Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a közterület eltérő használatának rendjéről szóló 15/2008. (IX. 11.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 11. 13- 2015. 11. 13

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a közterület eltérő használatának rendjéről szóló 15/2008. (IX. 11.) rendelet módosításáról

2015.11.13.

Nagykörű Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, Nagykörű Községi Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályairól szóló 2/2013.(I. 24.) rendeletének 1. melléklet II. 1. pontban meghatározott véleményezési jogkörében az Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Nagykörűi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület eltérő használatának rendjéről szóló 15/2008. (IX. 11.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (2) bekezdés b), f)-g), i)-j) pontja az alábbiak szerint módosul:

„b) árusító és egyéb fülke, stand (pl.: élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány) elhelyezésére,
f) Távbeszélőfülke, fülke nélküli távbeszélő készülék, postai levélszekrény, totó-lottó láda ruha és egyéb nem hulladék gyűjtésére kihelyezett gyűjtőkonténer elhelyezésére,
g) Építési munkával kapcsolatos állvány, segédeszköz és segédszerkezet, építőanyag , lakó-, raktárkonténer és törmelék elhelyezésére,
i) Vendéglátó ipari előkert céljára, üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyöleg elhelyezésére, árukirakodásra,
j) Kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport- és kulturális rendezvények, továbbá cirkusz és mutatványos tevékenység, kampánytevékenység céljára.”

2. § A Rendelet 3. § (3) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul:

„d) Tüzelő vagy egyéb anyagok (pl. költözködés során bútorok és egyéb háztartási felszerelések) rakodásához és tárolásához, mezőgazdasági gépek tartozéka, eszköze, ha az a 24 órát nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza.”

3. § A Rendelet 3. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„a) ideiglenes jelleggel a kérelem szerinti feltétel bekövetkeztéig, maximum 1 év időtartamra. Az engedély új kérelemre meghosszabbítható.

b) visszavonásig adható.”

4. § A Rendelet 6. §-sa egy további (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az engedély figyelemmel a (2) bekezdésben foglaltakra az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható meg közlekedési területre, műemléki, vagy egyéb szempontból védett területre.”

5. § A Rendelet 7. §-sa egy további (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet jogszabály, valamely hatóság, más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély, csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.”

6. § A Rendelet 8. § (2) és a (4) bekezdés b) pontja az alábbiak szerint módosul és egy további (5) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A közterület-használati díj Nagykörű Községi Önkormányzat Képviselő- testületét illeti meg. A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a közterület-használat engedélyére szóló határozatban kell meghatározni.

(4) b) visszavonásig kiállított engedély esetén negyedévente a hónap 5. napjáig történik a Nagykörű Községi Önkormányzat az engedélyben közölt bírságbevételi elszámolási számlájára.

(5) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeletetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.”

7. § A Rendelet 9. §-sa egy további g) ponttal egészül ki:

„g.) jótékony és közcélú rendezvény esetén.”

8. § A Rendelet egy további 10/A. §-sal egészül ki:

„10/A. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat vonatkozásában a rendelet szabályát, valamint az Mktv-ben és a végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglalt eltéréssel kell alkalmazni.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatás céljából történő igénybevétele esetén az Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatáskör gyakorlására – kivéve a rendeletalkotást –, a hatósági szerződés jóváhagyására vagy elutasítására, az esetleges egyeztetés lefolytatására a polgármester jogosult.

(3) A filmforgatás esetében a közterület-használati díj megállapítása során az Mktv. 3. mellékletében meghatározott díjtételeket kell alkalmazni.

(4) Mentes a közterület-használati díj megfizetése alól

a) a közérdekű célt szolgáló, így különösen az oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotás forgatásához szükséges közterület-használat,

b) az önkormányzati rendezvényről készített filmfelvétel forgatásához szükséges közterület-használat.

(5) Filmforgatás nem engedélyezhető az Önkormányzat, valamint annak intézménye által vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvény időtartamára a rendezvénnyel érintett közterületen.

(6) Amennyiben a filmforgatást akadályozó, de a közterület-használatot kérelmezőnek fel nem róható, valamint rendkívüli természeti esemény következik be, a közterület tulajdonosa a közterület használatát az esemény elhárulását követő 30 napon belül újra biztosítja. A közterület-használat új időpontja nem eshet egybe az Önkormányzat, és intézménye által az érintett közterületen szervezett rendezvények időpontjával.

(7) A közterület filmforgatási célú igénybevétele után a közterületet a közterület-használatot kérelmező köteles haladéktalanul, de legkésőbb 3 munkanapon belül eredeti állapotába helyreállítani.

(8) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. Az e kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.”

9. § A Rendelet 11. § az alábbiak szerint módosul:

„(1) Ha a közterületet használó a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően használja, a ténylegesen használt időtartamra és területre a közterület-használati díj

a) kétszeresét kell megállapítani, amennyiben első alkalommal fordul elő,

(b) megállapítása mellett 100 000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki második és minden további alkalommal.

(2) A közigazgatási bírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott igazgatási bírságot az elkövető az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül az önkormányzat pénztárába bírságbevételi számlájára történő befizetéssel köteles teljesíteni.”

10. § A Rendelet 1.sz melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

11. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.