Sáta község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015 (XI.6.) önkormányzati rendelete

A temető használatának rendjéről, a temetkezési tevékenység-ről

Hatályos: 2023. 05. 01

Sáta község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015 (XI.6.) önkormányzati rendelete

A temető használatának rendjéről, a temetkezési tevékenység-ről

2023.05.01.

Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdése, 40. § (3) bekezdése és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Sáta Község Önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő külterületi 065. hrsz-ú köztemetőre, annak fenntartására, a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre és azok folytatóira, a temető látogatóira, valamint a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra.

2. § (1) A köztemető működő temető

(2) A köztemető tulajdonosa Sáta Község Önkormányzata(továbbiakban : Önkormányzat) a köztemető fenntartásáról és üzemeltetési feladatainak ellátásáról saját szervezetén belül, személyi állományán keresztül gondoskodik.

(3) Az Önkormányzat gondoskodik

a) a köztemető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi helyek fenntartásáról,

b) a köztemető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöldek növényvédelméről és ápolásáról,

c) a munkavégzéshez szükséges eszközökről és anyagokról,

d) a köztemető területén keletkező hulladék elszállításáról,

e) a ravatalozó és egyéb közcélú létesítmények karbantartásáról, takarításáról,

f) a köztemető üzemeltetésével kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátásáról.

3. §1 (1) Az önkormányzat a temető fenntartásához kapcsolódóan gondoskodik a közüzemi díjak, hulladékszállítási, víz- és áramdíj megfizetéséről.

(2) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) utakat épít a parcellák megközelítéséhez, a meglévő utakat rendszeresen karbantartja,

b) a temetőben ravatalozót tart fenn,

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló-hűtőt biztosít,

d) kerítést létesít,

e) a temetőben vezetékes vízvételi lehetőséget és illemhelyet biztosít,

f) parkosítást, fásítást végez, amely során megőrzi a kert jellegét,

g) hulladéktárolót működtet, a hulladék gyűjtéséről és elszállításáról rendszeresen gondoskodik.

4. § (1) A temetőben sírgondozás céljára a vizvételi lehetőséget bárki ingyenesen használhatja.

(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. Valamennyi koszorú-, virág- és egyéb növényhulladékot, valamint a sírok díszítéséből adódó bárminemű hulladékot az erre kijelölt lerakóhelyen, illetve konténerben kell elhelyezni. A temetőben keletkezett hulladék kijelölt helyen történő elhelyezése díjmentes.

(3) A síremléképítés és –felújítás során keletkező hulladék a kijelölt hulladéktárolóban nem helyezhető el, azt a tevékenységet végző vállalkozó köteles elszállítani.

(4) A temetőben gépjárművel, motorkerékpárral, segédmotor-kerékpárral közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezők, valamint az engedélyezett munkálatokat végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók.

(5) A temetőbe építőanyagot beszállítani és ott építési, bontási munkákat elvégezni a tulajdonos hozzájárulásával lehet, melyet az érintett 48 órával a tevékenység megkezdése előtt köteles bejelenteni.

5. § (1) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozása, annak gyomtalanítása, valamint köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

(2) A temetési helyekre egynyári, vagy évelő, lágyszárú dísznövények ültethetők. Fás szárú növény ültetése esetén annak kifejlett magassága nem érheti el az 1,50 méter magasságot és a szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozhatja.

6. § (1)2 A temető nyitva tartása folyamatos, mindennap 07.00 órától 20.00 óráig látogatható.

(2) Vasárnap és ünnepnapon, továbbá pihenőnapon a köztemetőben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozók által munka nem végezhető.

(3) A köztemetőben munka csak úgy végezhető,hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit,ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását.

(4) A temetőben a hely szellemének, csendjének és a kegyeletnek megfelelő magatartást kell tanúsítani.

7. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretezése

a) egyes sír: 2,10 méter hosszú, 1,00 méter széles

b) kettes sír: 2,10 méter hosszú, 2,00 méter széles

c) sírbolt, kripta: 2,30 méter hosszú, 2,30 méter széles

d) urnasírhely: 1,00 méter hosszú, 0,80 méter széles

e) urnafülke belső mérete: 0,30 méter x 0,30 méter.

(2) A sírhelyek mélysége – a rátemetési lehetőségétől, illetve a talajadottságoktól függően 1,80 métertől, 2,50 méterig terjedhet, az urnás sírhely mélysége 1,00 méter.

(3) A temetési helyek egymástól való távolsága legalább 0,60 méter.

(4)3

(5)4

(6)5

(7)6

7/A. §7 (1) Az egyes temetési helyekért az önkormányzat díjat nem állapít meg.

(2) Úrnafalba történő elhelyezés 10 éves időtartamra 10 000 Ft.

(3) Az úrnafülke megváltási ára/10 év/ 10 000 Ft.

(4) A síremléket készítő, felújító szolgáltató a létesítmények és az Önkormányzat által biztosított szolgáltatásosokért ( víz, villanyáram) sírhelyenként 5.000.- Ft igénybevételi díjat köteles fizetni. Temetkezési munkálatokat csak a befizetést igazoló bizonylat temetőgondnoknak történő bemutatását követően végezhető.

8. §8

9. § 1. E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1

A 3. § a Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (1) bekezdése a Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. § (4) bekezdését a Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 7. § (5) bekezdését a Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 7. § (6) bekezdését a Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 7. § (7) bekezdését a Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 7/A. §-t a Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

8

A 8. §-t a Sáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 6.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.