vízben, valamint a mélyvíz kezdetét.


(3) Az üzemeltetési időt követően az Önkormányzat elvégzi a közegészségügyi előírásoknak megfelelő tisztasági takarítást.

(4) A fürdőzők a nyitvatartási időn túl a strandot nem vehetik igénybe.


3. A strand használatának szabályai


  1. § (1) 10 éven aluli gyermek csak felnőtt kísérettel léphet a strand területére és tartózkodhat ott.

(2) A strandot fertőző betegek, valamint ittas személyek nem használhatják.

(3) A strand területén az üzemeltetési időtartam alatt a napi nyitvatartási időben és azon kívül is tilos a horgászat.

(4) A fürdőző vendégek kötelesek a strandfürdőt mások nyugalmának és biztonságának zavarása nélkül használni, valamint a strand berendezési tárgyait és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően használni. Ennek alapján különösen tilos:

a) úszni nem tudó személy részére a mélyvíz használata,

b) fürödni a strand területén korlátozott látási viszonyok között, például ködben, vagy sötétben,

c) törékeny tárgynak a Balatonba vitele, vagy dobása, összetörése vagy eldobása a strand területén,

d) a bejárat épületében, a mentős helyiségben, az öltözőkben, az illemhelyeken, a játszótér területén és 5 méteres körzetében a dohányzás,

e) kutyának, vagy egyéb állatnak – a vakvezető kutya és az őrzésre alkalmazott kutya kivételével- a strand területére történő bevitele,

f) járművel – kivéve a fogyatékkal élők járművei, segédeszközei – a strand területére a behajtás,

g) a strand területének bármilyen módon történő beszennyezése, szemetelése,

h) rádió, magnó másokat zavaró nagy hangerővel történő használata, hallgatása,

i) mások nyugalmának zavarása, futballozással vagy labdázással – kivéve az Önkormányzat által e célra kijelölt területet.


  1. § (1) A fürdőző vendégek strandra bevitt értékeiért az üzemeltető felelősséget nem vállal.

(2) A strand területén lévő közhasználatú eszközök és felszerelések rendeltetéstől eltérő használatából eredő balesetekért az üzemeltető felelősséget nem vállal. Az ilyen eszközök rendeltetéstől eltérő használatával okozott károkért a károkozó felelős.


  1. § (1) A strandon lévő kölcsönző a vízi közlekedési eszközeit csak a strand szélén, illetve az erre kijelölt helyen – a strandolók zavarása nélkül – tárolhatja.

(2) A vízi járművek használata a strandolásra kijelölt területen – az elindulás és a visszatérés esetét kivéve – tilos. A vízi járművek használatára vonatkozóan a vízi közlekedés rendjéről szóló hatályos jogszabályok rendelkezései az irányadóak.


  1. § (1) A strand bejáratánál található pénztárban hitelesített vásárlók könyvét és üzemeltetési naplót kell tartani a vendégek és az ellenőrzést végzők bejegyzéseihez. A bejegyzéseket a vonatkozó jogszabályok szerint ki kell vizsgálni.

(2) A strand területén talált, illetve elveszett tárgyakra a talált tárgyak kezelésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.



4. A strandi területhasználat szabályai


  1. § (1) A strand területén kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet csak az Önkormányzat hozzájárulásával és az általa megállapított feltételek szerint, területbérleti szerződés vagy egyéb polgári jogi szerződés alapján lehet folytatni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt nyitvatartási időtől eltérő nyitva tartást egyedi kérelem alapján a polgármester engedélyezi.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt egységek üzemeltetői folyamatosan kötelesek gondoskodni az általuk működtetett üzlet és környéke tisztántartásáról.


  1. § A strand területén kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató tevékenységet végző egységek üzemeltetői folyamatosan kötelesek gondoskodni az üzlet, illetve a hozzá tartozó terület, valamint az általuk bérelt területeknek és azok 3 méteres környezetének takarításáról és rendben tartásáról.


  1. § A keletkezett szemét elszállítására kötelesek igénybe venni az intézményes szemétszállítási szolgáltatást, és ennek érdekében kötelesek a szolgáltatóval szerződést kötni.
  2. § (1) A strand közelében található parkoló őrzését az Önkormányzat nem biztosítja, ezért a parkolóban elhelyezett járművekért és az abban hagyott értékekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal.


(2) A strandi kerékpártároló nem őrzött tároló, így az abban elhelyezett kerékpárokért, illetve az azokban elhelyezett értékekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal.


5. A belépő díjak


  1. § (1) A strand területére nyitvatartási időben – 9.00 és 18.00 óra között – belépőjegy, bérlet váltásával, Tihany kártya felmutatásával lehet belépni.

(2) A strand pénztáránál a napijegyen túl heti jegy váltható. Napijegyet gyermek, felnőtt és kedvezményes jegy formájában lehet váltani. Heti jegyet gyermek és felnőtt jegy formájában lehet váltani. A BalatonBest Kártya tulajdonosa a Tihanyban eltöltött 4 éjszaka után a belépőjegy árából 40 % kedvezményben, az 5. naptól 100 % kedvezményben részesül.

(3) A napijegy az érvényessége napján egy alkalomra szól. Az ismételt belépéshez – a nyitva tartási idő alatt – az első belépés alkalmával a pénztárnál kapott karszalagot kell viselni és az újabb belépés alkalmával bemutatni.

(4) A megváltott, de fel nem használt belépőjegy érvényessége nem hosszabbítható meg és vissza nem váltható.

(5) Naponta 17.00 órától a fürdőzők számára a strand területére történő belépés ingyenes.

(6) Tihanyi lakosok és a tihanyi iskolába járó diákok 500,- Ft-ért a Congeria Kft-nél a strandszezon idejére személyre szóló, ingyenes belépésre jogosító kártyát vásárolhatnak.

(7) A megváltott belépőjegyet, bérletet a fürdőző köteles megőrizni, az önkormányzat megbízásából arra jogosult személy részére ellenőrzés céljára felmutatni.

(8) A belépőjegy, bérlet árát jelen rendelet 1. melléklete állapítja meg.


  1. § A strand területére ingyen léphet be:

a) a kereskedelmi és vendéglátó egységek bérlői és alkalmazottai,

b) a fogyatékkal élő személy,

c) a 6 éven aluli gyermek és a 80 év felettiek,

d) feladatellátás céljából a köztisztasági, a közüzemi feladatokat ellátó, javító, szolgáltató tevékenységet végző személy, továbbá az ellenőrzésre jogosult szerv képviselője ellenőrzés céljából.


  1. § Amennyiben a strandi belépő ellenőrzése során megállapítást nyer, hogy a fürdőző belépőjeggyel vagy igazolvánnyal belépési jogosultságát igazolni nem tudja, úgy a napi belépőjegy háromszoros mértékével egyenlő pótdíj megfizetésére köteles a strandpénztárnál.

Záró rendelkezések


  1. § E rendelet 2014. május 23. napján lép hatályba.



Tihany, 2014. május 15.








Tósoki Imre                                                           Németh Tünde

                              polgármester                                                             jegyző






Kihirdetve: 2014. május 16.



Németh Tünde

                                                                                                         jegyző


Mellékletek