Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015. (VIII.26.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2015. 09. 01- 2016. 03. 31


Onga Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§-ában, 56. § (1) bekezdésében, 115. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) pontjában, Magyarország Alaptörvényének 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában, 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában foglalt felhatalmazás alapján,


Onga Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testület Pénzügyi Bizottság, valamint Szociális és Egészségügyi Bizottsága véleményének kikérésével a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1. §


(1)A rendelet hatálya kiterjed Onga város közigazgatási területén életvitelszerűen élő, lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyre.


(2) A tanyagondnoki szolgáltatás Onga város külterületi lakott helyén Ócsanáloson állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosokra terjed ki.


(3) A rendelet az Onga és Társult Települések Szociális és Gyermekjóléti Társulással (a továbbiakban: Társulás) egyetértésben került megalkotásra, így a rendelet hatálya - a Társulás által fenntartott - Ongai Szociális Szolgáltató Központ által személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat igénybe vevő társult települések közigazgatási területén életvitelszerűen élő, lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki.

2. §


 (1) Onga Város Önkormányzata a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokat az Onga és Társult Települések Szociális és Gyermekjóléti Társulása által fenntartott Ongai Szociális Szolgáltató Központon keresztül biztosítja, mint gesztor település.


(2) Az Ongai Szociális Szolgáltató Központ által nyújtott ellátások:

 a.) Onga város saját feladatként látja el:

  • étkeztetés
  • tanyagondnoki szolgálat
  • fogyatékosok nappali intézménye


         b.) Társulás keretében ellátott feladatok:

  • házi segítségnyújtás
  • jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
  • támogató szolgálat
  • család- és gyermekjóléti szolgálat[1]
  • gyermekjóléti szolgálat
  • idősek nappali ellátása


A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételi rendje


3. §


(1) A személyes gondoskodás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője írásbeli kérelmére történik. Az egyes ellátások igénybevétele iránti kérelmet az Ongai Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjéhez (3562 Onga, József A. u. 5.) kell benyújtani.


  1. A személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatások igénybevétele iránti kérelemhez csatolni kell a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM. rendelet által előírt igazolásokat.


  1. Az ellátás iránti kérelemről az intézmény vezetője dönt és az igények beérkezésének sorrendjében gondoskodik az ellátást igénylők részére a szolgáltatás biztosításáról, valamint a  szolgáltatásért fizetendő térítési díj megállapításáról.

Tanyagondnoki szolgálat


4. §


A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

  1. étkeztetésben való közreműködés
  2. házi segítségnyújtásban való közreműködés
  3. családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás
  4. közösségi és szociális információs szolgáltatás
  5. egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása
  6. ételszállítás önkormányzati intézményekbe
  7. intézménybe történő szállítás
  8. egyéb szállítási szolgáltatás (temető, bevásárlás, ballagás, esküvő, egyéb)

Szociálpolitikai Kerekasztal


5. §


(1) Az önkormányzat a szolgáltatástervezési koncepció előkészítése, az abban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése céljából Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre, melynek tagjai:


      - Onga város alpolgármestere,

      - Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke,

      - Ongai Szociális Szolgáltató Központ vezetője,

      - Görgey Artúr Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény képviselője,

      - Bársonyos Napközi Otthonos Óvoda képviselője,

      - Polgármesteri Hivatal képviselője.


(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal ülései nyilvánosak.


(3) A Szociálpolitikai Kerekasztalt  Onga város alpolgármestere vezeti és szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülést tart.



Étkeztetés


6. §


(1) Azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguknak, illetve önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.


(2) Étkeztetésben kell részesíteni azt az igénylőt, illetve általa eltartottat is, aki kora - 62. életévét betöltötte - vagy egészségi állapota miatt – egészségi károsodása legalább 40 %-os - nem képes az (1) bekezdés szerinti étkeztetésről más módon gondoskodni.

(3) A településen élő fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek, hajléktalan személyek vagy szenvedélybetegek részére lehetőséget kell biztosítani az étkeztetés igénybevételére, illetve segítséget kell nyújtani a saját lakóhelyükön történő étkeztetés biztosítására.


Házi segítségnyújtás


7. §


(1) Házi segítségnyújtás keretében az Szt. 63.§-a alapján kell gondoskodni:

         a.) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és  

              róluk nem gondoskodnak,

         b.) azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik     

              állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de

              egyébként önmaguk ellátására képesek,

         c.) azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik, illetve

              bentlakásos intézményi elhelyezésre várakoznak.


(2) A házi segítségnyújtást az Ongai Szociális Szolgáltató Központ a társulási megállapodásban rögzített módon és formában a hatályos jogszabályokban előírtak szerint látja el.

Családsegítés


8. §


A Szt. 64.§-ában meghatározott családsegítéssel összefüggő feladatok ellátását az Ongai Szociális Szolgáltató Központ biztosítja.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


9. §


A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú – egyedül élő, 65 év feletti, kétszemélyes háztartásban élő - vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.


Támogató szolgáltatás


10. §


A Szt. 65/C. §-ában meghatározott támogató szolgáltatással összefüggő feladatok ellátása társulási formában történik.


Nappali ellátás


11. §


(1) A nappali ellátás a Sztv. 65/F.§-ában meghatározottak alapján vehető igénybe, amit az Onga és Társult Települések Szociális és Gyermekjóléti Társulása által fenntartott Ongai Szociális Szolgáltató Központon (3562 Onga, József A. u. 5.) keresztül biztosítja.


(2) Az Ongai Szociális Szolgáltató Központ a Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzített módon és formában a hatályos jogszabályokban előírtak szerint látja el a nappali ellátás feladatait.

Gyermekjóléti szolgáltatás

12. §

(1) A Gyvt. 39.§-ában meghatározott gyermekjóléti szolgáltatást Onga Város Önkormányzata társulás formában látja el.

                                                                                     

(2) A gyermekjóléti szolgálat szervezési, szolgáltatási és gondozási feladatokat lát el, a védőnői szolgálattal, az iskolákkal és az óvodával együttműködve.


      (3) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.


(4) A gyermekjóléti szolgálat feladatait a Gyvt. 39–40. §-ai határozzák meg.


Gyermekek napközbeni ellátása


13. §


(1) Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátása keretében a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését (foglalkoztatását) és étkeztetését szervezi meg azok számára, akiknek napközbeni ellátásáról a szüleik, gondozóik munkavégzésük, egészségi állapotuk vagy egyéb ok miatt nem tudnak gondoskodni.


(2)A gyermekek napközbeni ellátásának intézményi formái: óvoda, általános iskolai napközi.


(3) Az óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás igénybevételére a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(4) A gyermekek napközbeni ellátásán belül az étkeztetésért külön rendeletben meghatározott térítési díjat kell fizetni.

Felnőttekre vonatkozó ellátások térítési díja


14. §


A térítési díjakat a Szt. 114-115-116.§-ai alapján – a társult képviselő-testületek egyetértésével - Onga Város Önkormányzat Képviselő-testülete állapítja meg, mely a rendelet 1. mellékletét képezi.


Gyermekétkeztetés térítési díja


15. §

(1)A gyermekvédelemmel kapcsolatos személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásokért fizetendő térítési díjak: óvodai ellátás és az iskolai napközis foglalkozás keretében biztosított ellátások közül az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni. (továbbiakban: étkeztetési díj)


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott étkeztetés térítési díját a képviselő-testület minden év december 31-ig külön rendeletben állapítja meg.


(3) Az étkeztetés intézményi térítési díja nem haladhatja meg az élelmezés nyersanyagköltségére, az étel előállítására valamint az üzemeltetésre az adott évre betervezett éves kiadásoknak a tervezett ellátott létszámra jutó napi összegét. A napok számaként csak a tervezett étkezési napok számát lehet figyelembe venni.


(4) Ha az ellátást betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, távol maradást az intézmény vezetőjénél kell írásban bejelenteni. A kötelezett a távolmaradás idejére mentesül az étkezési térítési díj megfizetése alól.


(5) A Gyvt. 148.§ (5) bekezdésében meghatározottak alapján az étkeztetési térítési díjhoz normatív kedvezményt kell biztosítani.


                                           Záró rendelkezések                                         


16. §


Jelen rendelet 2015. szeptember 1. napján lép hatályba.




                        Farkas Lászlóné                                           Dr. Madzin Tibor

                             jegyző                                                           polgármester


[1]

A rendelet szövegét a 4/2016.(III.18.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016.IV.1-től

Mellékletek