Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(IV.23.) önkormányzati rendelete

A közterület rendjéről és használatáról szóló 32/2002.(XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 04. 28- 2014. 04. 29

Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján


Edelény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2013.(III.20.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2.17 és 2.19 pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság és


Edelény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2013.(III.20.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3.1.4 és 3.11.4 pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Közbeszerzési Bizottság véleményének kikérésével


Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § A közterület rendjéről és használatáról szóló 32/2002.(XII.17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 7/B. §-sal egészül ki:


„7/B. § (1) Vendéglátó-ipari előkert céljára nem adható közterület használati engedély, ha a tervezett igénybevétel a városképet, a közterület állagát jelentősen rontaná, környezetszennyezéssel, a közegészség érdek sérelmével, a közúti forgalom zavarásával, veszélyeztetésével járna, illetve nem felel meg a (2)-(6) bekezdésben foglaltaknak.


(2) Az engedély iránti kérelem elbírálása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, és szabályzatokat, a városrendezési tervet, a városképi, műemlékvédelmi, esztétikai, kegyeleti, környezetvédelmi, köztisztasági, idegenforgalmi, kulturális szempontokat, előírásokat, szakmai állásfoglalásokat, illetve a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Közbeszerzési Bizottság javaslatát. A Bizottság a javaslatát megelőzően - amennyiben szükségesnek látja - kikérheti a városi főépítész véleményét.


(3) Vendéglátó-ipari előkertben - a közterületen az üzlet üzletkörébe tartozó termékek eladására, vendéglátásra kialakított területen – kizárólag környezetbe illeszkedő asztalok, székek, napernyők, árnyékolók, és egyéb tárgyak, valamint bútorok helyezhetők el. A kihelyezés során az asztalok, székek és egyéb bútorzat nem rögzíthető, a bútorzatot nyitvatartási időn kívül közterületen hagyni tilos, nyitvatartási időn túli tárolásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.


(4) Vendéglátó-ipari előkert engedélyezése esetén egy darab az egyéb bútorzattal harmonizáló szemetes edény kihelyezése kötelező, melynek rendszeres ürítéséről a vendéglátó-ipari egység üzemeltetője köteles gondoskodni.


(5) Vendéglátó-ipari előkert az ingatlan előtt elsősorban a rendeltetési egység szélességével megegyező sávban, az üzlet portáljához kapcsolódóan helyezhető el, oly módon, hogy a gyalogos forgalom akadálymentesen biztosítható legyen, a közút forgalmát az üzlet megközelíthetőségét ne veszélyeztesse és megjelenítése esztétikus, a terület városképi jellegének megfelelő legyen.


(6) A vendéglátó-ipari előkert engedélyezését megelőzően a kérelmezőnek csatolnia kell a megvalósítandó előkertről készített helyszínrajzot, annak műszaki leírását, a bútorokról és szerkezetekről készített fényképet.


 (7) Minden olyan használat esetén, amikor olaj, zsír, vagy más szennyező anyag jut a használt területre, a közterület használója az olajat, zsírt és egyéb anyagot köteles eltávolítani és amennyiben a közterület használat befejezését követő egy munkanapon belül ez nem valósul meg, a tisztítás költségét az önkormányzatnak köteles megtéríteni.


 (8) A vendéglátó-ipari előkertre kiadott közterület foglalási engedélyt vissza kell vonni, ha annak működtetése során az tapasztalható, hogy az nem felel meg az engedélyezést megelőző eljárás során előírt feltételeknek, vagy az engedély visszavonására a város főépítésze vagy a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Közbeszerzési Bizottság javaslatot tesz.”

2.§ A rendelet hatálybalépésekor „vendéglátó-ipari előkert ” céljára érvényes közterület engedéllyel rendelkező üzemeltetők esetében a rendeletben előírt feltételeknek való megfelelést 30 napon belül felül kell vizsgálni.

3.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.

(2) Az 1.§ a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(3) A 2.§ 2014. december 31-én hatályát veszti.





                      Vártás József                                                   Molnár Oszkár

                          jegyző                                                           polgármester



Kihirdetési záradék:


Edelény Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2013.(III.20.) önkormányzat rendelet 43. § (1) bekezdése szerint az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2014. április 23.-án.


Edelény, 2014.április 23.



                                                                                                Vártás József

                                                                                                    jegyző