Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015 (I.16.)

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2015. 02. 01- 2022. 12. 31

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015 (I.16.)

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről1

2015.02.01.

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkor-mányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének, valamint a Képviselő-testület Ügyrendi, Közművelődési, Sport és Civil kapcsolatok Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A szabályozás célja, hogy Gencsapáti község területén – a helyi viszonyok figyelembevételével – biztosítsa az elhunytakat megillető kegyeleti jogot, a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében; szabályozza köztemetők működési rendjét, a temetések lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A tisztességes temetéshez való jog – minden megkülönböztetés nélkül – mindenkit megillet.

(3) A temetés módja lehet egyházi és világi szertartás szerinti.

2. § (1) A rendelet hatálya a Gencsapáti községben működő köztemetőkre, valamint a köztemetők fenntartásával és a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre és azok folytatóira terjed ki.

(2) A településen a rendelet megalkotásakor működő köztemetők:

a) Gencsapáti, Dózsa u. 1006. hrsz. (gencsi temető),

b) Gencsapáti, Apponyi Albert utca 652. hrsz. (apáti temető).

A köztemetők fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A köztemetők létesítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről, bővítéséről és lezárásáról Gencsapáti Község Önkormányzata gondoskodik. Az Önkormányzat a kegyeleti közszolgáltatás tárgyi és infrastrukturális feltételeiről a Műszaki Csoport révén gondoskodik.

(2) Az Önkormányzat a temetőüzemeltetési feladatai keretében:

a) a temetőkben lévő sírhelyekről számítógépes nyilvántartást vezet, melybe az eltemettőknek és az arra jogosult hatóságoknak betekintést enged, illetve felvilágosítást nyújt;

b) a köztemetőkben kihelyezett hirdetőtáblákon és település honlapján tájékoztatja a temetőbe látogatókat;

c) gondoskodik

ca) a temetések összehangolásáról;

cb) a temetőbe szállított elhunytak átvételéről, átadásáról, a Dózsa utcai köztemetőben gondoskodik az elhunytak megfelelő módon történő hűtéséről;

cc) a ravatalozó és kiszolgáló helyiségei karbantartásáról, javításáról, takarításáról, és szükség szerinti fertőtlenítéséről;

d) a temetőn belül kijelöli a hulladék összegyűjtésére és tárolására szolgáló helyeket, gondoskodik a hulladék elszállíttatásáról;

e) biztosítja a temetők infrastrukturájának állagmegóvását

(2) Az üzemeltető által biztosított szolgáltatásokért az 1. számú mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(3) Az Önkormányzat, mint üzemeltető a feladat ellátása során köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal és hatóságokkal.

(4) A köztemetőkben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség az Önkormányzatot nem terheli.

Temetői nyilvántartások vezetése

4. § (1) A köztemető üzemeltetője állapotfelmérésen és kitűzésen alapuló nyilvántartó könyvet, továbbá a látogató közönség számára is hozzáférhető helyen látogatói könyvet tart.

(2) A látogatói könyv a temetőbe látogató természetes személyeknek a temető rendjével, illetve az üzemeltető működésével kapcsolatos pozitív vagy negatív tartalmú észrevételei bejegyzésére szolgáló könyv. A látogatói könyvet a tulajdonos hitelesíti. A bejegyzéseket a Polgármesteri Hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri, és – a szükséges intézkedések megtétele érdekében – értesíti a tulajdonost.

(3) A nyilvántartó könyvbe – minden temetés (urnaelhelyezés) alkalmával – az alábbi adatok kerülnek:

- folyószám;

- a temetés (urnaelhelyezés) napja;

- az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének a címe, az elhalálozás időpontja,

- a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma,

- az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme,

- holttestmaradványok közös sírba helyezése esetén a közös sírba helyezés ténye, időpontja, a közös sír megjelölése.

- és a síremlékre vonatkozó bejegyzések

A nyilvántartás mellett betűsoros névmutatót is vezetni kell.

(4) A temetői nyilvántartásokba az eltemettető(k) és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy(ek) betekinthet(nek), részükre az üzemeltető ingyenesen adatszolgáltatást köteles nyújtani, továbbá felvilágosítást adni az elhunyt személyek temetési helye felől érdeklődőknek.

(5) A temetői nyilvántartásokat a temető fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően azokat át kell adni a területileg illetékes levéltárnak.

5. § (1) A temető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátását a jegyző ellenőrzi. Ennek keretében:

a) a temető fenntartóját és üzemeltetőjét felhívhatja a jogszabályokban és a temető szabályzatában foglalt rendelkezések betartására

b) a szabályok megszegőivel szemben eljárást folytathat le

c) ellenőrzi a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak betartását, és szükség esetén kezdeményezheti a közszolgáltatási szerződés felmondását.

(2) A jegyző ellenőrzése során a köztemetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet és vizsgálhatja a temetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

II. Fejezet

Temetési helyek

A temetői helyek kialakításának rendje

6. § (1) A temetőket római számmal ellátott sírhelytáblákra (parcellákra), a sírhelytáblákat arab számokkal sorokra, a sorokat sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.

(2) Temetni, illetve az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetés céljára kijelölt területen szabad.

(3) Az elhunytak elhelyezéseaz alábbi temetési helyre történhet:

a) gyermek sírhely;

b) egyes sírhely;

c) kettős sírhely;

d) sírbolt (kripta);

e) urnasírhely.

(4) A temetésre rendelkezésre álló sírhelyeket folytatólgos sorrendben kell felhasználni.

(5) Az elhamvasztott elhunytak hamvait tartalmazó urnákat sírhelyben (rátemetéssel), vagy urnasírhelyben lehet elhelyezni.

7. § (1) A sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely 210 cm hosszú, 90 cm széles;

b) kettes sírhely 210 cm hosszú, 180 cm széles;

c) sírbolt (kripta) 230 cm hosszú, 220 cm széles;

d) urnasírhely 80 cm hosszú, 60 cm széles

e) díszsírhely 210 cm hosszú, 90 cm széles.

(2) A sírhelyek mélysége: 200 cm, mélyített, rátemetéses sírhely esetén: 250 cm. Az urnás sírhely mélysége: 90 cm.

(3) A temetési helyek egymástól való távolsága 60 cm.

(4) Az urna koporsós temetési helyre történő rátemetése esetén egy temetési helyre négy urna helyezhető el.

Díszsírhelyek, védett temetési helyek és sírjelek

8. § (1) A díszsírhely a Dózsa utcai emető központi fekvésű területén kijelölt sírhelytáblában lévő egyes sírhely, melyet Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete adományoz az elhunyt személy kimagasló érdemeinek elismeréséül.

(2) A díszsírhelyek örök jellegűek, a köztemető fenntartásáig megmaradnak. A temető átrendezése, vagy megszűnése esetén a díszsírok áthelyezéséről a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete gondoskodik.

A temetési helyek használati ideje és díja

9. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A temetkezési hely feletti rendelkezési jog (használati) jog annak megváltása napján kezdődik, a rendelkezési hely megváltási időtartamra esedékes díját előzetesen kell megfizetni. A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított: 25 év;

b) sírbolt (kripta) esetén: 60 év;

c) urnasírhely esetén: 10 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog megváltási díjának mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítására (újraváltásra) ugyanazok a díjak vonatkoznak, mint a megváltásra.

(4) Az Önkormányzat a rendelkezési jog lejártának évét megelőző év október 31. napjáig – a temetők hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel, valamint a település honlapján történő közzététellel – értesíti a rendelkezési joggal rendelkező jogosultakat a rendelkezési jog közelgő megszűnéséről, további az újraváltás feltételeiről és módjáról.

(5) A sírhelymegváltási idő lejártát követő egy éven belül az újra meg nem váltott, továbbá az elhagyott, 25 éve gondozatlan sírhelyeket újra lértesíthetőek, ha hat hónap időtartamon belül legalább kétszer helyi lapban, a település honlapján, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetmény közzététele ellenére az adott sírhely nem kerül újra megváltásra.

III. Fejezet

A temetők lezárása megszüntetése

10. § (1) Ha a köztemető megtelik, vagy egyéb fontos körülmény azt kívánja a Képviselő-testület dönthet a temető, valamint temetőrész, sírhelytábla lezárásáról.

(2) A temető, temetőrész, sírhelytábla temetési hely megszüntetését megelőzően legalább három alkalommal a helyi sajtóban, helyben szokásos módon (hirdetményekben) közzé kell tenni úgy, hogy az első közzététel a megszüntetést megelőzően hat hónappal, a továbbiakban két havonta történjenek. A hirdetményt a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, a temetőkapuk, a ravatalozón, és az érintett temetőrészen ki kell függeszteni.

(3) A lezárt temetőben a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tetv.) 9. § (2) bekezdésében meghatározott létesítményeket biztosítani kell.

IV. Fejezet

A temetésre vonatkozó szabályok

11. § (1) Az elhunytat lehetőség szerint azonnal, de legkésőbb a halál beálltát követő 16 órán belül halotthűtőbe kell szállítani.

(2) A halottat koporsós temetés esetén – ha jogszabály másként nem rendelkezik – a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításáról számított 96 órán belül el kell temetni, kivéve, ha

a) a halottvizsgálatot végző orvos a halottvizsgálatra vonatkozó rendelkezések alapján ettől eltérő engedélyt adott;

b) a temetésre az eltemettető kívánsága szerint 8 napon belül kerül sor, feltéve, hogy a holttest hűtése folyamatosan biztosított;

c) a temetésre az eltemettető kívánsága szerint - a temetés helye szerint illetékes intézet engedélyével - 15 napon belüli időpontban kerül sor, feltéve, hogy a holttestnek az eltemetésig történő hűtése folyamatosan biztosított.

(3) A halottat – hamvasztásos temetés esetén – a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 15 napon belül el kell hamvasztani. A holttestet a hamvasztásig hűteni kell.

(4) Ravatalozni csak a temetőben, az arra kijelölt helyen szabad. Ettől eltérni csak az illetékes tisztiorvos engedélyével lehet.

(5) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(6) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig – a hozzátartozók kifejezett kérelmére – nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani a koporsót, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

12. § (1) Egy koporsó csak egy holttest elhelyezésére szolgálhat.

(2) A koporsót a földbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

(3) A temetést végző temetkezési vállalkozó köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

(4) Temetni hagyományos módon (koporsós temetés), vagy hamvasztásos módon (a hamvak urnába helyezésével) lehet.

V. Fejezet

A temetők használatának és igénybevételének általános szabályai

Sírjelek, síremlékek, sírboltok kialakítása, átalakítása és megszüntetése

13. § (1) Temetési helyre új síremlék és sírbolt kizárólag az üzemeltető által a temetési helyre rendelkezni jogosult személy vagy meghatalmazottja kérelmére kiadott előzetes írásbeli hozzájárulása alapján helyezhető el.

(2) Síremlék és sírbolt lebontása, áthelyezése, átalakítása esetén a tervezett kivitelezési munkálatokat az üzemeltetőnek előzetesen be kell jelenteni.

(3) A síremlék és sírbolt bontása során keletkezett hulladékot a bontás kivitelezője a köztemetőkből haladéktalanul köteles elszállítani.

(4) Az üzemeltető folyamatosan ellenőrzi a köztemetőkben lévő sírhelyek és sírboltok állapotát.A biztonságos használatot veszélyeztető sírhely, vagy sírbolt észlelése esetén az üzemeltető felhívja a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos helyezetet veszélyeztető sírjel vagy sírbolt helyreállítására.

(5) Amennyiben a rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírhelyet vagy sírboltot nem állítja helyre, az életet is fenyegető közvetlen veszély esetén az üzemeltető gondoskodik a veszély megszüntetéséről és a veszélyelhárítás költségeinek megtéríttetéséről.

(6) A sírhelyek és sírboltok mellé ülőpadot elhelyezni a sírhely, sírbolt környezetétől függően, az üzemeltető előzetes hozzájárulásával lehet.

A temetőkben végzett szolgáltatások rendje

14. § (1) A temetkezési tevékenységet (temetkezési szolgáltatásokat) a település területén csak a cégbíróságon bejegyzett gazdasági társaság vagy vállalkozói igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozó (a továbbiakban: temetkezési vállalkozás) végezhet.

(2) A temetkezési vállalkozás köteles együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

(3) A temetőben történő munkavégzést – a sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése kivételével – a munkavégzés megkezdését megelőzően legagalább egy munkanappal, írásban be kell jelenteni az üzemeltető részére.

(4) A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka nem végezhető. Vasárnap és munkaszüneti napokon kivitelezői munka nem folytatható.

(5) A vállalkozó köteles a kiásott munkagödröt, mukaterületet körülkeríteni és a munkavégzés teljes időtartama alatt a munka, tűz- és balesetvédelmi előírásokat betartani, illetve betartatni.

(6) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozási tevékenységet végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját az 1. számú melléklet határozza meg. A temetőfenntartási hozzájárulást a vállalkozóknak naponta, temetkezési helyenként külön-külön kell megfizetniük.

Temetői rend

15. § (1) A temetők nyitvatartási ideje:

- április 1-től november 15-ig: 7-20 óráig

- november 16-tól március 31-ig az állami és egyházi ünnepek kivételével 7-17 óráig.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

(3) A sírhely feletti rendelkezési jogosult köteles gondoskodni a sírhely állagának megóvásáról, karbantartásáról, helyreálításáról, gondozásáról és gyomtalanításáról.

(4) A temetési helyek gondozásához szükséges víz a temető területén lévő vízvételi helykből térítésmentesen használható.

(5) A temetőkben csak a temetési helyek díszítését szolgáló tárgyak, különösen koszorúk, vázák helyezhetők el.

(6) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek, síremlékek legnagyobb magassága: 200 cm, mérete a sírhely méretét nem haladhatja meg.

(7) A temetési hellyel rendelkező személy a rendelkezése alatt álló sírhelyre, sírboltra egy méternél magasabbra növő növényeket nem ültethet.

(8) A temetési helyek gondozása során körültekintően, kellő gondossággal kell eljárni, úgy, hogy a szomszédos temetési helyet ne rongálják, illetve szennyezzék.

16. § (1) Tilos

a) sírhelyeket kerítéssel körülhatárolni;

b) a temető területén – a működtető hozzájárulása nélkül – fát, bokrot, cserjét ültetni, a sírhelyre ültetett növényzetet kivételével, mely a sírhely méretét nem haladhatja meg;

c) a temetőbe – a vakvezető kutya kivételével – állatot bevinni;

d) a temetőbe – a súlyos mozgássérültet szállító jármű és a temetkezési szolgáltató temetkezési tevékenységét végző járművének kivételével - gépjárművel behajtani;

e) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen elhelyezni

f) a temetőben virágot, egyéb kegyelti tárgyat árusítani.

(2) A temetői hulladékgyűjtő konténerekbe kizárólg temetői hulladékot lehet elhelyezni.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § (1) E rendelet 2015. február 1-én lép hatályba.

(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Tetv., valamint a végrehajtására kiadott 145/0999. (X.1.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadóak.

(3) A rendelet hatályba lépésével a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 13/2008. (IX.12.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(4) Jelen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-ei 2006/123/EK Európai Parlamenti és Tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Az önkormányzati rendeletet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.