Lapáncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015 (V.18.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2015. 05. 19- 2021. 02. 16


Lapáncsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális ellátásokról szóló, többször módosított 1993. évi III. tv. 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok körét, a falugondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatokat és azok mértékét, e rendeletben állapítja meg.


1. Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet hatálya Lapáncsa község közigazgatási területére terjed ki.


(2) Az önkormányzat a község intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítésének elősegítése céljából falugondnoki szolgálatot működtet. A falugondnoki szolgálat keretében szociális alapellátást és egyéb szolgáltatást nyújt.


2. § (1) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó szociális alapellátás:


  1. közreműködés az étkeztetés biztosításában, és a házi segítségnyújtásban,
  2. az egészségügyi szolgáltatáshoz való jutás biztosítása (betegek orvosi rendelésre szállítása, gyógyszerek kiváltására történő szállítás),
  3. óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek nevelési-, oktatási intézménybe történő szállítása, egyéb gyermekszállítás (szakköri foglalkoztatásokra, tanfolyamokra, rendezvényekre),
  4. a helyi szociális szükségletek, egyéb szolgáltatási igények, információk közvetítése az önkormányzat és a lakosság között.


(2) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó egyéb szolgáltatási feladatok:


  1. művelődési, sport, szabadidős tevékenység (színház, és könyvtárlátogatás, kirándulás, sport- és helyi rendezvények) szervezése, segítése,
  2. lakossági szolgáltatások (háztartási kisgépek javításának intézése, különféle lakossági ügyintézés),
  3. közreműködés az önkormányzati feladatok megoldásában (árubeszerzés, közhasznú munkások irányítása, lakossági tájékoztatás, információ közvetítés),
  4. az egyéni és az önkormányzati hivatalos ügyek intézésének segítése.



3. § (1) Az étkeztetés igénybevételének szabályait az önkormányzat mindenkori szociális ellátásokról szóló helyi rendelete tartalmazza.


(2) A falugondnoki szolgálat szakmai programját e rendelet melléklete tartalmazza.



2. Záró rendelkezések



4. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Jelen rendelet hatályba lépésével a falugondnoki szolgálatról alkotott korábbi rendelet és annak módosításai hatályukat vesztik.


  1. A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


Lapáncsa, 2015. május 15.




      Nagy Levente                                                                               dr. Szarkándi Zita

      polgármester                                                                                        jegyző     





Záradék:


A rendelet a helyben szokásos módon 2015.05.18-án kihirdetésre került.




Lapáncsa, 2015. május 18.


                                                                                                          dr. Szarkándi Zita

                                                                                                                  jegyző     



Melléklet a 10/2015.(V.19.) számú önkormányzati rendelethez


Lapáncsa Község Önkormányzata Falugondnoki Szolgálatának

szakmai programja

és a falugondnoki szolgálat működésének technikai előírásai



Lapáncsa Község Önkormányzata – a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 39 § (1)-(9) bekezdései, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60§ (1)-(6) bekezdései alapján, valamint  az önkormányzat falugondnoki szolgálatról szóló rendelete alapján - a település falugondnoki szolgáltatásának szakmai programját az alábbiak szerint határozza meg.


I. rész

A szolgáltatás fenntartója


A szakmai program Lapáncsa Község Önkormányzatának közigazgatási területén működő falugondnoki szolgáltatásra terjed ki.


A szolgáltatás megnevezése: Falugondnoki Szolgálat

Fenntartó:  Lapáncsa  község Önkormányzata

Székhelye: 7775 Lapáncsa, Fő u. 66.

Képviselője: Nagy Levente    polgármester

Ügyfélfogadás helye: Polgármesteri Hivatal Lapáncsa, Fő u. 66.

Ügyfélfogadási ideje: minden héten pénteken, 17-18 óráig

E-mail: magyarboly@jegyzombo.t-online.hu

Elérhetősége: 20/4232418

Falugondnok: Nagy Levente

Elérhetősége: 20/423-2418

Ügyfélfogadás helye: IKSZT Lapáncsa, Fő u. 77.

Ügyfélfogadás ideje: minden héten szerdán, 13-14 óráig.


II. rész

A falugondnoki szolgáltatás célja, feladata


A település bemutatása:


A község Baranya megye déli-délkeleti részén, 2,5–6 km-re a magyar-horvát államhatártól fekszik. A Villányi hegységtől délkeletre, Mohácstól délnyugatra, Villány várostól délre elterülő település morfológiai értelemben a Nyárád-harkányi löszvidékhez tartozik.

A török hódoltság ideje alatt teljesen elnéptelenedett. 1760körül népesítették be német lakossággal. 1850 körül római katolikus magyarok érkeztek ide.

A községnek vasútállomása nincs. Lapáncsa körzete vízrajzi szempontból sűrű, mellette folyik el és szakad kisebb vízfolyásokra a Karasica folyó. A község népessége alig haladja meg a 200 főt, Baranya megye aprófalvas településszerkezetének egyik tipikus képviselője. A településnek egy utcája van, amelyre a régi német építkezési forma a jellemző. A házak száma 74.

Lapáncsa infrastrukturális ellátottsága átlagos. Az ivóvizet vezetéken keresztül kapják, a rendszert 1933-ban adták át a lakosságnak. A vezetékes ivóvízzel ellátott lakások aránya 98%-os. A helyi vízmű tulajdonosa a települési önkormányzat.

A lakosság nagy része római katolikus vallású. Bölcsőde, óvoda és általános iskola nem működik a településen. Utóbbit 1975-ben szüntették meg, a gyerekek a Magyarbólyi Általános Iskolába és a Magyarbólyi Óvodába járnak. A művelődési házban alkalmi rendezvényeket tartanak. A polgármesteri hivatal épületében kialakított egészségházban heti két alkalommal van orvosi rendelés.

Aprófalu jellegéből adódóan erősen funkcióhiányos Lapáncsa község. Egy élelmiszer boltja van, a boltban pb- gázcseretelepet és nemzeti dohányboltot is működtet. Az egyéb vásárlási igényeiket mozgóboltokkal, illetve más településeken történő vásárlással elégíthetik ki a lakosok.

Nyilvános telefonállomással nem rendelkezik, de a lakások felében van vezetékes telefon is. A kábeltelevíziós rendszer szintén legalább a lakások felébe bekötésre került. A lakások 90 %-a ellátott vezetékes ivóvízzel, a villamosenergia ellátás 95 %-os.

A közigazgatási szolgáltatások a helyi közalkalmazotton keresztül minimális szinten jutnak el a lakossághoz, így ügyeiket a hivatal székhelyén, Magyarbólyban intézhetik. Ugyanígy postahivatal és gyógyszertár sem érhető el helyben, ezeket is csak Magyarbólyon, vagy Villányban tudják elérni.

Egészségügyi ellátás tekintetében is viszonylag ellátatlan a település, mivel a háziorvos csak heti kétszer rendel közvetlenül a faluban, egyébként a magyarbólyi rendelőben fogadja a körzetbe tartozó betegeket.

Házi segítségnyújtás szolgáltatást biztosítja az önkormányzat, jelenleg 2 fő házi gondozóval, maximum 12 ellátottal.

A családsegítő és gyermekvédelmi szolgáltatást az önkormányzat a Beremendi Alapszolgáltató Központon keresztül nyújtja, melynek családgondozói rendszeresen látogatják a település érintett lakosságát, illetve ügyfélfogadást tartanak Magyarbólyon és Villányban.

Bár sajnos a falu folyamatosan öregszik az idősek ellátása mégsem biztosított, nincs a községben részükre nappali ellátást nyújtó intézmény.

A község működtet faluházat, de ez szakfeladati szinten nem jelenik meg, mivel alig köthető hozzá tényleges tevékenység. A településen lévő IKSZT felújítás alatt van, a közeljövőben kap működési engedélyt. Ugyanakkor a közművelődés alapfokon mégis biztosított, mivel Lapáncsa tagja a mozgókönyvtári rendszernek, így egy aktív könyvtárat tud működtetni.

A községben működik falugondnoki szolgáltatás. Ennek célja a hátrányos helyzetű, szolgáltatáshiányos kistelepülések és tanyák esélyegyenlőségének növelése, az ott élők életfeltételeinek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás és a szociális alapellátások kiépítésének elősegítése, a települések szolgáltatási funkcióinak bővítése, közösségfejlesztés, valamint a jobb életminőség elérése. Igény szerint a kistérségi közlekedési szolgáltatásokban való részvétel.


A falugondnoki szolgáltatás célja:


A falugondnoki szolgáltatás célja a hátrányos helyzetű, szolgáltatás hiányos kistelepülések és tanyák esélyegyenlőségének növelése, javítása. A településen élők életfeltételeinek javítása az alapvető szükségletek kielégítését segítő lakossági és közszolgáltatásokhoz, egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása, valamint a helyi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítése révén. A település szolgáltatási funkcióinak bővítése, közösségfejlesztés, valamint a jobb életminőség elérése. Igény szerint a kistérségi közlekedési szolgáltatásokban való részvétel.


III. rész

Célcsoportok bemutatása


A falugondnoki szolgálat e cél megvalósítása érdekében, az 1/2007. (I.07.) SZCSM rendeletben foglaltaknak megfelelően, az alábbi feladatokat látja el:


A falugondnoki szolgálat az önkormányzat saját rendelete és az 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet 39. § (1-2-3) bekezdése, valamint a helyi szükségletek alapján


  • a szociális alapellátás körébe tartozó feladatok,
  • közvetlen, személyes szolgáltatások (alap- és kiegészítő feladatok),
  • az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások


A falugondnoki szolgálat alapfeladatai közé tartozik különösen:

a.) közreműködés

  • az étkeztetésben,
  • a házi segítségnyújtásban,
  • a családsegítésben,
  • a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

b.) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása:

  • háziorvosi rendelésre szállítás,
  • egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
  • gyógyszerkiváltás,

c.) óvodás és iskoláskorú gyermekek szállítása.

A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó egyéb szolgáltatási feladatok különösen:

  • a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése, azok lebonyolításában való közreműködés (színház, kirándulás, helyi rendezvények, könyvtári kölcsönzés, stb.),
  • egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
  • egyéb lakossági szolgáltatások.


d.) a település sajátos igényeihez és szükségleteihez igazodó szolgáltatások

Ezen feladatok közben a falugondnok

  • rendszeresen nyújt személyes segítséget a rászorulóknak problémáik meghallgatásával és megbeszélésével.
  • tevékenységének ellátásába bevonja a településen lévő családokat is.


A jogszabályi előírásokhoz kapcsolódóan Lapáncsa község viszonylatában a falugondnoki szolgáltatás bevezetése, megfelelő színvonalon való működése, az alábbiakban vázolt szociális igények megvalósítását teszik lehetővé, a leírt konkrét formában.



IV. rész

A feladatellátás szakmai tartalma, módja, a biztosított szolgáltatások formái,

köre, rendszeressége, a szolgáltatás elemeket igénybe vevő

célcsoportok bemutatása


4. Közreműködés étkeztetésben

A feladatellátás tartalma, módja:

A falugondnok feladatkörébe tartozik azon személyek felkutatása, akiknek saját ellátásuk nehézségekbe ütközik, és a napi meleg ebéd házhoz szállítása megkönnyíti ellátásukat, ezzel életminőségük javul. A falugondnok ezt a feladatot a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségén dolgozó szociális segítőtől kapott határozatok alapján látja el. A falugondnok kapcsolt feladata, hogy a szolgáltatást igénybe vevőkkel elbeszélget, és amennyiben az étkeztetéssel, bevásárlással vagy orvosi ellátással kapcsolatban igény merül fel, azokat rögzíti, továbbítja a fenntartó felé, illetve megoldásukhoz segítséget nyújt.

A feladatellátás rendszeressége:

Napi rendszerességgel.

Célcsoport:

Azok, akik szociálisan rászorultak, akik koruk, vagy egészségi állapotuk miatt nem képesek gondoskodni a legalább napi egyszeri meleg étkezésről, valamint az alapvető élelmiszerek beszerzéséről.


5. Házi segítségnyújtásban való közreműködés

A feladatellátás tartalma, módja:

Ennek keretében a falugondnok azon feladatokat látja el, melyek kívül esnek a képesített gondozók által végezhető feladatok (etetés, gyógyszerezés, személyi higiénia biztosítása, egészségügyi ellátások, stb.) körén.

A falugondnok segítséget nyújthat a rászorultak fizikai erejét és/vagy mozgásképességét meghaladó feladatok megoldásában:

  • Bevásárlás: a falugondnok a felvett és rögzített bevásárlási kérelmeket alkalomszerűen intézi úgy, hogy az érintetteket elszállítja a vásárlás helyszínére. A kért cikkeket a helyi ill. legközelebbi élelmiszerboltban veszik meg. Amennyiben az érintett helyett a falugondnok vásárolja meg a kért termékeket, minden vásárlásról köteles a bolti számlát (blokkot) elkérni, és a vásárolt árucikkeket a bizonylat ellenében elszámolni. Csak az azonnali elszámolás minősül elfogadottnak.
  • Ház körüli, szakképesítést nem igénylő feladatok (villanykörte, gázpalack, zár, stb. cseréje).
  • Kisebb speciális szakértelmet nem igénylő javítások.
  • Nehezebb tárgyak mozgatása, hóeltakarítás, fűnyírás (szükség esetén közhasznú munkások bevonásával)

A feladatellátás rendszeressége:

Alkalomszerű.

Célcsoport:

Azon koruk, egészségi állapotuk miatt rászoruló személyek, akik önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, és róluk nem gondoskodnak.


6. Családsegítésben való közreműködés

A feladatellátás tartalma, módja:

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 64. §-ban meghatározott családsegítés igénybevételéhez személyszállítás, hogy a családsegítő szolgálat által nyújtott szolgáltatások az érintettek által igénybe vehetőek legyenek.

A falugondnok napi munkája során állandóan figyelemmel kíséri a település lakosságát, különös gondot fordítva a veszélyeztetett családok életkörülményeire. Fel kell figyelnie az esetleges szenvedélyfüggőkre (alkohol, drog, stb.), a hátrányos helyzetű és/vagy veszélyeztetett gyermekekre. Amennyiben ilyen esetek tudomására jutnak, azonnal köteles tájékoztatni az önkormányzatot, hogy a szükséges intézkedést (megelőzés) meg lehessen tenni.

A kialakult kedvezőtlen helyzeteket, krízisállapotokat figyelemmel kíséri és az önkormányzat intézkedéseit támogatja (otthonba szállítás, gyermekjóléti és családsegítő szolgálattal együttműködés, a krízishelyekre a munkatárs elkísérése). Figyelemmel kíséri a szociálisan veszélyeztetett helyzetben lévő családokat, felkeresi a magányosan élőket, esetleges egészségromlásukról tájékoztatja a háziorvost. A magatehetetlen személyek esetében gondoskodik a hozzátartozók értesítéséről.

A családsegítés kapcsán előforduló szállítási feladatok kötelező ellátásnak minősülnek és díjmentesek. Mivel nem rendszeres, hanem alkalom- és szükségszerű a szállítási feladat, ez a szolgáltatás bejelentés alapján vehető igénybe.

A feladatellátás rendszeressége:

Szükség szerint.

Célcsoport:

A településen élő szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került személyek, családok.


7. Közösségi és szociális információk szolgáltatása

A feladatellátás tartalma:

Ha a tájékoztatást kérő személy által igényelt szociális szolgáltatás helyben nem érhető el, a falugondnok intézkedik az ellátási lehetőségek felkutatása érdekében, valamint segítséget nyújt az ellátást nyújtóval való kapcsolatfelvételben és az ügyintézésben.

A feladatellátás rendszeressége:

Folyamatos.

Célcsoport:

A szociális ellátást igénylők, rászorulók.


8. Egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása

A feladatellátás tartalma, módja:

  • Mozgáskorlátozott személyek szállítása a háziorvoshoz, fogorvoshoz:

Betegek háziorvoshoz szállítása. A háziorvos heti két alkalommal rendel a településen. Más napokon (hétfő-szerda-péntek) Magyarbóly településen fogadja a betegeket. Sürgős esetben, amikor a településen nincs rendelés, a beteget a háziorvoshoz elszállítja a falugondnoki szolgálat. A falugondnok a betegszállítás tekintetében a kompetenciáját nem lépheti át, a falugondnoki szolgálat járműve nem helyettesíti a mentőt! Kizárólag járóbeteg-szállítást végezhet kivéve, ha a mentő kihívására – vagy megérkezésére nincs lehetőség. Fogorvosi rendelés Villány településen van, amennyiben igény van rá a szolgálat elviszi a betegeket fogorvoshoz. Heti rendszeres tájékoztatás helyi hirdetés útján történik.

A betegszállítás biztonságos megoldása érdekében a falugondnoknak rendelkeznie kell az alapvető elsősegély-nyújtási ismeretekkel.

Felmerülhet az igény a hétvégi vagy esti ügyeletre történő szállításnak, ezt akkor kell megoldani, ha az ügyeletes orvos várhatóan nem tud időben a helyszínre érkezni.

  • Gyógyszerkiváltás:

A településen hetente két alkalommal rendel a háziorvos. Így ezeken a napokon a betegek a vénnyel felkeresik a falugondnokot, aki elviszi a beteget vagy a hozzátartozót a gyógyszertárba. Ezzel a szolgáltatással a településen élő idős, beteg emberek gyógyszerellátottsága biztosított, nagy könnyítést jelent a házhoz történő kihordás és így a gyógyulás feltételei is gyorsabban biztosíthatók.

  • Egyéni kórházi, intézeti látogatás. Az ellátás megoldható, ha nem ütközik a kötelező feladat ellátásával (igény alapján).
  • A falugondnok munkájával hozzájárul a lakosok egészségi állapotának megőrzéséhez azáltal, hogy aktívan részt vesz a betegség megelőző tevékenységek, akciók szervezésében, tájékozódik és tájékoztatja a lakosságot a szűrővizsgálatok lehetőségéről, időpontjáról.


A feladatellátás rendszeressége:

Háziorvosi rendelésre szállítás hetente egyszer.

Egyéb egészségügyi intézménybe szállítás hetente egyszer.

Gyógyszerkiváltás és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása hetente egyszer vagy kétszer, igény szerint.


Célcsoport::

Azok a rászorultak, akik maguk, illetve családjuk szállításáról más módon nem tudnak gondoskodni, illetve a szállítás számukra aránytalanul nagy terhet jelent.


9. Óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása

A feladatellátás tartalma:

Az önkormányzat nevelési – oktatási feladatait a Magyarbóly községben működtetett óvodában és általános iskolában valósítja meg. A községben élő gyermekek óvodába szállítását a falugondnoki szolgálat végzi, iskolába pedig a menetrend szerinti volán autóbusz járatokkal mennek a gyerekek. Ugyanakkor az iskolai rendezvények, amelyek nem kapcsolhatók a menetrend szerinti autóbuszjáratokhoz, szállítás igényesek. Erre a falugondnoki szolgálatot fel lehet kérni (tanévnyitó-, tanévzáró-, szülő értekezlet, szakkörök, vidéki sportrendezvények). Ugyancsak besegít a falugondnoki szolgálat a gyermekek kötelező fogászati szűrésre történő szállításába, igény szerint, az iskola, óvoda kérése alapján.

A feladatellátás rendszeressége:

Óvodába, iskolába szállítás legalább naponta egy fordulóban.

Egyéb gyermekszállítás esetenként.

Célcsoport:

Óvodás, iskolás gyermekek.


10. A falugondnoki szolgálat egyéb – szolgáltatás jellegű – feladatai:

a.) A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése, azok lebonyolításában való közreműködés (színház, kirándulás, helyi rendezvények, könyvtári kölcsönzés, stb.). Fenti rendezvényekre történő szállítás.

A falugondnoki szolgálat egyik fő célja a településen élők életminőségének javítása. Ez jelenti az élénk közélet, valamint a civil szervezetek létének és működésének támogatását. A feladat elvégzésében nagy szerepe van a falugondnoknak, aki ismeri a település lakóit és szükségleteit, élvezi a bizalmukat, és könnyen aktivizálható kapcsolatrendszerrel kell rendelkeznie. E feltételek megléte esetén lehet a helyi közélet motorja, illetve a közéleti események szervezője.

A feladatellátás tartalma:

  • Önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre történő szállítás.
  • A szolgáltatás a helyi önkormányzatot is érintő rendezvényekre (falunap a szomszédos településeken, zászlóavatás, koszorúzás, stb.) vehető igénybe. Az igénybevétel feltételeit, az indulás és érkezés idejét az önkormányzat hirdetés útján tudatja az érdekeltekkel. A szolgáltatás alkalomszerű, igénybevétele díjtalan és a falugondnoki szolgálat számára kötelező feladatnak minősül.
  • Községi rendezvényeken való részvétel.
  • A falugondnok segédkezhet az önkormányzat rendezvényein, azok lebonyolításában részt vehet. Technikai berendezések helyszínre, illetve visszaszállítását megoldani, a rendezvény helyszínének kialakításában aktívan részt venni, alkalomhoz illő zászlót kitűzni, illetve levenni. A feladat alkalomszerű, a polgármester utasítása alapján.
  • Színház, mozi, kulturális és sport rendezvényekre történő szállítás. Szervezett keretek között, a lehetőségekről a lakosság hirdetés útján értesül.


A feladatellátás rendszeressége:

Alkalomszerűen.

Célcsoport:

Azok a rászorultak, akik maguk szállításáról – koruk, egészségi állapotuk, anyagi helyzetük  miatt – más módon nem tudnak gondoskodni, illetve az számukra aránytalanul nagy terhet jelentene, illetve a település lakosai, közösségei.


b.) Egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása.


A falugondnok munkája során köteles a lakosságot érintő gondokat az önkormányzat felé tolmácsolni, valamint az önkormányzat intézkedéseit a lakossággal megismertetni, és a visszajelzéseket továbbítani.

A feladatellátás tartalma:

  • Hivatalos ügyekben történő szállítás az adott hivatalokba, illetve a falugondnok által történő ügyintézés.
  • A falugondnok közreműködik a jó kapcsolattartás érdekében az önkormányzat és a lakosság között.

A feladatellátás módja:

  • szóbeli kapcsolattartás a lakossággal (problémák meghallgatása),
  • az önkormányzati hivatal leveleinek kézbesítése, hirdetményeinek hirdetőtáblára történő kihelyezése,
  • az önkormányzat szórólapjainak kézbesítése,
  • a feltárt problémák tolmácsolása az önkormányzat, illetve intézményei felé,
  • a lakosság hivatalos ügyintézésének segítése oly módon, hogy kérelmeiket a falugondnok továbbítja az önkormányzat, vagy más hivatalos szerv felé.

A feladatellátás rendszeressége:

Folyamatos.

Célcsoport:

A község lakossága.


c.) Egyéb lakossági szolgáltatások.

 A feladatellátás tartalma:

Olyan feladatok tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek közvetlenül egyik korábban felsorolt feladathoz sem tartoznak.

Például:

  • Nagybevásárlás. A településen tartós fogyasztási cikket árusító üzlet nincs, ezért a falugondnoki szolgálat a nagyobb méretű árucikkek megvásárlására elszállítja az érintett lakost, a megvásárolt árucikket a vásárlás helyéről hazaszállítja. A szolgáltatás alkalomszerű, bejelentés alapján működik.
  • Az önkormányzati feladatokhoz tartozó egyéb szállítási feladatok.
  • A feladatellátással összeegyeztethető anyag- és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára, stb.


A feladatellátás módja:

A feladat tartalmának megfelelően a polgármester utasítása alapján történik.


A feladatellátás rendszeressége:

Alkalomszerű feladat.


Célcsoport:

Azok a rászorultak, akik a nagybevásárlásról más módon nem tudnak gondoskodni, illetve számukra aránytalan terhet jelentene.

A feladat tartalmától függően általában a lakosság és az önkormányzat.


d.) A falugondnoki szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások


A feladatellátás tartalma:

A falugondnoki szolgálat a falugondnoki gépjárművel a személyes szociális segítségnyújtást végezve, egyúttal részét képezi annak a közlekedési rendszernek, amelynek révén a helyi lakosság általános szükségleteinek kielégítését az emberek szállításával segíti.

A tömegközlekedés elégtelensége (ritka járatok, vasútállomások és a volánbuszok megállóinak távolsága) okot ad a falugondnoki tevékenységi kör közlekedési szolgáltatásokkal történő kiegészítésére. A falugondnoki szolgálat menetrendszerű járatot nem üzemeltethet, a tömegközlekedéshez való csatlakozás biztosítása az alapfeladatokat nem akadályozhatja. A közlekedési szolgáltatásokhoz való kapcsolódás az egyedi eseteket preferálja (késői járatokhoz, iskolások közlekedéséhez való igazodás).

A feladatellátás módja:

A fenntartó utasításai alapján, összehangolva az alapellátási feladatokkal.

A feladatellátás rendszeressége:

Esetenként, szükség esetén.

Célcsoport:

A település rászorult lakosai, akik számára a közlekedés más módon történő megoldása aránytalanul nagy terhet jelentene.


V. rész

A falugondnoki szolgáltatás összteljesítését jelző mutatók


A falugondnoki tevékenység településen belüli és településen kívüli feladatellátást egyaránt feltételez. A falugondnoki feladatok közül néhány esetben (házi segítségnyújtás egyes elemei, információszolgáltatás, közösségi rendezvények szervezése) nélkülözhető a gépjármű használata, de a szolgáltatás túlnyomó többsége a gépjármű igénybevételével látható el.


11. Tervezett gépkocsifutás havi szinten:


A fenntartó, a falugondnok és a helyi közösség számára egyaránt fontos, hogy a falugondnoki szolgálat teljesítményét, hatékonyságát ismerje. A hatékonyság egyik mutatója az ellátott lakosságnak az összlakossághoz viszonyított aránya. Cél, hogy ez az arány minél magasabb legyen, a falugondnoki szolgáltatás igénybevételére jogosultak minél nagyobb hányada részesülhessen a szolgáltatásban.


12. Az ellátott lakosság aránya az összes szolgálat tekintetében


A falugondnoki szolgálat a felsorolt tevékenységek mellett, a fő tevékenységi körökbe nem sorolt egy – szintén térítésmentes – szolgáltatást nyújthat.


13. Egyéb – a fenntartás időtartama alatt vállalt - szolgáltatások


Közös fenntartású intézményeknek (iskola, óvoda) gyermekszállítás.


VI. rész

 A falugondnoki szolgálat és az igénybevevők közötti kapcsolattartás és a szolgáltatások igénybevételének módja:


14. Kapcsolattartás

Lehetséges kapcsolattartási módok:

  • az önkormányzat rendelete által alanyi jogon igénybe vehető szolgáltatás esetében a kapcsolattartás az igénybevételkor történik, pl: adott szolgáltatás elvégzésének elismerésével (menetlevél aláírása),
  • a szolgáltatás igénybevételének jelzése történhet szóbeli kapcsolat révén a falugondnoknál vagy a polgármesternél, írásos kérelem falugondnoknak vagy polgármesternek történő átadásával, illetve a polgármester vagy a falugondnok telefonon történő megkeresésével. A kérelmező igényét jelezheti ügyfélszolgálati időben a polgármesteri hivatalban személyesen vagy meghatalmazottja útján.
  • a falugondnok az IKSZT épületében (Lapáncsa, Fő u. 77.) hetente egyszer, szerdai napon ügyfélfogadást tart 13-14 óráig,
  • hivatalból megállapított jogosultság esetében a hivatal, illetve a falugondnok szóban és/vagy írásban értesíti az érintett személyt adott szolgáltatás igénybevétele lehetőségéről.


15. A szolgáltatás igénybevételi szándékának jelzése:

A község lakossága a helyben szokásos módon, hirdetés útján, illetve szóban a falugondnoktól kapott tájékoztatáson keresztül értesül a lehetőségekről. Az igényeket a falugondnoknál, és a Polgármesteri Hivatalban lehet leadni (ügyfélfogadási időben).

A szolgáltatásra igényt tartó személy a településen belüli szolgáltatási igényét minimum 3 munkanappal előbb bejelenti és egyezteti a falugondnokkal, településen kívüli szolgáltatási igényét pedig 5 munkanappal előbb kell bejelentenie és leegyeztetnie. A feladatteljesítés egyrészt a bejelentés sorrendjétől és fontosságától függ.

Azon szolgáltatási, szállítási igényeket, amelyek eltérnek a rendszeres tevékenységtől, a polgármesterrel le kell egyeztetni telefonos megkereséssel, vagy ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatalban.

A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele alkalmával az igények teljesítésének mérlegelésénél elsősorban a kötelező, alapellátási feladatok, valamint a gazdaságosság figyelembe vétele a döntési szempont.


16. Általános tájékoztatás

A szolgáltatásokkal, az azokkal kapcsolatos problémákkal kapcsolatban általános tájékoztatást ad a polgármesteri hivatalban, fogadó idejében a polgármester, illetve a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejében a hivatal dolgozói, valamint a falugondnok.


17. A falugondnoki szolgáltatások közzétételének módjai:

A falugondnoki szolgáltatásokról szóló tájékoztatást a helyben szokásos módon kell közzétenni:

  • hirdetményben, a szokásos helyeken,
  • személyesen, élőszóban, a falugondnok vagy a polgármester útján.

Egyéb lehetséges közzétételi módok:

  • szórólapokon, minden lakásba eljuttatva
  • élőszóban, illetve írásban a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségének dolgozói által



VII. rész

Más intézményekkel történő együttműködés módja


A falugondnoki szolgálat szoros összeköttetésben van a községben  működő egyesületekkel. Részt vesznek a település rendezvényein, a falunapokon.

Szoros kapcsolatot tartanak a szomszédos településekkel, Magyarbóly községgel  közösen működtetik  az óvodát, és a védőnői szolgálatot. Közigazgatási feladatokat a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége látja el 2013. január 1-től.  

A falugondnoki szolgálat egyrészt a tevékenységével érintett célcsoport azonossága miatt, másrészt a település lakosai életvitelének javítása érdekében szorosan együttműködik a szociális alapszolgáltatásokat végző családsegítőkkel, a házi segítségnyújtókkal. Kapcsolattartásuk szóban (telefonon és személyesen), illetve írásos úton történik.

A falugondnok folyamatos, napi kapcsolatban van a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségével, és a kirendeltségen dolgozó szociális segítő munkatárssal.


VIII. rész

Az ellátottak és a személyes gondoskodást végző személyek jogainak védelmével kapcsolatos szabályok


18. Az ellátottak jogainak biztosítása a falugondnoki szolgálat működése során

A falugondnoki szolgáltatást igénybe vevőnek joga van szociális helyzetére, egészségi és mentális állapotának megfelelő, és a szolgáltatás által nyújtható teljes körű ellátásra, valamint egyéni szükségletei, speciális helyzete vagy állapota alapján az egyéni ellátás, szolgáltatás igénybevételére.

A szociális szolgáltatások biztosítása során az egyenlő bánásmód követelményét be kell tartani.

A falugondnok a szolgálat által biztosított szolgáltatást olyan módon végzi, hogy figyelemmel legyen az ellátást igénybe vevőket megillető alkotmányos alapjogok maradéktalan és teljes körű tiszteletben tartására, különös figyelemmel az élethez, emberi méltósághoz, a testi épséghez, valamint a testi-lelki egészséghez való jogra.

A falugondnoki szolgáltatás adott időpontban történő igénybevételének indokoltságát a falugondnok illetve a fenntartó az igénylő adott élethelyzete, rászorultsága alapján állapítja meg, függetlenül az igénybe vevő egyéb, az akut élethelyzetet nem feltétlenül befolyásoló körülményeitől (családi körülmények, jövedelmi helyzet stb.) A falugondnoki szolgálat az ellátottak élethelyzetükből adódó szükségleteit köteles kielégíteni.

- Az ellátást igénybe vevőnek joga van a szolgáltatás működésével kapcsolatos legfontosabb adatok megismeréséhez.

- Az ellátást igénybe vevőt megilleti személyes adatainak védelme, valamint a magánéletével kapcsolatos titokvédelem, különös tekintettel az egészségi állapotával, személyes körülményeivel, jövedelmi viszonyaival, szociális helyzetével kapcsolatos információkra.

19. Az ellátott-jogi képviselő igénybevétele

A szolgáltatást igénybevevő jogai gyakorlása érdekében az ellátott-jogi képviselőhöz fordulhat. Az ellátott-jogi képviselő a személyes gondoskodást nyújtó alap- és szakosított ellátást biztosító intézményi elhelyezést igénybevevő, illetve a szolgáltatásban részesülő részére nyújt segítséget jogai gyakorlásában. Működése során tekintettel van a személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény rendelkezéseire. 

Az ellátott jogi képviselő

- tájékoztat az alapjogokról, az intézmény kötelezettségeiről, és az ellátást igénybe vevőket érintő jogokról,

- segít az ellátással kapcsolatos kérdések, konfliktusok megoldásában, panaszok megfogalmazásában és kivizsgálásában,

- segít a panasz megfogalmazásában, kezdeményezheti annak kivizsgálását a fenntartónál,

- segítséget nyújt a hatóságokhoz benyújtandó kérelmek, beadványok megfogalmazásában,

- intézkedést kezdeményezhet a fenntartónál a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetésére. 

Az ellátott-jogi képviselő személye és elérhetősége, jól látható helyen, mindenki számára elérhetően kifüggesztésre kerül a Lapáncsa Község Önkormányzata hirdetőtábláján, valamint a falugondnoki szolgálat által használt gépjárműben.

Az ellátottjogi képviselő:

Kulcsár Melinda

7617 Pécs, Pf: 11.

Telefon: 20/489-9576

e-mail cím: kulcsar.melinda@obdk.hu

A fenntartó tizenöt napon belül köteles a panasztevőt írásban értesíteni a panasz kivizsgálásának eredményéről. Amennyiben határidőben nem intézkedik, vagy a panasztevő nem ért egyet az intézkedéssel, az intézkedés kézhezvételétől számított nyolc napon belül Lapáncsa Község Önkormányzatának Képviselő-testületéhez fordulhat jogorvoslattal.

20. A falugondnoki szolgáltatást végzők jogai

A falugondnoki szolgáltatást végző munkavállalói jogviszonyban foglalkoztatott munkavállaló számára biztosítani kell, hogy a munkavégzéshez kapcsolódó megbecsülést megkapja, tiszteletben tartsák emberi méltóságát és személyiségi jogait, munkáját elismerjék, valamint a fenntartó megfelelő munkavégzési körülményeket biztosítson számára.

A munkavállaló munkakörében – esetlegesen – történő felelősségre vonása csak a fentiekkel arányosítható.

A falugondnok jogosult munkavállalói jogainak érvényesítésére a Közalkalmazotti Törvény  alapján.

A falugondnok részére, a falugondnoki szolgálattal kapcsolatos ügyek intézésére Lapáncsa Község Önkormányzata mobiltelefont biztosít.


21. A falugondnok helyettesítése

A fenntartó a falugondnok távolléte esetén is köteles a feladatot képzett munkaerővel ellátni az adott évben előírt munkaórák teljes mennyiségében. A helyettesítését a Polgármester látja el.


IX. rész

Üzemanyag elszámolás, üzemeltetési költség elszámolása


22. A falugondnoki gépjármű üzemanyaggal történő ellátását a község önkormányzatának biztosítania kell.

23. A gépjármű üzemanyaggal való ellátását a falugondnok az önkormányzat által biztosított ellátmányból köteles biztosítani. Az üzemanyag vételezéséről kiállított bizonylatot, számlát a falugondnok köteles a tankolás napján, de legkésőbb a soron következő munkanapon a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségének Pénzügyi előadójának leadni.

24. Üzemanyag-elszámolás.

A falugondnoki gépjármű esetében az üzemanyag felhasználás elszámolása minden tárgyhónapot követő hó 10. napjáig meg kell, hogy történjen. Az üzemanyagköltség elszámolása a falugondnok feladata. A gépkocsi üzemanyag felhasználása a menetleveleken rögzített, megtett havi összes kilométer szerint történik.

25. Üzemanyag megtakarítást az önkormányzat nem fizet.


X. rész

A falugondnoki gépjármű üzemeltetése, tisztántartása, tárolása


26. A falugondnok kötelessége a falugondnoki gépjármű üzemképes állapotának biztosítása. Kötelessége a gépkocsi rendszeres karbantartásával, tisztításával kapcsolatos feladatok ellátása, a gépkocsi műszaki állagának megóvása. Ennek megfelelően szükség szerint, de legalább havonta egyszer köteles a gépjárművet lemosni és kitakarítani. Az ehhez szükséges anyagokat és eszközöket a Polgármesteri Hivatal biztosítja.

27. A falugondnok felelős a gépkocsi műszaki állapotáért, a mindenkor szükséges üzemanyag meglétéért. A falugondnok köteles gondoskodni a gépkocsi szakszervizben történő időszaki felülvizsgálatáról, a gépkocsi okmányainak érvényességéről.

28. A falugondnoki gépjárművet a Lapáncsa belterület 49. hrsz-ú zárt garázs ingatlanon köteles tárolni.

29. A falugondnok kötelessége a szigorú számadású nyomtatványként kezelt, az adott forgalmi rendszámú falugondnoki gépkocsira kiadott menetlevél vezetése minden megtett kilométerről.


IX. rész

Egyéb – a szolgáltatás fenntartásával kapcsolatos - feladatok


30. A falugondnok számára a fenntartó előfizetéses mobiltelefont biztosít, kizárólag a falugondnoki szolgálattal és a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos hívások lebonyolítására.

31. A falugondnok köteles minden reggel munkára jelentkezni, munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni.

  • Esetleges egészségügyi, fiziológiai állapotváltozását köteles jelenteni.
  • Fenti pontban foglaltak fennállása esetén kérheti a gépkocsivezetés alóli felmentését. Az indokra való figyelemmel a polgármester köteles helyettest biztosítani.

32. A falugondnok köteles a munkavégzése során a számára kiadott munkaruhát viselni.

33. A falugondnok köteles a fenntartó által finanszírozott, a munkakör betöltéséhez szükséges falugondnoki alapképzést, illetve a szükséges továbbképzéseket elvégezni.

34. A falugondnok számára lehetőséget kell biztosítani a feladatellátáshoz szükséges, közösségi összejöveteleken való részvételre, a szakmai szervezetekkel történő kapcsolattartásra.

35. A falugondnok köteles a szociális szolgáltatást végző munkatársakra vonatkozó etikai szabályokat betartani.

36. A falugondnok munkaideje heti 40 óra, kötetlen munkaidőben történő munkavégzés, melyet a szükségletek alapján teljesít. Munkaidejének betartására vonatkozóan a Polgármesternek tartozik felelősséggel.

37. A falugondnok köteles a tevékenységét munkanaplóban vezetni.


Lapáncsa, 2015. április 30.

                                                                                              _____________________

                                                                                                           polgármester



Záradék: Lapáncsa Község Önkormányzat Képviselő – testülete a 16/2015. (IV.30.) számú határozatával a falugondnoki szolgálat szakmai programját elfogadta.

A szakmai program 2015. május 2-án a település hirdetőtábláján és a polgármesteri hivatalban kifüggesztésre került.


Magyarbóly, 2015. május 2.                                       ____________________      

Horváth Szabina aljegyző