Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárásról

Hatályos: 2011. 10. 01- 2022. 12. 31

Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárásról

2011.10.01.

Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. tv. 44/A. § (1) bekezdés c) pontjában biztosított jogalkotói jogkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 1. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya Kötegyán Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén történő házasságkötésre, valamint a Körjegyzőség Kötegyáni Kirendeltségénél közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.

A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés

2. § (1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezés tárgyában a kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni. A kérelem elutasítása vagy a házasság kötést meghiúsulása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 munkanapon belül vissza kell utalni.

(2) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a megjelölt helyszínen szemlét tarthat.

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés

3. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni. A kérelem elutasítása vagy a házasság kötést meghiúsulása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 munkanapon belül vissza kell utalni.

Együttes kérelem

4. § A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés tárgyában előterjesztett kérelem (együttes kérelem) esetén a díj külön-külön fizetendő.

Mentesség

5. § A díjak megfizetése alól kizárólag valamelyik fél közeli halálával fenyegető egészségi állapota miatt adható mentesség.

A házasságkötések létesítése esetén fizetendő díj

6. § (1) Amennyiben a házasságkötés létesítése hivatali munkaidőn kívül történik, a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 5.000.-Ft-ot kell fizetni szertartásonként.

(2) Amennyiben a házasságkötés létesítése hivatali helyiségen kívül történik, a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 5.000.-Ft-ot kell fizetni szertartásonként.

Az anyakönyvvezető díjazása

7. § A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén az anyakönyvezető díja bruttó 10.000.-Ft. Az anyakönyvvezetőt a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén a 6. § (2) bekezdésében meghatározott díjból bruttó 3.000.-Ft illeti meg.

Záró rendelkezés

8. § (1) Ez a rendelet 2011. október 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 1/2011. (I.19.) számú rendelet hatályát veszti.

(3) A folyamatban lévő ügyekben a rendeletet nem kell alkalmazni.