Damak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (IX.10.) önkormányzati rendelete

A közterületnév megállapításának, valamint a házak számozásának szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 11- 2015. 04. 30

Damak Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatokról szóló törvény 51.§ (5) bekezdésében, valamint a 143.§(3) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


Általános rendelkezések


(1)A rendelet hatálya Damak község közigazgatási területére, minden természetes személyre és székhellyel rendelkező jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, az ingatlan-nyílvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra terjed ki.


(2)Damak község közigazgatási területén közterületet elnevezni, azok elnevezését megváltoztatni, házszámot megállapítani, módosítani csak e rendelet szabályai szerint lehet.


2.§

Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:


1.Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2.§ 13. pontjában meghatározott terület.

2.Közterületnév vagy utcanév: magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007.(XI. 14.) Korm.rendelet szerinti közterületnév és közlekedési vonatkozású megnevezés, mely a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgál, egyúttal emléket állít, és hagyományt őriz.

3.Házszám: olyan számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.



3.§

A közterületek elnevezésének általános szabályai


(1)Damak községben minden közterületet el kell nevezni.




(2)Új közterület kialakítása után, közterületenként való bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani a közterület nevét.


(3)Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabítás).


(4)Az utcák, épületek közötti szervízutakat, gyalogutakat, mezőgazdasági célú területet és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.


4.§


(1)A közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, a helytörténeti kutatáskora, a lakosság élő névhasználatára, a magyar nyelv követelményeire, az egyszerűségre és arra, hogy a név a többitől írásban is, és hangzásban is jól megkülönböztethető legyen.


(2)A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű - ide nem értve az egymás folytatásában lévő, de különböző helyrajzi számon szereplő - út, utca nem lehet.


(3)Közterület élő személyről nem nevezhető el, valamint alkalmazni kell a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 14.§ (2)-(3) bekezdéseit.


(4)Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről, elhelyezkedéséről, fogalomról lehet elnevezni.


(5)A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető legyen.

(6) 

(7)A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki

a)a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett, tevékenysége a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, közmegbecsülésnek örvend, vagy

b)élete, munkássága Damak községhez vagy térséghez kötődik, hozzájárult Damak vagy a térség fejlődéséhez, vagy példa értékű lehet Damak község lakói számára.


5.§

A közterület elnevezésének eljárási szabályai


(1)A közterület nevének megállapítása és megváltoztatása Damak község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a képviselő-testület határozattal dönt.


(2)A közterület nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a)polgármester,

b)önkormányzati képviselő

c)Képviselő-testület bizottsága,

d)Damak községben bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,

e)Damak községben ingatlannal, székhellyel, telephellyel, rendelkező jogi személy.


(3)A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a)a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre vagy elnevezés megváltoztatására),

b)az elnevezés megváltoztatásának szükségességét,

c)a javasolt elnevezés indokát,

d)a javasolt elnevezés kapcsolódásának megindoklását, a közterület környezetéhez, a településen belüli elhelyezkedéshez,

e)a javasolt elnevezés településhez kötődését,

f)utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.


(4)A közterület elnevezésére vonatkozó előterjesztést a szervezeti és működési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint társadalmi egyeztetésre kell bocsátani, és az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.


(5)A közterület elnevezéssel kapcsolatos döntést közzé kell tenni, és a döntésről értesíteni kell, az Okmányirodát, az illetékes földhivatalt, a rendőrkapitányságot, a postahivatalt, a tűzoltóságot, a mentőállomást, és a közmű-szolgáltatókat.


6.§

A házszám megállapítására vonatkozó szabályok


(1)A névvel ellátott közterület mentén lévő lakóházakat, egyéb épületeket és építési telkeket (a továbbiakban ingatlan) házszámmal kell ellátni.


(2)A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.

(3)Ingatlan megosztása esetén, amennyiben az újonnan kialakított telkek ugyanarra a közterületre nyílik, a házszámot az ABC nagybetűivel kell megkülönböztetni


(4)Telepegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.


(5)Amennyiben egy ingatlan több közterülettel, utcával is érintkezik, a házszámot arról a közterületről kel megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető, amely közterületre az ingatlan bejárata esik. Amennyiben ez több közterület esetében igaz, akkor az ingatlannak a szélesebb közterület soron következő házszámát kell kapnia.


7.§


(1)Az út, utca, köz, sétány (továbbiakban: utca) házszámozása 1-től kezdődően, növekvő arab számozással történik, és a házszám növekedésének irányát tekintve az utca bal oldalán lévő ingatlanok páros, a jobb oldalon lévő ingatlanok páratlan számozást kapnak.


(2)Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.


(3)A földrajzi okokból csak az egyik oldalon beépíthető utcák házszámozása arab számozással 1-től kezdődően folyamatos.


(4)A házszámozás a közterület fekvésétől függően a közterület északi vagy keleti végén kezdődik.


8.§


(1)Egy helyrajzi számú ingatlanon álló több épület esetén, további telekmegosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetében a magyar ABC sorrend szerinti nagybetűivel történő megkülönböztetés alkalmazható, szám/betűjel formátumban, a kettős, hármas és ékezetes betűk alkalmazása nélkül.


(2)A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlanok megtartják eredeti házszámukat.


(3)Egy közterületre nyíló ingatlanok azonos házszámmal nem jelölhetők.


9.§


A házszám megállapításáról szóló döntést az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell az 5.§ (5) bekezdésében meghatározott szervekkel.


10.§


(1)A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán fel kell tüntetni.


(2)A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.


(3)A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.


(4)A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről, pótlásáról az önkormányzat gondoskodik.


11.§


A közterület elnevezésnek megváltozása esetén a régi elnevezést, feltüntető névtáblákat,a változásról szóló döntést követően egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni,és az új elnevezést, feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.


12.§


(1)A házszámot jelző tábla (továbbiakban: házszámtábla) az utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában a tulajdonosának elhelyezni.


(2)A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség esetén cseréjéről, pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezettnek kell gondoskodnia.


13.§



Záró rendelkezések


(1)Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)A rendelet hatályba lépésekor meglévő közterületi elnevezéseket és házszámokat a hatályba lépés nem érinti.




                                                                       Némethné Fodor Szilvia

                                                                       jegyző megbízásából:




         Baranyay Barnabás                                                     Eperjesi Józsefné

                        polgármester                                                               aljegyző