Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (II. 11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 12- 2015. 04. 29

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (II. 11.) önkormányzati rendelete


az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről




Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya Röszke Község Önkormányzatára és annak szerveire, az önkormányzat felügyelete alatt álló költségvetési szervekre, valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiségekkel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

2. §


(1) A Képviselő-testület Röszke Község 2015. évi költségvetése


                        költségvetési bevételeit                                             462.656 e Ft-ban

                        költségvetési kiadásait                                               507.788 e Ft-ban

                        költségvetési bevételek és kiadások

működési célú egyenlegét                                           19.780 e Ft-ban

                        költségvetési bevételek és kiadások

felhalmozási célú egyenlegét                                    - 64.912 e Ft-ban

                        bevételi főösszegét                                                    688.100 e Ft-ban

                        kiadási főösszegét                                                      688.100 e Ft-ban

határozza meg.


(2) A Képviselő-testület költségvetési hiányát, amely 45.132 e Ft összegben felhalmozási célú

      a) belső finanszírozással biztosítja az előző évek költségvetési maradványának igénybevételével,

      b) külső forrásból finanszírozott költségvetési hiánya nincs.


3. §


Az Önkormányzat területén működő költségvetési szervek címrendje:


1.1Röszkei Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal)

1.2Petőfi Sándor Művelődési Ház és Községi Könyvtár (továbbiakban: Művelődési Ház)

1.3Röszkei Százholdas Pagony óvoda és Zsebibaba Bölcsőde (továbbiakban: Óvoda)


4. §


(1)A 2. §-ban megállapított bevételi előirányzatát az 1. sz. melléklet, a működési bevételeket részletesen az 1/A. sz. melléklet, a közhatalmi bevételeket az 1/B. sz. melléklet, a működési célú támogatásokat államháztartáson belülről, felhalmozási célú támogatásokat államháztartáson belülről az 1/C. sz. melléklet, a felhalmozási bevételeket az 1/D. sz. melléklet, a működési célú átvett pénzeszközöket, a felhalmozási célú átvett pénzeszközöket, a finanszírozási bevételeket az 1/E. sz. melléklet tartalmazza.


(2)Az Önkormányzat kiadási előirányzatát a 2. sz. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá. A dologi kiadásokból kiemelt feladatokat a 2/A sz. melléklet, az ellátottak pénzbeli juttatásait részletesen a 2/B. sz. melléklet, az egyéb működési célú kiadásokat a 2/C. sz. melléklet, a beruházásokat, felújításokat a 2/D. sz. melléklet, az egyéb felhalmozási célú kiadásokat a 2/E. sz. melléklet tartalmazza.


(3)A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten együttesen, egyensúlyban a rendelet 3. sz. melléklete, a bevételek és kiadások az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény


(4)A felhalmozásokat (felújításokat, beruházásokat) és forrásaikat a 4. sz. melléklet, a többéves kihatással járó feladatokat évenkénti bontásban és összesen (szöveges indoklással) a 5. sz. melléklet, az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről előirányzat-felhasználási ütemtervet a 6. sz. melléklet, a közvetett támogatásokat (szöveges indoklással) a 7. sz. melléklet, az Önkormányzat és költségvetési szervek 2015. évi költségvetési létszámkeretét 8. sz. melléklet, a Közfoglalkoztatottak éves létszámkeretét a 8/A. sz. melléklet, az Európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek 2015. évi bevételeit, kiadásait a 9. sz. melléklet tartalmazza.


5. §


2015. évben a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését nem tervezi az önkormányzat.


6. §


(1)Az esetlegesen befolyó bevételi többlet a tartalékot növeli, melyet elsősorban felhalmozási célú kiadásra lehet fordítani.


(2)A tartalékkal való rendelkezési jogát az (1) bekezdésben meghatározottak figyelembevételével a Képviselő-testület a polgármesterre átruházza, aki döntéséről a soron következő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.


(3)Az Önkormányzat tartalék elkülönítéséről a 2014. évi zárszámadási rendelet elfogadását követően rendelkezik, amely:


  • évközi többletigények teljesítésére,
  • elmaradt bevételek pótlására,
  • vis maior eseményekkel kapcsolatos pályázati önrész biztosítására

 használható fel.


7. §


A Képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármester számára az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra.


8. §


(1)A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg fel nem használt pénzeszközöket felhasználásig tartós, vagy rövidlejáratú betétben, értékpapírban helyezze el, vagy onnan kivegye.


(2)A 3 hónapra vagy ennél hosszabb időre lekötött (lekötendő) pénzeszközt, amennyiben ilyennel rendelkezne az Önkormányzat


a)felhalmozási célú kiadásra és

b)2014. december 31. előtt vállalt kötelezettség teljesítésére (értve ez alatt a bírósági döntés nyomán keletkező esetleges fizetési kötelezettséget is)

lehet fordítani.


(3)A "Környezetvédelmi Alapba" befolyó bevételeket az ivóvíz- és csatornahálózat felújítására és környezetvédelmi célú kiadásokra lehet kizárólag felhasználni.


(4) A közbeszerzési értékhatárt el nem érő, de 500 e Ft-ot meghaladó kötelezettségvállalások esetén a szerződésekről, megrendelésekről legalább 3 ajánlat ismeretében a legelőnyösebb ajánlattevő kiválasztásával kell dönteni.


(5) A kiadások készpénzben történő teljesítésére vonatkozó részletes előírásokat Röszke Község Önkormányzata Pénzkezelési Szabályzata tartalmazza.


9. §


Az Önkormányzat felhatalmazza a polgármestert az e rendeletben foglalt felhalmozások (felújítások, beruházások) és egyéb kötelezettségvállalások megvalósításával kapcsolatos feladat ellátásával, melyek e rendeleten illetve jogszabályon alapuló feladatok ellátásához szükségesek, így többek között: előkészítés, döntéshozatal (azon ügyekben, melyek helyi rendelet, szabályzat alapján nem tartoznak a Képviselő-testület vagy bizottsága hatáskörébe) utalványozás, kötelezettségvállalás, szerződéskötés.


10. §


Az Önkormányzat felhatalmazza a polgármestert - szakemberek bevonásával, megbízásával - az e rendeletben foglalt cél- és címzett támogatásokkal, s egyéb pályázatokkal kapcsolatos feladatok előkészítésére, értve itt a 2015. évre fellelhető, illetve elnyerhető, és az Önkormányzat beruházásaival, alapfeladataival összhangban álló pályázatok beadásának előkészítését is, valamint arra, hogy igényeljen támogatást az Önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatokból.





11. §


Illetményalap


Az Önkormányzat a 2015. évi illetményalap meghatározása tekintetében a Magyarország 2015. évi központi költségvetésről szóló 2014. évi C. törvényben megállapított illetményalaptól nem tér el.



12. §


Illetménykiegészítés


(1) A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult, melynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének 10 %-a.


(2) A középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult, melynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.


13. §


Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2015. január 1-től kell alkalmazni.



            Borbásné Márki Márta s.k.                                               dr. Gácser Tamás s.k.

                       polgármester                                                                      jegyző



Záradék:

Megalkotta Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. február 11. napján megtartott ülésén.



Kihirdetve kifüggesztéssel 2015. február 11. napján.



                   Dr. Gácser Tamás

                            jegyző


Mellékletek