Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(IX.24.) önkormányzati rendelete

A szociális juttatások rendszeréről

Hatályos: 2022. 05. 13

Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015.(IX.24.) önkormányzati rendelete

A szociális juttatások rendszeréről

2022.05.13.

Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

AZ ELLÁTÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – kiemelten az időskorú lakosságra, a gyermeket nevelő családokra, ezen belül is a nagycsaládokra, figyelemmel az Önkormányzat teherbíró képességére – az egyes szociális ellátások formáinak, az ellátásokra való jogosultság feltételeinek, valamint érvényesítésének helyi szabályozása.

(2) A Képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni, mivel az egyének, a családok és a helyi közösség aktivitása nélkülözhetetlen feltétel a szociális biztonság megteremtése szempontjából.

A rendelet hatálya

2. § (1)2 E rendelet területi hatálya Mátramindszent község közigazgatási területére terjed ki.

(2)3 A rendelet személyi hatálya kiterjed a Mátramindszent településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §-ában meghatározott személyekre.

(3) E rendelet tárgyi hatálya az alábbi támogatásokra terjed ki:

a) Pénzbeli és természetbeni települési támogatások tekintetében:

aa) élelmiszer kiadások támogatása

ab) gyógyszertámogatás

ac) temetési támogatás

ad) köztemetés

ae) lakhatási támogatás

af) szociális kölcsön

ag)4

ah) elemi kár enyhítése

ai) rendkívüli települési támogatás

aj)5 gyermeket nevelő családok támogatása

b) Szociális szolgáltatások tekintetében

ba) étkeztetés

bb) házi segítségnyújtás

bc) családsegítés

bd) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

be)6 falugondnoki szolgálat

Eljárási rendelkezések

3. § (1)7 Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni települési támogatások megállapítása iránti kérelmeket - a házi segítségnyújtás, családsegítés és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és családsegítés iránti kérelmek kivételével- a Mátramindszenti Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) lehet írásban előterjeszteni az 1.-6. mellékletek szerinti formanyomtatványon.

(2)8 A házi segítségnyújtás, családsegítés és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás iránti kérelmet a Bátonyterenye Városi Szociális és Gyermekjóléti Központnál (3070 Bátonyterenye, Molnár Sándor út 1-3.) lehet szóban vagy írásban benyújtani.

(3) A kérelmet – ha törvény másként nem rendelkezik – az a szociális hatáskört gyakorló szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakcíme van.

(4) Civil szervezetek is kezdeményezhetik a hivatalból történő eljárást. Kezdeményezésük nem terjedhet ki intézményi ellátás igénybevételének kezdeményezésére

(5) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes. Az ellátás igénylő a kérelmét a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatja be.

(6)9

4. § (1) A kérelmező köteles a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, továbbá a kérelem benyújtásával egyidejűleg köteles a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat kérelméhez becsatolni.

(2) A pénzbeli és természetbeni települési támogatások megállapítása iránti kérelem tartalmazza:

a)10 a támogatást igénylő személynek az Szt. 18. §-ának a), c) pontjában szereplő adatait,

b) az igényelt települési támogatás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.

c) A jövedelemtől függő települési támogatások esetében a jövedelem típusának megfelelő igazolás vagy annak fénymásolata a jövedelemről tett nyilatkozat melléklete.

(3) A jövedelem

a) munkaviszonyból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző havi nettó keresetről kiállított munkáltatói igazolással,

b) álláskeresési támogatás esetén a Munkaügyi Kirendeltség által kiállított, a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított támogatás összegéről szóló igazolással, ennek hiányában az utolsó havi folyósítás összegét igazoló szelvénnyel vagy bankszámlakivonattal, vagy banki igazolással,

c) vállalkozásból származó jövedelem esetén az adóhatóság által kiállított igazolással, az adóbevallással el nem zárt időszakra vonatkozóan havi bontásban kiállított könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó nyilatkozatával,

d) ösztöndíj estén a közép-, illetve felsőoktatási intézmény által kiállított igazolással, agy a számítógépes nyilvántartásból kinyomtatott, és a hallgató aláírásával ellátott adatlappal,

e) egyéb jövedelem esetén írásban tett nyilatkozattal igazolható.

(4) A jogosultság megállapításakor figyelembe vehető jövedelemre vonatkozóan az Szt. 10. § (2)-(3) bekezdése az irányadó.

(5) A jövedelem számításakor figyelmen kívül hagyandó jövedelemre vonatkozóan az Szt. 10. § (4)-(5) bekezdése az irányadó.

(6) A jogosultsági feltételek megállapításához e §-ban szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.

(7) [1]Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Hivatal nyilvántartásában fellelhetők, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény (továbbiakban: Ákr.) 36. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint az adat, illetve az igazolás beszerezhető.

(8) Amennyiben a pénzbeli és természetbeni települési támogatás megállapítása iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.

(9) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Hivatal már bármely ügyben – a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül –vizsgálta, és azokban lényese változás nem feltétezhető.

(10)11 A pénzbeli és természetbeni települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól e rendelet 7. melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozzék.

[2]
(12) A rendszeres települési támogatásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények (jövedelmi, vagyoni viszonyok, családi állapot, lakcím, stb.) megváltozását 15 napon belül köteles bejelenteni a Hivatalnak. E kötelezettségről a támogatást megállapító határozatban tájékoztatni kell a jogosultat. A bejelentés elmulasztása esetén vizsgálni kell a támogatás jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevételét.

A jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése

5. § (1) E rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott rendszeres települési támogatást meg kell szüntetni, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt pedig kötelezni kell

a) a pénzbeli támogatás visszafizetésére

b) a természetben nyújtott támogatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére

(2) A támogatás megállapító szerv a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatás megtérítését az arról való tudomásszerzést követő három hónapon belül rendelheti el. Nem lehet a megtérítést elrendelni, ha az igénybevételről, illetőleg folyamatos támogatás esetén a támogatás megszűnéséről egy év már eltelt.

(3) Ha a támogatás megállapítója a rendszeres települési támogatás megtérítését rendeli el, a kötelezett kérelmére engedélyezheti a megtérítés összegének részletekben történő megfizetését. A részletfizetés időtartama nem haladhatja meg a 12 hónapot.

(4) A támogatás megállapítója a kötelezett kérelmére a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét legfeljebb 50 %-os mértékben csökkentheti, vagy elengedheti, amennyiben a kötelezet családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló személy esetében 250 %-át nem haladja meg.

Hatásköri szabályok

6. § (1)12

(2) A polgármester a hatáskörébe utalt döntésekről a Képviselő-testület részére a soron következő testületi ülésen tájékoztatást ad.

A támogatások folyósítása

7. § (1) A rendszeres támogatások folyósítása havonta utólag, minden hónap 5-éig, a nem rendszeres támogatások kifizetése az ellátást megállapító határozatban megjelölt időpontban történik házipénztárból, vagy a jogosult lakossági folyószámlájára történő átutalás útján. A házipénztárból történő kifizetés esetén a támogatást a jogosult, vagy meghatalmazottja veheti fel. A házipénztárból történő, a döntést követő azonnali, kifizetés létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet.

(2) A rendkívüli települési támogatás és a lakhatási költségekhez nyújtott települési támogatás természetbeni formában is nyújtható. A folyósítás módjáról a támogatást megállapító határozatban kell rendelkezni.

II. Fejezet

SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁSOK

Élelmiszer kiadások támogatása

8. § (1)13 Élelmiszer kiadások támogatásában részesülhet, aki családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(2) A támogatást természetbeni juttatás formájában is meg lehet állapítani, egyszeri összege 1.000.-Ft-nál kevesebb és 5.000.-Ft-nál magasabb nem lehet.

(3) Az élelmiszer kiadások támogatása iránti kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.[3]

Gyógyszertámogatás

9. § (1) Az ellátás annak állapítható meg, akinek eseti, jelentős mértékű gyógyszerköltsége merül fel, és közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik.

(2) Az ellátás megállapításának feltétele, hogy a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(3) A támogatást egyszeri segélyként kell megállapítani, melynek összege 1.000.-Ft-nál kevesebb, és 5.000.-Ft-nál magasabb nem lehet.

(4) A kérelem kötelező melléklete a háziorvos és/vagy a kezelőorvos által felírt rendszeresen vagy esetenként szedett gyógyszerek költségéről szóló igazolás.

(5) A gyógyszertámogatás iránti kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.[4]

Temetési támogatás

10. § (1)14 Az önkormányzat temetési költségekhez való hozzájárulásként temetési támogatást nyújt annak, aki az elhunyt személy temettetéséről gondoskodott és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(2)15 A temetési támogatás összege koporsós temetés esetén 15.000.-Ft, urnás temetés esetén 10.000.-Ft.

(3) A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez csatolni kell a nem helyben anyakönyvezett elhunyt személy halotti anyagkönyvi kivonatát és a temetés költségeiről – a támogatást kérő, vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított temetési számla eredeti példányát.

(5) A temetési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

Köztemetés

11. § (1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat az Szt. 48. §-ban foglaltak szerint kell ellátni.

(2) A köztemetés elrendeléséről a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

(3)16

Lakhatási támogatás

12. § (1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A lakhatási támogatására jogosult az a személy, aki állandó mátramindszenti lakcímmel rendelkezik

a)17 a háztartásában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 230 %-át,

b) a háztartás vagyonnal nem rendelkezik,

c) az érintett ingatlanban életvitelszerűen lakik.

(3)18 A támogatás mértéke:

a) 0.-Ft – 28.500.-Ft egy főre jutó jövedelem esetén 5.000.-Ft/hó;

b) 28.501.-Ft - 40.000.Ft egy főre jutó jövedelem esetén 4.000.-Ft/hó;

c) 40.001.-Ft – 57.000.-Ft egy főre jutó jövedelem esetén 3.000.-Ft/hó;

d) 57.001.-Ft – 65.550.-Ft egy főre jutó jövedelem esetén 2.000.-Ft/hó;

(4) A támogatást egy évre kell megállapítani, de legfeljebb a lakáshoz kapcsolódó jogviszony időtartamára.

(5) A támogatás ugyanazon lakásra, csak egy jogosultnak állapítható meg függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) Az egy főre jutó jövedelem számításánál figyelembe kell venni az ugyanazon lakcímre állandó vagy tartózkodási hellyel bejelentett személyeket.

(7)19 A támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható. A támogatást a kérelem benyújtásának napjától kell megállapítani. A megállapított támogatást utólag, a tárgyhót követő hó 5. napjáig kell utalni a szolgáltatónak, illetve kifizetni a kérelmezőnek.

(8) Lakhatási támogatás iránti kérelmeket átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.

Szociális kölcsön

13. § (1) Mátramindszent Községi Önkormányzat Képviselő-testülete kamatmentes szociális kölcsönben részesítheti évente egy alkalommal legfeljebb 100.000.-Ft összeg erejéig azt a szociálisan rászoruló személyt,

a) akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét eléri, de annak 300 %-át nem haladja meg.

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.

(2)20 Nem részesíthető szociális kölcsönben az a személy, aki korábban igénybe vett szociális kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza.

(3) A kölcsön összegének visszafizetése legfeljebb 10 hónapos részletre engedélyezhető.

(4) Az első részletet a kölcsön felvételét követő hónap 15. napjáig kell visszafizetni.

(5) A kölcsön folyósításáról szóló határozatban rögzíteni kell a kölcsön folyósítás célját, összegét, a visszafizetés feltételeit és a kölcsön késedelmes megfizetése esetén a behajtás módját.

(6) A szociális kölcsön megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.[5]

14. §

Elemi kár enyhítése

15. § (1) Az önkormányzat az elemi kár enyhítésére a károsult kérelmére a lakhatási feltételek helyreállítására kamatmentes kölcsönt nyújt, amennyiben kérelmező családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 130 %-nál, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-nál.

(2) A kamatmentes kölcsön további feltétele, hogy

a) a kérelmezőnek és családjának ne legyen korábbi önkormányzati szociális, illetve kamatmentes kölcsönből vagy egyéb visszafizetési kötelezettségből fennálló tartozása,

b) továbbá, a család rendelkezzen olyan jövedelemforrással, amelyből a kölcsön visszafizetése garantálható.

(3) Az elemi kár fennállását az önkormányzati hivatal a helyszínen ellenőrzi.

(4) A kamatmentes kölcsön összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 szeresét nem haladhatja meg és a visszafizetés időtartama legfeljebb 24 hónap lehet, három hónap türelmi idővel. A visszafizetést a támogatási határozatban foglaltak szerint kell teljesíteni.

(5) A kamatmentes kölcsön a kérelemben megjelölt célra való felhasználását az önkormányzati hivatal a helyszínen ellenőrzi.

(6) Amennyiben a kölcsön nem a kérelemben meghatározott célra kerül felhasználásra az önkormányzat elrendeli az azonnali visszafizetését és a kérelmezőt a további támogatásból a kötelezettség teljesítéséig kizárhatja.

(7) Az (1) – (6) bekezdésben szabályozott kamatmentes kölcsön megállapítható a közeli hozzátartozó temetési költségeinek megfizetéséhez is. Ez esetben a temetési költségeket a temetési számlák bemutatásával kell igazolni.

(8) Az elemi kár enyhítése iránti kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.[10]

Rendkívüli települési támogatás

16. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakos vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást állapít meg.

(2) Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve a családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(4) A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból – különösen nevelési oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy, vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére is - megállapítható.

(5) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül, ha a kérelmező családjában igazoltan:

a) tartós betegség, tartós táppénz vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem kiesés következett be,

b) elemi kár vagy baleset miatt jelentős anyagi kár keletkezett,

c) gyógyászati segédeszközt kell beszerezni és a segédeszközre szoruló személy közgyógyellátásra nem jogosult,

d) legfeljebb háromhavi közüzemi díjtartozás halmozódott fel, melyet önerőből nem tudnak kiegyenlíteni,

e) nyugdíj vagy egyéb rendszeres pénzellátás folyósítása a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik.

(6) A rendkívüli települési támogatásra való jogosultság megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Gyermeket nevelő családok támogatása21

16/A. § (1) Gyermeket nevelő családok támogatása állapítható meg annak a családnak, aki

a) legalább egy 0-18 éves korú gyermek neveléséről gondoskodik, feltéve, hogy a család minden tagja Mátramindszent község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodik,

b) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum tízszeresét.

(2) A gyermeket nevelő családok támogatása iránti kérelmet tárgyév október 1. napjától november 30. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A támogatás mértéke 30 000 Ft/család, melyet az önkormányzat a jogosultak részére minden tárgyév december hónapjában juttathat.

(4) A gyermeket nevelő családok támogatása iránti kérelmek elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

III. Fejezet

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

Az egyes szociális szolgáltatások szabályai

17. § (1) A szociális szolgáltatások körére vonatkozóan az Szt. 57. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

(2) Az alapszolgáltatások tekintetében az Szt. 59/A. § alapján a szociális rászorultságot jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében vizsgálni kell.

(3) Az egyes szociális alapszolgáltatások térítésmentes biztosítására vonatkozóan az Szt. 115/A §-ban foglaltak az irányadóak.

(4) Az ingyenes ellátásban részesülőkre vonatkozóan az Szt. 114. § (3) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

Az ellátások igénybevétele

18. § (1) E rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében az ellátást biztosító intézménybe történő felvétel, valamint az ellátások igénybevétele iránti kérelmet a polgármesteri hivatalhoz/intézményvezetőhöz kell benyújtani, a 9/1999.(XI.24.) SZCSM. rendelet 1. számú melléklete szerint formanyomtatványon.

(2)22 A jogviszony keletkezéséről és az ellátás iránti kérelemről a Bátonyterenye Városi Szociális és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője dönt.

(3) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha indokolt az igénylő azonnali ellátása. Az írásos kérelmet és a jövedelemigazolást ebben az esetben is mellékelni kell.

(4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül ellátásban részesíti azt, aki a 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet 15. § (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

Étkeztetés

19. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk (65 év feletti személyek)

b)23 háziorvosi javaslattal igazolt egészségi állapotuk, (igazolás szerint olyan jellegű betegségben szenved, amely miatt önmaga étkezésének megoldására más módon nem képes.)

c) szakorvosi igazolás alapján kiállított háziorvosi javaslattal igazolt fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d)24 háziorvosi javaslattal igazolt szenvedélybetegségük, vagy

e)25 a kérelmező nyilatkozatával igazolt hajléktalanságuk miatt.

(2)26

(3) Az Önkormányzat az étkeztetés körébe tartozó feladatok ellátását az önkormányzati fenntartású, Mátramindszent, Rákóczi út 65. szám alatti konyhájáról biztosítja.

(4) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmező az élelmezésvezetőhöz, vagy a Hivatal ügyintézőjéhez nyújthatja be.

(5) Az ellátás iránti kérelemről a polgármester dönt.

(6)27

Házi segítségnyújtás

20. § (1) A házi segítségnyújtásra vonatkozóan az Szt. 63. §-ban foglaltak az irányadók.

(2) Az önkormányzat a házi segítségnyújtás körébe tartozó feladatok ellátását a Bátonyterenye és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretén belül biztosítja.

(3)28 Az ellátás iránti kérelmet a kérelmező a Bátonyterenye Városi Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetőjéhez nyújthatja be.

(4)29 Az ellátás iránti kérelemről a Bátonyterenye Városi Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője dönt.

(5)30 Az ellátás igénybevétele, valamint annak megszüntetése a Bátonyterenye Városi Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője intézkedése alapján az Szt. 93-94/A. § rendelkezéseinek megfelelően történik.

(6) Az ellátás igénybevételéért térítési díjat nem kell fizetni.

Családsegítés

21. § (1) A családsegítésre vonatkozóan az Szt. 64. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) A családsegítés keretében a képviselő-testület az Szt-ben meghatározott ellátásokat biztosítja.

(3) Az önkormányzat a családsegítés körébe tartozó feladatok ellátását a Bátonyterenye és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretén belül biztosítja.

(4)31 A családsegítést a képviselő-testület a Bátonyterenye Városi Szociális és Gyermekjóléti Központ útján biztosítja.

(5) Az ellátás igénybevételéért térítési díjat nem kell fizetni.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

22. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időkorú, vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére, az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Bátonyterenye és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül biztosítja.

Falugondnoki szolgálat32

22/A. § Az önkormányzat a szolgáltatást külön rendeletben foglaltak szerint biztosítja.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

23. § A rendelet 2015. október 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, települési támogatások tekintetében folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

24. § (1) Hatályát veszti a szociális igazgatási ellátások szabályozásáról szóló 4/2008.(VI.13.) rendelet.

(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló szerződés kihirdetéséről szóló 2004. évi XXX. törvénnyel összhangban az Európai Közösségek jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1. melléklet

Kérelem
köztemetés engedélyezéséhez
Elhunyt személyes adatai:
Név: _____________________________ Születéskori név: __________________________
Szül.hely.idő: _____________________ Anyja neve: ______________________________
Családi állapota: ___________________ Állampolgársága: __________________________
Lakóhelye: _______________________ Tartózkodási helye: _________________________
Eltemettetés kérő személyes adatai:
Név: ____________________________ Születéskori név: _________________________
Szül.hely, idő: ____________________ Anyja neve: _____________________________
Családi állapota: __________________ Állampolgársága: _________________________
Lakóhelye: ______________________ Tartózkodási helye: _______________________
Eltemettetésre köteles személyek megnevezése:
Eltemettetésre köteles: aki a temetést szerződésben vállalta, vagy akit arra az elhunyt végrendelete kötelez, vagy végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa, vagy élettársa, vagy az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója törvényes öröklét rendje szerint (Ptk. 685. §b) pontja)

Név

Rokoni kapcsolat

Szül:
(év, hó, nap)

Anyja neve

Havi jövedelem

Lakcím





Kérelem indokolása:
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
NYILATKOZAT
A köztemetés összegét az Önkormányzatnak _______ havi részletben visszafizetem.
Mátramindszent, _______________________
___________________________
kérelmező aláírása
Tudomásul veszem, hogy az önkormányzat a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetése közjegyzőnél bejelenti, vagy az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Mátramindszent, _____________________________
_____________________________
kérelmező aláírása
Csatolandó mellékletek:
- halotti anyakönyvi kivonat
- temetési számla
- jövedelemigazolás

2. melléklet

KÉRELEM települési lakhatási támogatás megállapítására

I. Személyi adatok

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve:..................................................................................................................................................

Születési neve: ...................................................................................................................................

Anyja neve: ........................................................................................................................................

Születés helye, ideje: .........................................................................................................................

Lakóhely: …..... irányítószám .............................................. település ............................utca/út/tér házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

Tartózkodási hely: …..... irányítószám .................................. település ............................utca/út/tér házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

Családi állapota:__________________________

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: _______________________________
Állampolgársága:............................................................................

Telefonszám (nem kötelező megadni): ..................................................................................................

E-mail cím (nem kötelező megadni): ……………………………………………………………….....

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgár esetén):
 szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
 EU kék kártyával rendelkező, vagy
 bevándorolt/letelepedett, vagy
 menekült/oltalmazott/hontalan.

2. Kérelmezővel azonos lakcímen élők száma: ………… fő

3. Kérelmezővel azonos lakcímen élők személyi adatai:

Név, születési név

Születési helye, ideje

Anyja neve

TAJ száma





















II. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a azonos lakcímen élő személyeknek a havi jövedelme forintban:

A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6.

Egyéb jövedelem

7.

Összes jövedelem

III. Nyilatkozatok

1. A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok):
…......................................................................................................................................................
…………………………………………………………………………………………………….
2.Felelősségem tudatában kijelentem, hogy
- életvitelszerűen lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek * (a megfelelő rész aláhúzandó),
- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek,
Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Dátum: ................................................

..........................................................................
kérelmező aláírása

..........................................................................
nagykorú személyek aláírása

Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyes adatai

Neve: ….............................................................................................................................
Születési neve: …................................................................................................................
Anyja neve: …....................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: ….............................................................................................
Lakóhely: ….......................................................................................................................
Tartózkodási hely: …..........................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele:    -    -   

II. A kérelmező és a vele azonos lakcímen élők vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca ......... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: .................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca ........ hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: .........., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község ........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft

II. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:

a) személygépkocsi: ................................ típus .................. rendszám, szerzési ideje, gyártási éve: …………………….

Becsült forgalmi érték:** ...................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: ................................ típus ..................... rendszám

szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .................................................................
Becsült forgalmi érték:** ............................................ Ft
Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap
........................................
aláírás
Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élők vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.
Tájékoztató a kérelem benyújtásához szükséges iratokról
A lakhatási támogatás megállapításához az alábbiak szükségesek:
- kérelem nyomtatvány
- kérelmező és a vele azonos lakcímen élő személyek jövedelemigazolása
- vagyonnyilatkozat nyomtatványt
A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni:
- nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, a társadalombiztosítás keretében folyósított, valamint a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó – ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénnyel, ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonattal, illetve a kifizető szerv igazolásával;
- alkalmazásban állók jövedelmét munkáltatói igazolással;
- vállalkozó jövedelmét az illetékes adóhatóság igazolásával, adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;
- alkalmi munkából származó jövedelmek esetében a kérelmező havi átlagos nettó jövedelemről büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;
- álláskeresési ellátás a munkaügyi kirendeltség megállapító határozatával, ennek hiányában a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvénnyel.
Gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a fizetett és kapott tartásdíj igazolására bontóperi, gyermek elhelyezési és tartásdíjról szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló irat másolata, ezek hiányában a kérelmező büntetőjogi nyilatkozata szolgál.
A munkanélküli státusz az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott hatósági bizonyítvánnyal igazolható.
A tankötelezettség felső korhatárát betöltött személy tanulói, hallgatói jogviszonyának és a tankötelezettség teljesítésének igazolása iskolalátogatási igazolással történik.
Az egy főre eső jövedelem számításakor:

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.
A lakhatási támogatás azon háztartás részére, amelynél az önkormányzat felé köztartozás áll fenn, a tartozás ideje alatt nem folyósítható.
Nem állapítható meg lakhatási támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a munkaügyi központtal.

3. melléklet

KÉRELEM
TELEPÜLÉSI támogatás megállapítására
□ gyógyszer kiadások támogatása
□ élelmiszer kiadások támogatása
□ elemi kár enyhítése
□ szociális kölcsön
* Kérjük bejelölni, hogy az önkormányzati támogatást milyen célból kívánja igénybe venni.

1. Kérelmező adatai:
Neve: ______________________________________________________________________
Születési neve: _______________________________________________________________
Születési helye: ______________________ ideje: _______ év______________hó______ nap
Anyja neve: _________________________________________________________________
Állampolgársága:_____________________________________________________________
Családi állapota:__________________ egyedül élő;  nem egyedül élő
TAJ száma:__________________________________________________________________
Telefonszám/elérhetőség: ______________________________________________________
Lakóhelye:__________________________ község_____________________ út/utca/tér/köz _______szám
Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb:______________________________________________________________________
Tartózkodási helye:___________________község _____________________ út/utca/tér/köz ________ szám
Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, résztulajdonos, főbérlő, albérlő, társbérlő, bérlőtárs, családtag, haszonélvező, egyéb: _________________________________________
Kijelentem, hogy életvitelszerűen: (megfelelő rész aláhúzandó)
1.) Lakóhelyemen 2.) Tartózkodási helyemen tartózkodom.

3. Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név

Születési év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám





4. Kérelmező és családtagjai havi nettó jövedelmei:


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz,
Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás

Vállalkozásból származó nettó jövedelem

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

Önkormányzat és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési járadék, rendszeres szociális segély, bérpótló juttatás stb.)

Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)

Összes nettó jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:…………............. Ft

A kérelem rövid indoka

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv az állami adóhatóság útján, valamint a Kincstár által vezetett egységes szociális nyilvántartásban szereplő adatok alapján – ellenőrizheti.

Tudomásul veszem, hogy az ellátás folyósítását érintő változásokat írásban, azok bekövetkeztétől számított 15 napon belül bejelentem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Mátramindszent, …....................................................

___________________________________

kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IRATOKRÓL

Az önkormányzati segély megállapításához az alábbiak szükségesek:

- kérelem nyomtatvány,

- kérelmező és családtagjai jövedelemigazolása,

- létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, illetve a létfenntartási gondok hitelt érdemlő módon történő igazolása.

- Temetési költségekre tekintettel igényelt önkormányzati segély iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát és az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni:

- nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, a társadalombiztosítás keretében folyósított, valamint a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó – ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénnyel, ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonattal, illetve a kifizető szerv igazolásával;

- alkalmazásban állók jövedelmét munkáltatói igazolással;

- vállalkozó jövedelmét az illetékes adóhatóság igazolásával, adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- alkalmi munkából származó jövedelmek esetében a kérelmező havi átlagos nettó jövedelemről büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- álláskeresési ellátás a munkaügyi kirendeltség megállapító határozatával, ennek hiányában a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvénnyel.

Gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a fizetett és kapott tartásdíj igazolására bontóperi, gyermek elhelyezési és tartásdíjról szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló irat másolata, ezek hiányában a kérelmező büntetőjogi nyilatkozata szolgál.

A munkanélküli státusz az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott hatósági bizonyítvánnyal igazolható.

A tankötelezettség felső korhatárát betöltött személy tanulói, hallgatói jogviszonyának és a tankötelezettség teljesítésének igazolása iskolalátogatási igazolással történik.

Az egy főre eső jövedelem számításakor:

Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a munkaügyi központtal.

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

4. melléklet

KÉRELEM
TELEPÜLÉSI támogatás megállapítására
□ gyógyszer kiadások támogatása
□ élelmiszer kiadások támogatása
□ elemi kár enyhítése
□ szociális kölcsön
* Kérjük bejelölni, hogy az önkormányzati támogatást milyen célból kívánja igénybe venni.

1. Kérelmező adatai:
Neve: ______________________________________________________________________
Születési neve: _______________________________________________________________
Születési helye: ______________________ ideje: _______ év______________hó______ nap
Anyja neve: _________________________________________________________________
Állampolgársága:_____________________________________________________________
Családi állapota:__________________ egyedül élő;  nem egyedül élő
TAJ száma:__________________________________________________________________
Telefonszám/elérhetőség: ______________________________________________________
Lakóhelye:__________________________ község_____________________ út/utca/tér/köz _______szám
Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb:______________________________________________________________________
Tartózkodási helye:___________________község _____________________ út/utca/tér/köz ________ szám
Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, résztulajdonos, főbérlő, albérlő, társbérlő, bérlőtárs, családtag, haszonélvező, egyéb: _________________________________________
Kijelentem, hogy életvitelszerűen: (megfelelő rész aláhúzandó)
1.) Lakóhelyemen 2.) Tartózkodási helyemen tartózkodom.

3. Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név

Születési év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám





4. Kérelmező és családtagjai havi nettó jövedelmei:


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz,
Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás

Vállalkozásból származó nettó jövedelem

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

Önkormányzat és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési járadék, rendszeres szociális segély, bérpótló juttatás stb.)

Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)

Összes nettó jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:…………............. Ft

A kérelem rövid indoka

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv az állami adóhatóság útján, valamint a Kincstár által vezetett egységes szociális nyilvántartásban szereplő adatok alapján – ellenőrizheti.

Tudomásul veszem, hogy az ellátás folyósítását érintő változásokat írásban, azok bekövetkeztétől számított 15 napon belül bejelentem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Mátramindszent, …....................................................

___________________________________

kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IRATOKRÓL

Az önkormányzati segély megállapításához az alábbiak szükségesek:

- kérelem nyomtatvány,

- kérelmező és családtagjai jövedelemigazolása,

- létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, illetve a létfenntartási gondok hitelt érdemlő módon történő igazolása.

- Temetési költségekre tekintettel igényelt önkormányzati segély iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát és az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni:

- nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, a társadalombiztosítás keretében folyósított, valamint a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó – ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénnyel, ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonattal, illetve a kifizető szerv igazolásával;

- alkalmazásban állók jövedelmét munkáltatói igazolással;

- vállalkozó jövedelmét az illetékes adóhatóság igazolásával, adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- alkalmi munkából származó jövedelmek esetében a kérelmező havi átlagos nettó jövedelemről büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- álláskeresési ellátás a munkaügyi kirendeltség megállapító határozatával, ennek hiányában a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvénnyel.

Gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a fizetett és kapott tartásdíj igazolására bontóperi, gyermek elhelyezési és tartásdíjról szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló irat másolata, ezek hiányában a kérelmező büntetőjogi nyilatkozata szolgál.

A munkanélküli státusz az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott hatósági bizonyítvánnyal igazolható.

A tankötelezettség felső korhatárát betöltött személy tanulói, hallgatói jogviszonyának és a tankötelezettség teljesítésének igazolása iskolalátogatási igazolással történik.

Az egy főre eső jövedelem számításakor:

Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a munkaügyi központtal.

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

5. melléklet

KÉRELEM
Temetési TÁMOGATÁS megállapítására
□ koporsós temetés
□ urnás temetés
* Kérjük bejelölni, hogy a temetési támogatást milyen célból kívánja igénybe venni.

1. Kérelmező adatai:
Neve: ______________________________________________________________________
Születési neve: _______________________________________________________________
Születési helye: ______________________ ideje: _______ év______________hó______ nap
Anyja neve: _________________________________________________________________
Állampolgársága:_____________________________________________________________
Családi állapota:__________________ egyedül élő;  nem egyedül élő
TAJ száma:__________________________________________________________________
Telefonszám/elérhetőség: ______________________________________________________
Lakóhelye:__________________________ község_____________________ út/utca/tér/köz _______szám
Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, főbérlő, családtag, haszonélvező, egyéb:______________________________________________________________________
Tartózkodási helye:___________________község _____________________ út/utca/tér/köz ________ szám
Milyen minőségben lakik ezen a címen: tulajdonos, résztulajdonos, főbérlő, albérlő, társbérlő, bérlőtárs, családtag, haszonélvező, egyéb: _________________________________________
Kijelentem, hogy életvitelszerűen: (megfelelő rész aláhúzandó)
1.) Lakóhelyemen 2.) Tartózkodási helyemen tartózkodom.

3. Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név

Születési év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám






4. Kérelmező és családtagjai havi nettó jövedelmei:


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Közeli hozzátartozók jövedelme

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó nettó jövedelem és táppénz,
Nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás

Vállalkozásból származó nettó jövedelem

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)

Önkormányzat és állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (álláskeresési járadék, rendszeres szociális segély, bérpótló juttatás stb.)

Egyéb nettó jövedelem (alkalmi munka)

Összes nettó jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban:…………............. Ft

A kérelem rövid indoka:

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv az állami adóhatóság útján, valamint a Kincstár által vezetett egységes szociális nyilvántartásban szereplő adatok alapján – ellenőrizheti.

Tudomásul veszem, hogy az ellátás folyósítását érintő változásokat írásban, azok bekövetkeztétől számított 15 napon belül bejelentem.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Mátramindszent, …....................................................

___________________________________

kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IRATOKRÓL

A települési támogatás megállapításához az alábbiak szükségesek:

- kérelem nyomtatvány,

- kérelmező és családtagjai jövedelemigazolása,

- Temetési költségekre tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számla eredeti példányát és a nem helyben anyakönyvezett elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni:

- nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, a társadalombiztosítás keretében folyósított, valamint a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó – ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénnyel, ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonattal, illetve a kifizető szerv igazolásával;

- alkalmazásban állók jövedelmét munkáltatói igazolással;

- vállalkozó jövedelmét az illetékes adóhatóság igazolásával, adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- alkalmi munkából származó jövedelmek esetében a kérelmező havi átlagos nettó jövedelemről büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával;

- álláskeresési ellátás a munkaügyi kirendeltség megállapító határozatával, ennek hiányában a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvénnyel.

Gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a fizetett és kapott tartásdíj igazolására bontóperi, gyermek elhelyezési és tartásdíjról szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló irat másolata, ezek hiányában a kérelmező büntetőjogi nyilatkozata szolgál.

A munkanélküli státusz az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott hatósági bizonyítvánnyal igazolható.

A tankötelezettség felső korhatárát betöltött személy tanulói, hallgatói jogviszonyának és a tankötelezettség teljesítésének igazolása iskolalátogatási igazolással történik.

Az egy főre eső jövedelem számításakor:

Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a Munkaügyi Központtal.

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

6. melléklet

Kérelem étkeztetés igénybevételéhez

1. Az ellátást igénybe vevő adatai:
Név:
Születési neve:
Anyja neve:
Születési helye, időpontja:
Lakóhelye:
Tartózkodási helye:
Állampolgársága:
Bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállása:
Társadalombiztosítási Azonosító Jele:
Tartásra köteles személy
Telefonszáma:
Legközelebbi hozzátartozójának (törvényes képviselőjének)
Az ellátást igénybe vevővel egy háztartásban élő nagykorú személyek száma:

a) neve:

b) lakóhelye:

a) neve:

b) lakóhelye:

c) telefonszáma:

2. Milyen típusú ellátás igénybevételét kéri
2.1 alapszolgáltatás
2.2 étkeztetés

3. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok:
3.1 Étkeztetés
milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:
milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:
az étkeztetés módja
helyben fogyasztás
elvitellel
kiszállítással
diétás étkeztetés
Alulírott…………………………………………………………………nyilatkozom, hogy más szolgáltatónál, intézménynél szociális alapszolgáltatást (étkezés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, nappali ellátás) nem veszek igénybe / igénybe veszek. (megfelelő aláhúzandó)
Más szolgáltató megnevezése:……………………………………………………………………………………………………..
Szolgáltatás megnevezése:……………………………………………………………………………………………………………
Dátum:
……………………………………………….………………………………………
Az ellátást igénybe vevő (törvényes képviselő) aláírása

1. Egészségi állapotra vonatkozó igazolás
(a háziorvos, kezelőorvos tölti ki)
Név:……………………………………………………………………………………………………..
Születési hely, idő:……………………………………………………………………………….
Lakóhely: ………………………………………………………………………………….………….
Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ):…………………………………….….…

1. Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás és nappali ellátás (idős, fogyatékos demens személyek részére igénybevétele esetén (házi segítségnyújtás, jelzőrendszere házi segítségnyújtás esetében az 1.1 pontot nem kell kitölteni):
1.1 önellátásra vonatkozó megállapítások:

önellátásra képes

részben képes

segítséggel képes

1.2. szenved-e krónikus betegségben:

1.3. fogyatékosság típusa (hallássérült, látássérült, mozgássérült, értelmi sérült) és mértéke

1.4. rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges-e:

1.5. gyógyszerek adagolásának ellenőrzése szükséges:

1.6. szenvedett fertőző betegségben 6 hónapon belül:

1.7. egyéb megjegyzések:

2. A háziorvos (kezelőorvos) egyéb megjegyzései:
Dátum:
Orvos aláírása: P.H.
(szükség esetén külön melléklet csatolható az igazoláshoz

II.
Jövedelemnyilatkozat étkeztetés igényléséhez
Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó személyi adatok:

Név:

……………………………………………………………………………………………………………………………………….…………

Születési név:

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Anyja neve:

………………………………………………………………………………………………………………..…………………..

Születési hely, idő

…………………………………………………………………………………………………….…………………….

Lakóhely:

……………………………………………………………………………………………………………………….……………….

Tartózkodási hely:

…………………………………………………………………………………………………………………………..

(itt azt a lakcímet kell megjelölni, ahol a kérelmező életvitelszerűen tartózkodik:

Telefonszám

(nem kötelező megadni)

……………………………………………………………………………………..

Az 1993. évi III. törvény 117/B. §-a szerint a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy vállalja-e (a rovat kitöltése nem minősül tényleges vállalásnak):

igen- ebben az esetben a Jövedelemnyilatkozat további részét és a ,,III. Vagyonnyilatkozat” nyomtatványt nem kell kitölteni,

nem

Az ellátá

Az ellátást kérelmező személyére vonatkozó jövedelmi adatok

A jövedelem típusa

Nettó összege

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem

Összes jövedelem

Kiskorú igénybe vevő esetén a családban élőkre vonatkozó (nettó) jövedelmi adatok:

A család létszáma:
…………fő

Munkaviszony-
ból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból,
őstermelői, szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermek-gondozási támogatás-ok

Önkormányzat
és munkaügyi
szervek által folyósított
ellátások

Nyugellát
ás és egyéb nyugdíjszerű
rendszeres
szociális
ellátások

Egyéb
jövedelem

Az ellátást igénybevevő kiskorú

A közeli hozzátartozók neve, születési ideje

Rokoni kapcsolat

1.)

2.)

3.)

4.)

5.)

ÖSSZESEN:

(szükség esetén a táglázat sorai bővíthetők)
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. A térítési díj megállapításához szükséges jövedelmet igazoló bizonylatokat egyidejűleg csatoltam. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak az eljárás során történő felhasználáshoz.
Dátum:……………………………………………………..
…………………………………………………………
az ellátást igénybe vevő
(törvényes képviselő aláírása)
MEGÁLLAPODÁS
SZOCIÁLIS ÉTKEZÉSRE
Mely létrejött Mátramindszent Községi Önkormányzat Konyhája, mint ellátást nyújtó intézmény (továbbiakban: ellátást nyújtó intézmény) képviseletében az intézményvezető, másrészt az ellátást igénybe vevő:

Név:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Anyja neve:

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Születési hely,idő:

……………………………………………………………………………………………………………………………

Lakcím:

……………………………………………………………..………………………………………………………………………….

Telefonszám:

…………………………………………………..……………………………………………………………………………

TAJ szám:

…………………………………………………………..……………………………………………………………………………

Nyugdíjas törzsszám:

…………………………………………………………………………………………………………………….

Állampolgárság:

…………………………………………………………………………………………………………………………….

között a mai napon az alábbi feltételek szerint

I. Általános szabályok

1. A szociális szolgáltatást nyújtó intézmény fenntartója Mátramindszent Községi Önkormányzata (3155 Mátramindszent, Kossuth tér 25.), aki a intézményi Konyhát működtet. A szolgáltatás nyújtó intézmény a vonatkozó jogszabályok és jelen megállapodásban szabályozott módon szociális étkeztetést biztosít.

2. Az ellátást nyújtó intézmény a szociális ellátást
…………………………………………………………………..napjától kezdődően

a) határozott időtartamra:……………………………………………………………..

b) határozatlan ideig terjedő időtartamra biztosítja.

II. Szolgáltatások

1. Az intézmény a következő szolgáltatást nyújtja: napi egyszeri meleg ételt biztosít az étel elvitelének lehetővé tételével

2. Az ellátás biztosításának ideje és módja:
Az ellátás a hét ön napján (hétfőtől-péntekig) biztosít 11.30-13.30 óráig
Az ebéd az önkormányzat konyháján, Mátramindszent, Rákóczi út 65. szám alatt kerül kiosztásra.

3. A lakásra szállítás formái:
Az ellátott önmaga gondoskodik az étel elszállításáról, vagy amennyiben az egészségi állapota indokolja, az ebédszállítók házhoz szállítják az ebédet.

4. amennyiben kiszállítással történik az étel házhoz szállítása, az igénylőnek csereételhordót kell biztosítania a zavartalan kiszállítás érdekében.

5. Az ellátást csak az arra jogosult személy veheti igénybe, ha a jogosult személy az ellátás igénybevételére nem képes, pl. több napos távollét miatt, az ellátást le kell mondania.
Az ebéd megrendelését, illetve lemondását amennyiben előre látható okból következik be, az étkezés igénybe vétele illetve lemondása előtt 3 nappal köteles az ellátott bejelenteni az étkezést biztosító konyhán.
Amennyiben az ellátásra jogosult az étkezési igény lemondását neki felróható okból nem mondta le, s az ellátást nem vette igénybe, az el nem fogyasztott ételért is térítési díjat kell fizetnie.

III. Az ellátásért fizetendő személyi térítési díj

1. az ellátást igénybe vevő (kötelezett) a szociális ellátásért, - amennyiben családi jövedelemmel rendelkezik, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig térítési díjat köteles fizetni.

2. A térítési díjának alapja a jövedelemigazolásban meghatározott egy főre eső családi jövedelem, amely jelen esetben…………………………-Ft, mely a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjnak a …………………..%.
Fentiek alapján a megállapított személyi térítési díj összege:……………………………Ft.

3. Ha az ellátást igénybe vevő tartási vagy öröklési szerződést kötött, a térítési díj fizetéséra a tartási és gondozási szerződésben vállaló a kötelezett, a térítési díj az intézményi térítési díjjal azonos összegű (a teljes összeget meg kell fizetnie).

4. Az intézményi térítési díj összegét a Képviselő-testület évente egy alkalommal vizsgálhatja felül és változtathatja meg. A térítési díj felülvizsgálata során megállapított új térítési díj megfizetésének időpontjáról a fenntartó rendelkezik azzal a feltétellel, hogy az új térítési díj megfizetésére a jogosult nem kötelezhető a felülvizsgálatot megelőző időszakra.

5. Tájékoztatom: ha az ellátást igénybe vevő a térítési díj megfizetését elmulasztja, s a felszólítás ellenére is hátraléka keletkezik, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló többször módosított 29/1993. (II.17.) Kormány rendelet 31. § (4) bekezdése alapján a fenntartó az intézményvezető tájékoztatása alapján intézkedik a térítési díj hátraléknak a behajtásáról az közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, illetve az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény szabályainak alkalmazásával.

6. Ha a jogosult személy a térítési díj összegét vitatja, akkor fellebbezést nyújthat be Mátramindszent Község polgármesteréhez, az értesítés átvételétől számított 8 napon belül.

IV. Az intézményi jogviszony megszűnése

1. Az ellátásra jogosult intézményi jogviszony megszűnik:

a) az ellátást nyújtó intézmény jogutód nélküli megszűnésével, mely esetben az intézmény fenntartóját az ellátás további biztosításának kötelezettsége terheli

b) a jogosult halálával

c) a határozott idejű szociális ellátás időtartamának lejártával.

2. Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti:

a) a jogosultnak, illetve törvényes képviselőjének a jogviszony megszüntetésére vonatkozó kérelmére,

b) ha a szociális ellátás jogosultsági feltételei már nem állnak fenn

3. Az intézményi jogviszony megszűnésekor az intézmény vezetője értesíti a jogosultat az esedékes illetve hátralékos térítési díj befizetési kötelezettségéről.

V. Befejező rendelkezések

1. A felek kijelentik, hogy a jelen megállapodásban feltüntetett valamennyi adat valóságnak megfelel.

2. Jelen Megállapodás 3. számozott oldalból áll.

3. Jelen Megállapodás 2 egymással szó szerint megegyező eredeti példányban készült.
Mátramindszent, 20………………………………………………………………
……………………………………………… ……………………………………………. ellátást igénybe vevő intézményvezetősss

7. melléklet33

Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................
Születési neve: .............................................................................................................
Anyja neve: ..................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: ..........................................................................................
Lakóhely: .....................................................................................................................
Tartózkodási hely: .......................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .......................................................................

II. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
- címe: ........................................ város/község ........................... út/utca .......... hsz.,
- alapterülete: ........... m2,
- tulajdoni hányad: ...........................,
- a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
- címe: ........................................ város/község ........................... út/utca ............. hsz.,
- alapterülete: ........... m2,
- tulajdoni hányad: ...........................,
- a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- vagy épületrész-tulajdon (vagy állandó használat):
- megnevezése .................................... (pl. zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs),
- címe: ........................................... város/község ......................... út/utca ............. hsz.,
- alapterülete: ........... m2,
- tulajdoni hányad: ...........................,
- a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat):
- megnevezése: ......................................................................................................................
- címe: ........................................... város/község ....................... út/utca ............ hsz., (pontos cím hiányában: ...................... helyrajzi szám),
- alapterülete: ........... m2,
- tulajdoni hányad: ...........................,
- a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).
B. Egyéb vagyontárgyak
Gépjármű adatai:
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ...............................................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft
Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:
................................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog). A gépjárművet mozgáskorlátozottságra tekintettel tartják fenn:
igen nem
(a megfelelő aláhúzandó).
................................................................................................. típus .................. rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ..............................................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft
Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:
................................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

a) személygépkocsi: ................................................................ típus .................. rendszám

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű:

III. Nyilatkozatok

5. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

a) fizetési számlával nem rendelkezem vagy

b) az alábbi fizetési számlával rendelkezem (valamennyi megjelölendő):

6. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy a velem együttélő közeli hozzátartozóm
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

a) fizetési számlával nem rendelkezik vagy

b) az alábbi fizetési számlával rendelkezik (valamennyi megjelölendő):

7. Tudomásul veszem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeinek megállapítása érdekében a hatóság a fentiekben megjelölt pénzforgalmi szolgáltató felé megkereséssel élhet a fizetési számlán kezelt összeg tekintetében.

8. Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap
................................................
aláírás
Megjegyzés:
A vagyoni helyzet vizsgálatakor nem kell figyelembe venni az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékeként a fizetési számlára befizetett összeget.
Ha a kérelmező vagy vele együttélő közeli hozzátartozója bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Ha a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a gépjármű kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.

1

A bevezető a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdés a) pont ag) alpontját a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 12. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 2. § (3) bekezdés a) pont aj) alpontját a Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

6

A 2. § (3) bekezdés b) pont be) alpontját a Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

7

A 3. § (1) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 3. § (2) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 3. § (6) bekezdését a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 12. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 4. § (2) bekezdés a) pontja a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

11

A 4. § (10) bekezdés nyitó szövegrésze a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 6. § (1) bekezdését a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 12. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 8. § (1) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

14

A 10. § (1) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

15

A 10. § (2) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

16

A 11. § (3) bekezdését a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 12. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 12. § (2) bekezdés a) pontja a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 12. § (3) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 12. § (7) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 11. § b) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 13. § (2) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

21

A „Gyermeket nevelő családok támogatása” alcímet (16/A. §) a Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

22

A 18. § (2) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 11. § c) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 19. § (1) bekezdés b) pontja a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 11. § d) pontja szerint módosított szöveg.

24

A 19. § (1) bekezdés d) pontja a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

25

A 19. § (1) bekezdés e) pontja a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

26

A 19. § (2) bekezdését a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 12. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

27

A 19. § (6) bekezdését a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 12. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

28

A 20. § (3) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 11. § e) pontja szerint módosított szöveg.

29

A 20. § (4) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 11. § f) pontja szerint módosított szöveg.

30

A 20. § (5) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 11. § g) pontja szerint módosított szöveg.

31

A 21. § (4) bekezdése a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 11. § h) pontja szerint módosított szöveg.

32

A „Falugondnoki szolgálat” alcímet (22/A. §) a Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

33

A 7. mellékletet a Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 10. §-a iktatta be.