Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(III.28.) önkormányzati rendelete

a víziközmű-fejlesztési hozzájárulásról

Hatályos: 2014. 05. 01- 2023. 05. 03

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(III.28.) önkormányzati rendelete

a víziközmű-fejlesztési hozzájárulásról1

2014.05.01.

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 1. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén azon ingatlantulajdonosokra - magánszemélyekre, illetve gazdálkodó szervezetekre -, akik a meglévő víz- és csatornaközművekre való utólagos csatlakozást kezdeményezik.

(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlan víziközmű-hálózatba történő bekötését az önkormányzatnál kezdeményezheti, ahol a bekötés lehetőségeiről és feltételeiről előzetes tájékoztatást kap.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) gazdálkodó szervezet: a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 396. § szerinti gazdálkodó szervezet;

b) önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas és függetlenül üzemeltethető helyiség, vagy helyiségegyüttes, egy épületen belüli önálló lakás, lakóegység (pl.: üzlethelyiség, egy lakás)

3. § (1) A víziközművekre történő utólagos rákötés esetén egyszeri víziközműfejlesztési hozzájárulást kell fizetni.

(2) A fizetendő hozzájárulás mértéke:

a) a víziközmű-hálózatra történő

aa) lakossági csatlakozás esetén a fizetendő hozzájárulás bruttó 30.000 Ft/önálló rendeltetési egység.

ab) gazdálkodó szervezetek csatlakozása esetén a fizetendő hozzájárulás minden megkezdett 1 m3/napra bruttó 30.000 Ft .

b) szennyvízcsatorna-hálózatra történő csatlakozás esetén:

ba) lakossági szennyvízkibocsátók által fizetendő hozzájárulás bruttó 180.000 Ft/önálló rendeltetési egység, ahol a szennyvízkibocsátás az átlagos 0,5 m3/nap fogyasztást nem haladja meg;

bb) a gazdálkodó szervezetek által fizetendő hozzájárulás az éves szennyvíz-kibocsátásból számított minden megkezdett 1 m3/napra bruttó 180.000 Ft/m3, ahol a szennyvízkibocsátás a bekötési terv műszaki leírásában meghatározott napi átlagos szennyvízmennyiség.

(3) A megszerzett szennyvíz-kibocsátási jogot növelni csak a növekményre vonatkozó víziközműfejlesztési hozzájárulás kifizetése ellenében lehet.

4. § (1) A község közigazgatási területén önerős beruházásként is bővíthető a víziközmű hálózat.

(2) Önerős beruházás esetén

a) ha a beruházás önálló rendeltetési egységre eső összege meghaladja az önálló rendeltetési egységre eső közműfejlesztési hozzájárulás összegét, a beruházó mentesül a hozzájárulás teljes összegének megfizetése alól,

b) ha a beruházás önálló rendeltetési egységre eső összege nem éri el az önálló rendeltetési egységre eső víziközmű-fejlesztési hozzájárulás összegét, a beruházó által fizetendő hozzájárulás a beruházás és a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás különbözetének összege.

5. § (1) A víziközmű-fejlesztési hozzájárulást egy összegben készpénz-átutalási megbízással kell megfizetni.

(2) A polgármester magánszemélyek részére, kérelemre, legfeljebb 12 hónap időtartamra kamatmentes részletfizetést engedélyezhet.

(3) A hozzájárulás késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napjától a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti késedelmi kamatot kell fizetni. A meg nem fizetett víziközmű-fejlesztési hozzájárulás közadók módjára behajtható.

(4) A rendeletben szereplő közművekre történő rácsatlakozáshoz a csatlakozási egységcsomag és a hozzájáruló nyilatkozat abban az esetben adható ki, ha a fejlesztéssel érintett érdekelt a közműfejlesztési hozzájárulás díját az önkormányzat számára befizette, vagy annak befizetését részletekben megkezdte.

(5) A víziközmű-fejlesztési hozzájárulás a rendeltetési egység közműhálózatba való rákötési és a bekötési költségeit nem tartalmazza.

(6) a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól felmentés nem adható. Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkezett változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli a jogelődje által még meg nem fizetett víziközmű-fejlesztési hozzájárulás.

6. § (1) Ez a rendelet 2014. május 1. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 4.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 4. napjával.