Som Község Önkormányzata képviselő testületének 1/2015. (I.5.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2014 (XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 05- 2015. 01. 05

Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2014 (XI.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 59. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„59. § (1) A testületi ülést megelőzően kiküldött rendelettervezethez kapcsolódó képviselői, bizottsági módosító indítványt írásban e-mail útján vagy személyesen lehet benyújtani a polgármesternél és a jegyzőnél. A módosító indítvány legkésőbb az ülést megelőző harmadik munkanap 16.00 óráig nyújtható be. A módosító indítvány tartalmazza a módosítani kívánt jogszabályi hely pontos megnevezését, a jogszabály szöveges módosító javaslatát, a módosítás indoklását és a képviselő aláírását.

(2) A benyújtott módosító indítványt a jegyző a benyújtást követően törvényességi szempontból ellenőrzi. A módosító indítványt az ellenőrzést követően észrevételeivel együtt, az legkésőbb ülést megelőző második munkanap 16.00 óráig továbbítja minden képviselő részére.

(3) Az (1) bekezdés alapján benyújtott és törvényességi észrevétellel ellátott képviselői módosító indítvány a vonatkozó testületi ülésen, az adott napirendi pont keretén belül kerül megtárgyalásra.”


2.§ A Rendelet 94. § (3) bekezdésének c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„c) utazás megkezdése előtt legalább három naptári nappal előbb bejelentett külföldi tartózkodás, belföldi üdülés, kiküldetés, továbbképzés, valamint hatósági, bírósági idézésen való megjelenési kötelezettség.


3.§ A Rendelet 112.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„112.§ A Képviselő-testület – a saját tagjai közül, a polgármester javaslatára, titkos szavazással – a polgármester helyettesítésre, munkájának segítésére két fő társadalmi megbízatású alpolgármestert választ.


4. § A Rendelet 113. § (1)-(2) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(1) Az alpolgármesterek a polgármester mellett dolgoznak, szakterületükön döntések előkészítésével segítik a polgármestert. Az alpolgármesterek a Képviselő-testületnek tartoznak felelősséggel, de az operatív napi munkában a polgármester irányításával látják el feladataikat, munkarendjüket a polgármester határozza meg.

(2) Az alpolgármesterek együttműködnek a polgármesterrel az Önkormányzat képviseletében, a bizottságok munkájának összehangolásában, a Hivatal önkormányzati feladatainak felügyeletével kapcsolatos ügyek ellátásában. Közreműködnek a Képviselő-testület olyan napirendi pontjainak előkészítésében és a határozatok végrehajtásában, amelyek feladatkörükkel összefüggnek.”


5. § (1) A Rendelet 14. § (3) bekezdésében a „13.00 órakor” szövegrész helyébe a „14.00 órakor” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 14. § (4) bekezdésében a „16.00 óráig” szövegrész helyébe „előreláthatóan 16.00 óráig” és „16.00 órakor” szövegrész helyébe a 15 óra 30 perckor” szövegrész lép.

(3) A Rendelet 71. § (3) bekezdésében a „harminc” szövegrész helyébe a „tizenöt” szövegrész lép.

(4) A Rendelet 107. § (2) bekezdésében a „három” szövegrész helyébe a „két szövegrész lép.

(5) A Rendelet 31. pontjának címében az „alpolgármester” szövegrész helyébe az „alpolgármesterek” szövegrész lép.

(6) A Rendelet 114. §-ában az „alpolgármester” szövegrész helyébe az „alpolgármesterek” szövegrész lép.

(7) A Rendelet 115. §-ában az „alpolgármesterre” szövegrész helyébe az „alpolgármesterekre” szövegrész lép.


6. § Ez a rendelet a kihirdetését követően lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.


Som, 2015. január 5.





         Lenkey Tibor s.k.                                                                  Koltai Bernadett s.k.

            polgármester                                                                                  aljegyző




Kihirdetési záradék


A rendelet a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2015. január 05. napján 15 óra 15 perckor kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.


Ságvár, 2015. január 05.



                                                                                                               Koltai Bernadett s.k.

                                                                                                                           aljegyző