Mártély Község Önkormányzat Képviselő Testületének 1/2015. (I.29.) önkormányzati Rendelete

a közterületek tisztántartásáról, a települési szilárd hulladék gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról szóló 29/2013. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 30- 2015. 01. 31

A közterületek tisztántartásáról, a települési szilárd hulladék gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról szóló 29/2013. (XI. 27.) önkormányzati rendeltét(a továbbiakban: rendelet) az alábbiak szerint módosítja

1. §

A rendelet 7. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

Mártély Község Önkormányzata a helyi közszolgáltatást a FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal (székhelye: 6521 Vaskút, 0551/2 hrsz., telephelyei: 6640 Csongrád, Bercsényi M. u. 39, 6640 Csongrád, 3670/1 hrsz.) (továbbiakban: Szolgáltató) kötött szerződés alapján biztosítja. A szolgáltató a közszolgáltatást a község belterületén az ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) valamint a gazdálkodó szervezetek tekintetében rendszeresen köteles ellátni.

2. §

A rendelet 9. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

Az ingatlan tulajdonosa a szolgáltató által biztosított szabványedénybe köteles összegyűjteni a hulladékot. Az összegyűjtött hulladékot tartalmazó szabványos edényeket a szemét elszállítása napján kötelesek az ingatlan előtt a közterületre kirakni oly módon, hogy a közlekedés biztonságát ne veszélyeztessék, a közterületet ne szennyezzék és abban kárt ne tegyenek.A lomtalanítás alá tartozó hulladék időpontjára a Szolgáltató gyűjtési, ütemezési naptárat készít és arról az ingatlanhasználókat hirdetés útján értesíti.

3. §

A rendelet 12. §-a az alábbiak szerint módosul:

(1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás – általános forgalmi adó nélkül számított – egységnyi díját a Ht. 47/A. §-a alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján a miniszter rendeletben állapítja meg a törvényben foglalt elvek szerint.

(2) A hulladékszállításba bekapcsolt ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért a Szolgáltató által utólag megküldött számla alapján díjat kötelesek fizetni.

(3) A Szolgáltató a hulladékszállítási díjat negyedévente, a tárgynegyedév utolsó hónapjának 15. napjáig, 15 napos fizetési határidővel, számlázza az ingatlantulajdonosnak.

(4) A Szolgáltatót megillető közszolgáltatási díj egytényezős.

(5) A hulladékszállítás díja magában foglalja az edényzet heti egyszeri alkalommal történő ürítését,valamint évi egy lomtalanítást.

(6) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatás díjának megfizetését az, aki a települési hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a szolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja.

(7) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(8) Az írásban tett kifogásra, a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a Szolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni vagy az ingatlantulajdonos írásbeli kérelmére azt a soron következő, esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.

(9) Az ingatlan tulajdonosa a díjfizetés alapjául szolgáló adatokat köteles a közszolgáltató részére megadni, hitelt érdemlő módon igazolni, a bekövetkezett változásokat 8 napon belül írásban bejelenteni és a szükséges szerződéskötési kötelezettségnek eleget tenni.

(10) Tulajdonosváltozás esetén a szolgáltatónak történő bejelentés napjáig a közszolgáltatás díját a régi tulajdonos viseli.

(11) Nincs helye díjfizetési kötelezettségnek nem lakott épület esetében arra az időre, amíg azt nem lakják, vagy használatát szüneteltetik.

(12) Az elmaradt és nem pótolt közszolgáltatásért nem jár díj. Az emiatt visszajáró összeget beszámítással, vagy visszafizetéssel kell rendezni.

(13) A közszolgáltatást igénybe vevő magánszemélyek 60 literes gyűjtőedényzet mérete szerinti kedvezményes díjat fizetnek, ha ingatlanukban legfeljebb kettő fő bejelentett lakó él és a lakók egyike a 70. életévét betöltötte.(14) Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A díjhátralék eljárási rendjét a Ht. 52. §-a szabályozza.

4. §

Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő második napon hatályát veszti



Borsos József                                                            Dr. Korsós Ágnes

polgármester                                                              címzetesfőjegyző

           


Záradék:

A rendelet kihirdetése megtörtént.

Mártély, 2015. január 29.



Dr. Korsós Ágnes
címzetes főjegyző