Domaszék község képviselő testületének 1/2015 (II.5.) önkormányzati rendelete

A helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 12

Domaszék község képviselő testületének 1/2015 (II.5.) önkormányzati rendelete

A helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről

2024.01.12.

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotó hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja a helyi civil társadalom erősítése, a civil szervezetek és közösségek (a továbbiakban: civil szervezetek) helyi társadalmi szerepvállalásának erősítése, az önkormányzattal való jó együttműködés biztosítása.

(2) Az Önkormányzat elismeri és támogatja a helyi civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását, az önkormányzati feladatok megvalósítása érdekében végzett tevékenységet. Támogatja a polgárok közéletbe való bevonását, a kulturális, a közművelődési, az oktatás-nevelési, a szociális és karitatív tevékenységet, a természeti és épített környezet megóvását, a közrend- és vagyonvédelem biztosítása érdekében végzett tevékenységet, a sportolás és egészséges életmód, a szórakozás, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése és a rászorulók támogatása érdekében végzett tevékenységet.

(3)2 A Képviselő-testület a helyi civil szervezetekkel való együttműködés alapjának tekinti, hogy a civil szervezetek az alapdokumentumaiban (létesítő okirat, bejegyző bírósági végzés, közhasznúsági nyilvántartásba vételi bírósági végzés), szervezetében és működésében bekövetkező változásokat a cégbírósági bejegyzést – amennyiben az nem szükséges vagy nem bejegyzett civil szervezetről van szó, a döntés megszületését – követő 15 napon belül bejelentik Domaszék Nagyközség Polgármesterének. Az így rendelkezésre álló nyilvános adatok a nagyközség honlapján közzétételre kerülnek, biztosítva azok elérhetőségét, valamint lehetőséget adva közzétételi kötelezettségeik teljesítésére.

2. § (1) Az 1. §-ban foglalt célok és alapelvek érvényesülése érdekében a Képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – figyelembe véve az Önkormányzat anyagi lehetőségeit – előirányzatot állapít meg a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatására (a továbbiakban: Civil Keret).

(2) A civil szervezetek esélyegyenlőségének biztosítására, a pénzügyi támogatás felhasználásának ellenőrizhetőségére, a támogatás odaítélésének megalapozottságára a Képviselő-testület pályázati rendszert alkalmaz a Civil Keretből történő támogatás megállapítására és elszámolásának rendjére, mely rendszer eljárási szabályait e rendelet tartalmazza. A pályázati rendszeren túlmenően eseti pénzügyi támogatási kérelem benyújtására is lehetőséget biztosít a Civil Keret kimerülésének erejéig.

(3) A rendkívüli, előre nem látható és tervezhető költségekre eseti jelleggel pályázati eljárás nélkül pénzügyi támogatás nyújtható.

(4) A Civil Keret terhére fejlesztési (beruházási, felújítási) célra támogatás nem igényelhető. E célra támogatási igény a Képviselő-testülethez nyújtható be, a támogatás biztosításáról a Képviselő-testület az Önkormányzat fejlesztési céltartaléka terhére esetileg dönt.

3. §3 A Civil Keretből - az Önkormányzat lehetőségeitől függően - támogatást kaphat az a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervezet, mely a bírósági nyilvántartás alapján Domaszék Nagyközség közigazgatási területén székhellyel rendelkezik.

II. Fejezet

A pályázatok benyújtása, véleményezése és elbírálása

4. § (1)4 A helyi civil szervezetek vissza nem térítendő támogatására vonatkozóan pályázatot benyújtani csak írásban, e rendelet 1. mellékletében szereplő pályázati adatlap és kötelező mellékletek benyújtásával lehet a tárgyév január 31. napjáig.

(2) A pályázathoz csatolandó kötelező mellékletek:

a) amennyiben a civil szervezet az előző évben részesült az Önkormányzattól támogatásban, akkor a pályázat benyújtásával egyidejűleg köteles az elszámolási dokumentáció benyújtására;

b) a civil szervezet előző évi tevékenységéről szóló tájékoztató – különös tekintettel az elért eredményekre, az elvégzett feladatokra, a szervezet folyamatos tevékenységére;

c) a civil szervezet által pályázott összeg felhasználásának és a kapcsolódó költségek megoszlásának tervezetét;

d) a civil szervezet bírósági bejegyzéséről szóló dokumentum hiánypótlásként bekérhető, amennyiben a pályázatban megjelölt adatok eltérnek a Civil Információs Portálon szereplő adatoktól.

(3) A pályázat benyújtására jogosult a civil szervezet bejegyzett vezetője, akadályoztatás esetén a civil szervezet közgyűléséről/üléséről készült jegyzőkönyv (mely a pályázat benyújtására vonatkozó döntést és megvalósítani kívánt célt tartalmazza) benyújtásával a döntésben szereplő e feladatra megbízott tag.

(4) A pályázat benyújtható a Domaszéki Polgármesteri Hivatalnál munkaidőben.

5. § (1) A támogatás célja irányulhat a civil szervezet működési kiadásainak fedezésére, így különösen

a) üzemanyagköltségre;

b) a tevékenységéhez szükséges eszközbeszerzésre;

c) egyéb fenntartási és üzemeltetési anyagok beszerzésére: a működési célt szolgáló berendezés, vagy gép használatához szükséges egy éven belül elhasználódó anyagok, irodai eszközök beszerzésére;

d) javítási és karbantartási költségre;

e) bankköltségekre;

f) játékvezetői, nevezési díjakra;

g) belépőkre;

h) egészséghét költségeire;

i) élelmiszer-adományokra;

j) pályázati önerő biztosítására.

(2) A támogatás célja irányulhat a civil szervezet nem működési kiadásainak fedezésére, különösen rendezvényszervezés céljából a tevékenységükhöz kapcsolódó programok megvalósításához a szükséges – (1) bekezdésben foglalt költségeire.

(3)5

6. § (1)6 A beérkezett pályázatokat – a pályázati határidő leteltét követő 30 napon belül a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság áttekinti, s írásbeli javaslatot tesz a Képviselő-testületnek az elbírálásra.

(2) Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázatot benyújtó civil szervezet hiánypótlásra kötelezhető.

(3)7 A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság javaslatának megfogalmazása során különös tekintettel veszi figyelembe, hogy

a) a pályázat e rendeletben foglalt tartalmi és formai követelményeknek megfelel-e;

b) a civil szervezet önként vállalt, vagy a helyi önkormányzat kötelező feladatának ellátásában működik közre;

c) a civil szervezet tevékenysége mennyiben szolgálja e rendelet 1. §-ában megfogalmazott célokat, alapelveket;

d) a megfogalmazott célkitűzés a köz javát milyen mértékben szolgálja;

e) amennyiben korábban az Önkormányzattól támogatásban részesült, az akkor megfogalmazott elszámolási, esetleg egyéb kötelezettségének eleget tett-e;

f) a megvalósítandó cél elérése reális-e, rendelkezik-e a szükséges feltételekkel, azokat elő tudja-e teremteni.

7. § (1)8 A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság javaslatát a Képviselő-testület elé terjeszti.

(2) Az elbírálásról szóló végleges döntést a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetés jóváhagyását követően hozza meg.

(3) A Képviselő-testület a támogatást a megjelölt célra ítéli meg.

8. §9 (1) Megállapítható annak a pályázónak támogatás, aki

a) korábban az önkormányzattól kapott támogatásával nem megfelelően számolt el;

b) a korábban az önkormányzattól kapott támogatását a Képviselő-testület hozzájárulása nélkül eltérő célra használta fel.

(2) Ez esetekben az el nem számolt támogatásrésszel csökkentett összeget kapja meg a pályázó.

III. Fejezet

A támogatás kifizetése, felhasználása és elszámolása, a nyilvánosság

9. §10 A döntés közlése a pályázókkal a Képviselő-testület határozatának elektronikus úton való megküldésével történik

10. §11 A Képviselő-testület által megállapított támogatási összeg kifizetése két részletben történik. A támogatás folyósítása az első félévben legkésőbb március 31-ig, a második félévben legkésőbb augusztus 31-ig a civil szervezet folyószámlájára történő utalással, annak hiányában az önkormányzat házipénztárából készpénzben történő felvétellel történik.

11. § (1) A helyi civil szervezet a kapott pénzügyi támogatás felhasználásáról köteles írásban elszámolni, mely kötelezettségének

a) a tárgyévet követő évre szóló pénzügyi támogatás iránti pályázat benyújtásakor, vagy

b) amennyiben a tárgyévet követő évre pénzügyi támogatás iránt pályázatot nem nyújt be, a tárgyévet követő év január hó 10. napjáig köteles eleget tenni.

(2)12 Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló „Domaszék Nagyközségi Önkormányzat támogatása terhére elszámolva” záradékkal ellátott bizonylatok másolatából és a felhasználásra vonatkozó szöveges beszámolóból álló dokumentáció benyújtásával teljesíthető, melyet a polgármesteri hivatalban kell leadni.

(3)13 Az elszámolási dokumentáció a tárgyévi pályázatokkal egyidejűleg a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elé kerül, azok elfogadására vonatkozóan javaslatot tesz a Képviselő-testületnek.

(4) Az elszámolási dokumentáció elfogadásáról a Képviselő-testület a támogatásra benyújtott pályázatok elbírálásával egyidejűleg dönt.

(5)14

12. § A helyi civil szervezetek részére megállapított pénzügyi támogatást a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a helyben szokásos módon, a nyilvánosság biztosítása céljából közzé kell tenni.

IV. Fejezet

Eseti pénzügyi támogatási kérelem benyújtása

13. § (1)15 Az eseti pénzügyi támogatásra vonatkozó kérelmet a pályázati adatlappal megegyező adattartalommal kell benyújtani a Képviselő-testület részére.

(2) Az eseti támogatási kérelem létjogosultsága akkor áll fenn, ha az e rendeletben nevesített támogatási célok rendkívüli felmerülése, előre nem láthatósága miatt év közben, a pályázati időszakon kívül vált szükségessé.

(3)16 Az eseti pénzügyi támogatási kérelmet a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság javaslatát követően a Képviselő-testület bírálja el.

(4) Az eseti pénzügyi támogatás kifizetésére, felhasználására és elszámolására, a nyilvánosság biztosítására e rendelet III. fejezetében foglaltak az irányadók.

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2015. február 6. napján lép hatályba.

1

A bevezető a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (3) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 4. § (1) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Hatályon kívül helyezte az 5/2015. (III. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a.

6

A 6. § (1) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 6. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 7. § (1) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja szerint módosított szöveg.

9

Módosította az 5/2015. (III. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a. A 8. § a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 9. § a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

12

A 11. § (2) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 8. § e) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 11. § (3) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 8. § f) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 11. § (5) bekezdését a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte.

15

A 13. § (1) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 13. § (3) bekezdése a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

17

Az 1. melléklet a Domaszék Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.