Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015 (IX.25..) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 01- 2015. 10. 01

Vásárosnamény Város Önkormányzata  Képviselő-testületének

10/2015. (IX. 24.) önkormányzati rendelete


a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló

3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról



Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) és (7) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban Szoc. r.) 11. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Települési gyógyszertámogatás annak a személynek állapítható meg, akinek


a) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülálló személy esetében a 250%-át és


b) krónikus betegségére tekintettel – a kérelem benyújtását megelőző hónapban – rendszeresen szedett, az egészségbiztosítási szerv által támogatott gyógyszerek átlagköltsége eléri, vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át


feltéve, hogy a kérelmező közgyógyellátási igazolvánnyal és - a kérelmező és családja az Szt. szerinti -  vagyonnal nem  rendelkezik.”



2. § A Szoc. r. 11. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) A támogatás összege az igazolt havi gyógyszerköltség 70%-a, de legfeljebb 8 000 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.”



3. § A Szoc. r. 12. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A képviselő-testület az elektromos áram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez települési támogatást nyújt annak a kérelmezőnek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.”


4. § A Szoc. r. 12. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(5) A támogatás összege az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata, de nem lehet kevesebb mint 4 500 forint, és nem lehet több mint 10 000 forint azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegét e rendelet 12. § (7) bekezdése határozza meg.”

5. § A Szoc. r. 12. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7) Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege

a) ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét 150 forint, egyedülélő esetében 160 forint,

b) ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét 140 forint, egyedülélő esetében 150 forint.”



6. § A Szoc. r. 14. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) Rendkívüli települési támogatás keretében nyújtott gyógyszertámogatás igénybevételekor a jogosult köteles a gyógyszer kiváltását bizonyító számlát vagy nyugtát a szociális ellátás ügyintézője részére a támogatás nyújtását követő 1 napon belül bemutatni. Amennyiben a számla vagy nyugta határidőben nem kerül bemutatásra a tárgyévben további gyógyszertámogatásra a kérelmező már nem jogosult.



7. § A Szoc. r. 14. § a következő (4) bekezdéssel egészül ki:


„(4) Rendkívüli települési támogatás keretében gyógyszertámogatásra nem jogosult az, aki közgyógyellátásban vagy települési gyógyszertámogatásban részesül.”



8. § A Szoc. r. 16. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A temetési támogatás összege 25 000 forint.”



9. § A Szoc. r. 17. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Rendkívüli ellátás keretében a természetbeni ellátás megállapítása a pénzbeli rendkívüli települési támogatásra vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával történik. A támogatást - az ellátás formájától függően - az igénybevételére jogosító határozat, a támogatási összegnek a szolgáltatóhoz történő átutalásával vagy a jogosított személy részére az ellátás közvetlen rendelkezésre bocsátásával kell biztosítani. Az élelmiszer támogatás az önkormányzat által fenntartott Beregi Szociális Boltban felhasználható élelmiszer-utalvány biztosításával történik.”



10. § A Szoc. r. 1. mellékletét képező tájékoztató 3. pontjának utolsó francia bekezdése helyébe az alábbi szöveg lép:


„A kérelemhez csatolandó egyéb mellékletek:

….

- a háziorvos, szakorvos által kiállított, az OEP által támogatott, receptköteles, a havi – diagnosztizált krónikus beetegséghez közvetlenül kapcsolódó gyógyszerekről és azok költségéről szóló igazolás.  (Amennyiben az igazolás nem tartalmazza a gyógyszer(ek) költségét, akkor gyógyszerész igazolása a gyógyszerköltségről vagy a gyógyszerköltséget tartalmazó vény.)”


11. § A Szoc. r. 8. § (1) bekezdésének aa) pontjában meghatározott „(vagy az általa felírt vény)” szövegrész, a 12. címből a „rendkívüli” szövegrész hatályát veszti.



12. § (1) Ez a rendelet 2015. október 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.     


(2) A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő, jogerős határozattal még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.




Filep Sándor                                                                                                               Dr. Szilágyi Péter

polgármester                                                                                                                          jegyző



Z Á R A D É K:


A rendelet 2015. szeptember 25. napján került kihirdetésre.


                                                                                                               …………………………….

                                                                                                                  Dr. Szilágyi Péter jegyző