Somoskőújfalu község képviselő testületének 1/2015 (II.25..) önkormányzati rendelete

pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendjéről

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 10. 02

Somoskőújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Somoskőújfalu közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt élő, az Szt. 3. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.

(2) A rendelet hatálya az (1) bekezdésen túl kiterjed a Szt. 3. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott személyi körre.

Hatásköri szabályok

2. § Az e rendeletben meghatározott települési támogatás elbírálásáról a jegyző dönt.

Eljárási rendelkezések

3. § A települési támogatás iránti kérelmet - az igénylésre rendszeresített nyomtatványon - a Somoskőújfalui Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén (Somoskőújfalu, Somosi út 322.) kell benyújtani.

4. § (1) A települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a saját és családja - a lakhatási támogatás esetén a háztartás - vagyoni, jövedelmi viszonyairól. A jövedelemről tett nyilatkozathoz másolatban mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő igazolást. Nem kell nyilatkozni a vagyoni viszonyokról abban az esetben, ha a támogatás megállapításának az nem feltétele.

(2) Az aktív korú, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező személyekre vonatkozóan a kérelemhez az illetékes munkaügyi hatóság igazolását csatolni kell.

5. § (1) A települési támogatást az ügyfél kérelmére az általa meghatározott időpontban, ennek hiányában a határozat meghozatala hónapjának utolsó napjával kell megszűntetni.

(2) Az ügyfél halála esetén az támogatást a határozat meghozatala hónapjának utolsó napjával kell megszűntetni.

Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

6. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott települési támogatás megtérítésére vonatkozóan az Szt. 17. § (5) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

(2) A települési támogatás megtérítése során a megtérítés összege, vagy pénzegyenértéke, a kamat összege méltányossági jogkörben részletekben történő megfizetésének akkor van helye, ha annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné, feltéve, hogy a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.


II. fejezet

Települési támogatás


7. § (1) A települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni ellátásként nyújtható. A természetbeni települési támogatás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

(2) Pénzben nyújtott települési támogatás:

  1. gyógyszertámogatás,
  2. temetési költségekhez nyújtott támogatás,
  3. rendkívüli települési támogatás.


(3) Természetben nyújtott települési támogatás:

  1. lakhatási támogatás;
  2. gyermekétkeztetési támogatás.


Az ellátások folyósítása

8. § (1) A megállapított pénzbeli támogatás folyósítása elsősorban az ügyfél folyószámlájára történő átutalással történik.

(2) A természetbeni ellátásként megállapított lakhatási támogatást havonta, a közüzemi szolgáltató részére kell folyósítani.


Pénzbeli települési támogatás

Gyógyszertámogatás


9. § (1) Az egészségi állapot megőrzését, fenntartását, javítását jelentő gyógyszerek költségeihez való teljes vagy részbeni hozzájárulás állapítható meg annak a személynek, aki közgyógyellátási igazolványra nem jogosult és igazoltan a rendszeresen szedett gyógyszer kiadása meghaladja az öregségi nyugdíjminimum 20%-át, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(2) A gyógyszertámogatás a kérelem benyújtásától egy éves időtartamra állapítható meg, összege az igazolt gyógyszerköltség, de nem haladhatja meg a havi 3.000 Ft-ot.

(3) A gyógyszertámogatást 100 Ft-ra kerekítve kell megállapítani.

(4) A gyógyszertámogatás iránti kérelem kötelező melléklete a háziorvos által felírt rendszeresen szedett gyógyszerekről szóló igazolás alapján a gyógyszertári igazolás.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott igazolást a kérelem melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott gyógyszerköltség megállapításánál a háziorvos által rendelhető és a szakorvosi javaslatra rendelhető a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszereket lehet figyelembe venni.

Temetési költségekhez nyújtott támogatás

10. § (1) Települési támogatásként elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás nyújtható annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetében a 300%-át.

(2) A támogatás összege 10.000 Ft.

Rendkívüli települési támogatás

11. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150%-át, egyedülélő esetében a 200%-át és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, mert

  1. elemi kár miatt anyagi kára keletkezett, vagy
  2. baleset, betegség miatt a család jövedelmének 10%-át meghaladó kiadása keletkezett, vagy
  3. nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik, vagy
  4. gyermek nevelésével, gondozásával kapcsolatos többletkiadásai keletkeztek (iskolakezdés, vagy a gyermek hátrányos helyzete).

(2) A támogatás eseti jelleggel adható, melynek legalacsonyabb összege családonként 3.000 Ft.

(3) A támogatás családonként évente maximum 20.000 Ft.



Természetben nyújtott települési támogatás

Lakhatási támogatás


12. § (1) Lakhatási támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át és a háztartás tagjainak vagyona nincs.

(2) A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A lakhatási támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához nyújtható.

(3) A lakhatási támogatás lakásfenntartási támogatásnak minősül.

(4) A lakhatás elősegítése érdekében települési támogatásként lakhatási támogatás a megjelölt közüzemi szolgáltatóhoz történő utalással állapítható meg.

(5) A lakhatási támogatást természetbeni ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(6) A kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben az a lakhatással összefüggő kiadás veszélyezteti a legnagyobb mértékben, amelyik szolgáltatónál a kérelmezőnek/háztartásnak közüzemi díjtartozása van. Ha a kérelmezőnek/háztartásnak közüzemi díjtartozása nincs, abban az esetben a legmagasabb összegű közüzemi díjhoz kell a támogatást nyújtani.

(7) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 12. § (1) bekezdésében meghatározott jövedelmet, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.



13. § (1) A lakhatási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a)a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b)a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c)a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d)a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e)a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

Ha a háztartás

a) (7) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (7) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

c) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(2) A lakhatási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége

(3) A lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a)ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b)ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c)ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d)ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e)ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(4) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege

a)a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b)a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(5) A (10) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:


TM = 0,3-

J-0,5 NYM
─────


x 0,15,

 


NYM


ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

14. § (1) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(2) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(4) A településen az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség 450 Ft.

(5) Nem jogosult lakhatási támogatásra, aki albérlőt tart, vagy más módon hasznosítja a lakását.

(6) A lakhatási támogatás iránti kérelemhez a lakás nagyságát hitelt érdemlő módon igazolni kell.

(7) Amennyiben a kérelmező a lakás nagyságára az (6) bekezdésben foglalt iratot/dokumentumot nem tud csatolni, úgy annak hiányában a lakás nagyságáról tett írásbeli nyilatkozata elfogadható.

(8) Az önkormányzat a (7) bekezdése szerinti nyilatkozatban foglaltakat helyszíni szemle megtartásával ellenőrizheti. Nem kell ismételt helyszíni szemlét tartani abban az esetben, ha a lakás nagyságára vonatkozóan a kérelem benyújtását megelőzően készült helyszíni szemle alapján azt a nyilvántartás már tartalmazza, kivéve, ha a kérelmező arról nyilatkozik, hogy a korábbi szemle óta változás történt.

15. § (1) A természetbeni ellátás formájában megállapított lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá. A jogosultságot megállapító határozatban rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakhatási kiadás(ok)hoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni a támogatott szolgáltatást szolgáltatási vagy közüzemi szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatokat.

(2) A jegyző a szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott lakhatási támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a szolgáltató részére - a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően minden hónap 5. napjáig - elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról.

(3) A (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell

a)      a határozatot hozó szerv megnevezését,

b)      a határozat számát,

c)       a támogatott szolgáltatást igénybe vevő személy nevét és születési idejét,

d)      a jogosult lakcímét az irányítószámnak, a helységnek, a közterület nevének és jellegének, a házszámnak, az épületnek, lépcsőháznak, emeletnek és ajtónak a megjelölésével,

e)      az 5. § (1) bekezdésében meghatározott azonosító adato(ka)t,

f)       a támogatásra való jogosultság kezdő és végső időpontját,

g)      a támogatás havi összegét,

h)      amennyiben az nem azonos a g) pont szerinti összeggel, akkor a támogatás folyósításra kerülő összegét, azon hónapok megjelölésével, amelyekre tekintettel a folyósításra sor kerül,

i)        a támogatás f) pontban jelölt időtartamon belüli megszüntetése esetén a jogosultság végső időpontját.

(4) A lakhatási támogatással támogatott szolgáltatást szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján nyújtó szolgáltató a támogatást az általa vagy megbízottja által kiállított számlában (részszámlában) havonta, illetve a számlakibocsátás gyakoriságához igazodóan, külön soron, a számla végösszegének a támogatással való csökkentése révén érvényesíti.

(5) A szolgáltató a támogatást első ízben a (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatásnak a szolgáltatóhoz történő beérkezését és feldolgozását követő első számlában érvényesíti.

(6) Amennyiben a támogatás havi összege az adott havi számla végösszegét meghaladja, a jóváírást követően fennmaradó különbözeti összeg a következő számlában kerül érvényesítésre. Amennyiben a különbözeti összeg a következő számlában teljes mértékben nem jóváírható, azt a további számlá(k)ban a teljes jóváírásig érvényesíteni kell.

(7) A támogatás a támogatási időszakot megelőzően felhalmozott közüzemi díjhátralékra nem fordítható, a támogatási időszak eltelte után esetlegesen felhalmozott többlet támogatás a fogyasztó részére nem utalható ki, azt a (6) bekezdés szerint a teljes jóváírásig érvényesíteni kell.

(8) Azon személy részére, akinél előrefizetős készülék működik, a lakhatási támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (a továbbiakban: kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is.

Gyermekétkeztetési támogatás

16. § (1) Gyermekétkeztetési támogatás nyújtható annak a személynek, aki a köznevelési intézménybe járó gyermekre való tekintettel rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosult, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, és vagyona nincs, a gyermek(ek) családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként a tanköteles gyermek étkezési támogatására.

(2) A gyermekétkeztetési támogatás iránti kérelem kötelező melléklete a köznevelési intézmény igazolása a gyermek közétkeztetésben való részvételéről.

(3) Az igazolást a kérelem melléklete szerinti igazoláson kell benyújtani.

(4) A gyermekétkeztetési támogatás összege a tanévre gyermekenként 10.000 Ft, de nem lehet több a tényleges költségnél.

(5) A gyermekétkeztetési támogatás a köznevelési intézmény számlájára kerül átutalásra.

(6) A kérelem szeptember 1. napjától május 31. napjáig nyújtható be.


III. fejezet

Köztemetés


17. § A polgármester az Szt. 48. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

18. § (1) Az eltemettetésre köteles személynek a térítési kötelezettség teljesítésére fizetési könnyítés (részletfizetés) adható, ha annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné.

(2) A megélhetést súlyosan veszélyezteti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

(3) A havi törlesztő részlet összegét úgy kell meghatározni, hogy az nem haladhatja meg a kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelmének a 20%-át, de nem lehet kevesebb havi 5.000 Ft-nál.

(4) Amennyiben az eltemettetésre több köteles személy van, úgy a térítési kötelezettséget külön-külön egyenlő arányban kell előírni.

IV. fejezet

Korlátozó rendelkezések


19. § Az a személy, illetve háztartás, aki az Szt. 2015. február 28. napján hatályos rendelkezései szerint normatív lakásfenntartási támogatásban részesül, annak lejártáig lakhatáshoz nyújtott települési támogatásban nem részesülhet.

20. § Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek a családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Munkaügyi Központjával


VI. fejezet

Záró és hatályba léptető rendelkezések


21. § (1) A rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti Somoskőújfalu Község Önkormányzatának 3/2006. (X. 15.) Skt. önkormányzati rendelete.

(2) A rendeletet a hatályba lépést követően benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és a végrehajtására alkotott felsőbb szintű hatályos jogszabályok, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.