Nagyecsed Város Önkormányzatának 13/2015 (XII.18.) önkormányzati rendelete

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéről

Hatályos: 2016. 01. 01- 2018. 07. 31

Nagyecsed Város Önkormányzatának 13/2015 (XII.18.) önkormányzati rendelete

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéről

2016.01.01.

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000.évi XLIII. törvény 23. §-ban, a 4. § tekintetében a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 22. § (4) bekezdésében, a 19. § tekintetében a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány 44/A §. (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 24. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró Felső- Tisza- Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosítják a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét.

2. § Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra és a folyékony hulladékokra.

A kötelező közszolgáltatás megszervezése, tartalma

3. § (1) Nagyecsed Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatás az alábbiakra terjed ki:

a) a közterületen keletkező továbbá az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, használója (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) által az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Kft., Nyíregyháza, Benczúr tér 7. sz. (a továbbiakban: közszolgáltató) szállító eszközeihez rendszeresített és a közszolgáltató által biztosított gyűjtőedényben, vagy a rendeletben megjelölt egyéb módon az ingatlanon gyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék begyűjtésére és rendszeres, vagy alkalmi elszállítására,

b) az ingatlanon összegyűjtött, lomtalanítás körébe vont települési szilárd hulladék évente egyszer – a közszolgáltató által meghatározott időpontban és helyen, erre a célra biztosított szállítóeszközén – történő begyűjtésére és a közszolgáltató általi elszállítására,

c) a települési szilárd hulladék ártalmatlanítását szolgáló létesítmények létesítésére, működtetésére és üzemeltetésére,

d) az a)-b) pontokban foglaltak szerint gyűjtött és elszállított települési szilárd hulladék ártalmatlanítására.

(3) A (2) bekezdésben foglalt közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan a képviselő-testület által kiírt nyilvános pályázat eredményeként az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a közszolgáltató jogosult 2034. december 31-ig. december 31-ig.

(4) A közszolgáltatással érintett terület leírását az 1. melléklet tartalmazza.

A települési szilárd hulladék elhelyezése

4. §
A közszolgáltató az összegyűjtött és elszállítás céljából átvett települési szilárd hulladékot az erre a célra kijelölt nagyecsedi hulladéklerakóban helyezheti el. Amennyiben műszaki ok vagy vis maior helyzet miatt a hulladék nem szállítható és ártalmatlanítható a nagyecsedi regionális hulladékkezelési központban, úgy a települési szilárd hulladékot a kisvárdai vagy a nyíregyházi regionális hulladékkezelési központba kell szállítani, és ott kell ártalmatlanítani.

Az önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

5. § Az önkormányzatnak a közszolgáltatással összefüggő feladata különösen:

a) a kötelező helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése,

b) a közszolgáltató kiválasztására pályázat kiírása, a pályázat elbírálása és a közszolgáltató kijelölése, a közszolgáltatóval a kötelező közszolgáltatás részletes feltételeit tartalmazó közszolgáltatási szerződés megkötése,

c)

d)

e) a kötelező közszolgáltatás teljesítésével összefüggő – egyéb jogszabályokban nem rendezett – önkormányzati hatósági jogok gyakorlása,

f) a szükséges adatok és információk rendelkezésre bocsátásával a közszolgáltató tevékenységének segítése.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja

6. §
A kötelező közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszonyt az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a közszolgáltatás igénybevételének ténye, valamint az ingatlantulajdonos mulasztása esetén a közszolgáltatónak a közszolgáltatás teljesítésére ráutaló magatartása hozza létre. A teljesítésre ráutaló magatartásnak minősül a közszolgáltató részéről a települési szilárd hulladék elszállításának megkísérlése.
Aki közterületen közterület-használati engedélyhez kötött olyan árusító, szolgáltató, kereskedelmi vagy egyéb tevékenységet végez vagy kíván végezni, amellyel összefüggésben kötelező közszolgáltatás alá tartozó települési szilárd hulladék keletkezik, köteles ezt a közszolgáltatónak bejelenteni, és a közszolgáltatóval a közterületen végzendő tevékenység időtartamára, valamint a várható hulladék fajtájára, összetételére és mennyiségére figyelemmel szerződést kötni.
Ha a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás lényeges feltételeiben változás áll be, a közszolgáltató a változás bekövetkezte előtt haladéktalanul, írásban köteles az ingatlantulajdonost értesíteni.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

7. § (1) A 3. § (2) bekezdésében meghatározott közszolgáltatást az ingatlantulajdonos a rendeletben meghatározott módon köteles igénybe venni, és a szolgáltató részére a közszolgáltatás ellenértékét (díjat) megfizetni, kivéve ha:

a) jogszabály vagy hatósági határozat ettől eltérően rendelkezik, vagy

b) a beépítetlen ingatlanon települési szilárd hulladék nem keletkezik, és nem gyűlik fel.

(2) Az ingatlantulajdonos alapvető kötelessége, hogy a hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa.

(3) Az ingatlantulajdonos az ingatlanon települési szilárd hulladékot nem halmozhat fel, és az ingatlanon keletkezett hulladékot közterületre nem helyezheti ki.

(4) A települési szilárd hulladékot az ingatlantulajdonos az elszállításra való átvételig köteles egyes összetevői szerint elkülönítetten gyűjteni, és tárolni a rendeletben előírtak szerint.

(5) Az ingatlantulajdonos a kötelező közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladékot elszállításra kizárólag a közszolgáltatónak adhatja át, és kizárólag a közszolgáltató által nyújtott szolgáltatást veheti igénybe.

(6) Az ingatlantulajdonosnak a települési szilárd hulladékot a közszolgáltatónak elszállítás céljából történő átadásáig úgy kell gyűjtenie, tárolnia, és kezelnie, hogy az mások testi épségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település környezetét ne szennyezze, a település növény- és állatvilágát ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

A közszolgáltató kötelezettségei

8. § (1) A közszolgáltató kötelessége a rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint a közszolgáltatás igénybevételére köteles vagy azt igénybe vevő ingatlantulajdonosoktól a közszolgáltató szállítóeszközeihez rendszeresített és általa rendelkezésre bocsátott gyűjtőedényben gyűjtött települési szilárd hulladék rendszeres begyűjtése és elszállítása, valamint a kijelölt hulladéklerakóba történő elhelyezése és ártalmatlanítása.

(2) A közszolgáltató köteles az önkormányzat képviselő-testülete számára közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes beszámolót, valamint költségelszámolást készíteni a tárgyévet követő március 31-ig.

(3) A közszolgáltató a települési szilárd hulladék elszállítását legalább hetenként egy alkalommal köteles elvégezni a közszolgáltatásba bevont területről. Az elszállításnak azonos napon kell történnie. Amennyiben a szállítási nap ünnepnapra esik, a szállítás az azt megelőző napon esedékes. Többnapos ünnep esetén a közszolgáltató köteles a szállítás napját annak várható időpontját megelőzően legalább 5 nappal közölni a jegyzővel, aki a szállítás időpontját a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel, valamint a város honlapján történő közzététellel teszi közzé.

(4) A közszolgáltató a szolgáltatásra irányuló szerződés létrehozatala, tartalmának meghatározása, módosítása, a díjak számlázása, valamint az azzal kapcsolatos követelések érvényesítése céljából kezelheti az ingatlantulajdonos azonosításához szükséges és elégséges személyes adatokat.

(5) A közszolgáltatónak tilos a személyes adatok kezelése során korlátozás nélkül használható, általános és egységes személyazonosító jelet alkalmaznia.

A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei

9. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján látja el.

(2) A közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a közszolgáltatás megnevezését, időtartamát,

b) a teljesítés helyét,

c)

d) a közszolgáltatás igénybevételének és a közszolgáltatás nyújtásának szabályait,

e) a közszolgáltató és az önkormányzat kötelezettségeit,

f) a közszolgáltatás finanszírozásának elveit, módszereit,

g) a szerződés módosításának, felmondásának szabályait.

A gyűjtőtartályok rendelkezésre bocsátásával, használatával, elhelyezésével kapcsolatos jogok és kötelességek

10. §
Az ingatlantulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtése és elszállításra való átadása céljára olyan szabványos gyűjtőtartályt köteles használni, amely a közszolgáltató által rendszeresített célgépbe beüríthető, és azzal elszállítható.
A közszolgáltató a vegyes hulladék gyűjtéséhez a természetes személy ingatlanhasználó részére az alábbi szabványos gyűjtőedényekből legalább egynek a választási lehetőségét köteles biztosítani:
60 literes,
80 literes,
120 literes
A közszolgáltató a vegyes hulladék gyűjtéséhez a nem természetes személy ingatlanhasználó részére az alábbi szabványos gyűjtőedényekből legalább egynek a választási lehetőségét köteles biztosítani:
120 literes,
1100 literes.
A közszolgáltató a (3) bekezdés a) pontjában meghatározott űrmértékű szabványos gyűjtőedényt csak annak a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személynek köteles biztosítani, aki e tényt az önkormányzat által kiadott igazolással a rendeletben foglaltak szerint igazolja.
Az ingatlanhasználó által választott, a rendelet szerinti szabványos gyűjtőedényzet az ingatlanhasználó tulajdonát képezi, annak beszerzéséről saját maga köteles gondoskodni.
Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak írásban 3 nappal korábban bejelenteni, ha ingatlanán a kötelező közszolgáltatás alá tartozó települési szilárd hulladék mennyiségét jelentősen meghaladó mennyiségű hulladék keletkezése várható. A bejelentés alapján a közszolgáltató a megjelölt időpontra vagy időtartamra a települési szilárd hulladék megfelelő gyűjtéséhez, elszállításához alkalmas nagyobb űrtartalmú vagy további gyűjtőtartályt, vagy a hulladék gyűjtésére alkalmas más gyűjtőeszközt bocsát a tulajdonos rendelkezésére.

10/A §

A Képviselő-testület a lakóingatlanukat életvitelszerűen és egyedül használó, természetes személy ingatlanhasználók részére e tény bizonyítására vonatkozó igazolás (a továbbiakban: igazolás) kiállításával kapcsolatos hatáskörét átruházza a jegyzőre.
Az igazolás kiállításával kapcsolatos eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény előírásait kell alkalmazni.
Az igazolás kiállítására vonatkozó kérelmet írásban a Nagyecsedi Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.
Az életvitelszerűen egyedül élés igazolására irányuló kérelemhez csatolni kell a kérelmező adott ingatlanra vonatkozó lakcímkártyájának másolatát.
A kérelemben a kérelmező büntetőjogi felelősségének tudatában nyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy a kérelmezett ingatlanban életvitelszerűen és egyedül él.
A jegyző az igazolás kiállításával kapcsolatos eljárásban hivatalból megkeresi az érintett ingatlanra vonatkozóan bejelentett lakcímmel rendelkezőkről történő adatszolgáltatásra a lakcímnyilvántartó szervet.
Az igazolásnak tartalmaznia kell:
a természetes személy ingatlanhasználó nevét, természetes személyazonosító adatait és bejelentett lakcímét,
a kérelmezett ingatlan adatait.
Amennyiben az igazolás kiadására vonatkozó feltételekben változás következik be, az ingatlanhasználó köteles azt írásban bejelenteni.
Az, aki a (9) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettségét elmulasztja, köteles a közszolgáltató részére visszamenőleg a 60 literes és az igazolási kérelem benyújtásakor használt gyűjtőedényzet közötti közszolgáltatási díjkülönbözetét kamattal növelten egy összegben megfizetni.
11. §
A települési szilárd hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőtartályt az ingatlantulajdonos az ingatlanon belül köteles tárolni. A gyűjtőtartályt közterületen csak közterület-használati engedély alapján lehet folyamatosan tartani.
Az ingatlantulajdonos úgy köteles a gyűjtőtartályt a hulladék elszállítása céljából a közszolgáltató által megjelölt időben a közterületen elhelyezni, hogy az elszállítást végző járművel megközelíthető és üríthető legyen. A kihelyezett gyűjtőtartály nem akadályozhatja a gépjármű-, és gyalogos forgalmat, és elhelyezése nem járhat baleset vagy károkozás előidézésének veszélyével.
12. §
Az ingatlantulajdonos a rendelkezésre bocsátott gyűjtőtartályban a települési szilárd hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy az a hulladék elszállítása során alkalmazott gépi ürítést ne akadályozza.
Ha a gyűjtőtartályban olyan hulladékot helyeztek el, amely összetömörödött vagy befagyott, vagy a tartályban lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt a tartályt az előírt technológiával üríteni nem lehet, az ingatlantulajdonos köteles a tartályt üríthetővé tenni, és az esetlegesen okozott kárt megtéríteni.
13. §
A gyűjtőtartályban nem helyezhető el veszélyes hulladék, folyékony hulladék, állati tetem, trágya, jég, hó, sár, fertőző vagy mérgező anyag, robbanásveszélyes anyag, olyan hulladék, amely veszélyezteti a szállítással foglalkozó dolgozók vagy mások életét, testi épségét, egészségét vagy begyűjtése során a közszolgáltató által rendszeresített célgép műszaki berendezésében rongálódást idézhet elő, továbbá ami az ártalmatlanítás során veszélyeztetheti a környezetet.

A hulladék elkülönített gyűjtésére vonatkozó különös szabályok

13/A §

A közszolgáltató a hulladék elkülönített gyűjtése érdekében köteles az ingatlantulajdonos részére az erre a célra rendszeresített 2 db sárga, és 2 db kék színű hulladékgyűjtő zsákot térítésmentesen az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátani.
Az ingatlantulajdonos a sárga színű hulladékgyűjtő zsákban köteles a műanyaghulladékot, míg a kék színű hulladékgyűjtő zsákban a papírhulladékot elkülönítetten gyűjteni, és az elszállításra való átvételig tárolni.
A közszolgáltató a hulladékgyűjtő zsákokat minden hónap utolsó keddjén köteles begyűjteni és elszállítani. Amennyiben a szállítási nap ünnepnapra esik, a szállítás az azt megelőző napon esedékes. Többnapos ünnep esetén a közszolgáltató köteles a szállítás napját annak várható időpontját megelőzően legalább 5 nappal közölni a jegyzővel, aki a szállítás időpontját a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel, valamint a város honlapján történő közzététellel teszi közzé.
A közszolgáltató a hulladékgyűjtő zsákok elszállításával egyidejűleg gondoskodik arról, hogy az ingatlantulajdonos rendelkezésére álljanak az üres hulladékgyűjtő zsákok.
A hulladék elkülönített gyűjtése során a rendelet 11. § (1)-(2) bekezdéseit, valamint 13.-14. §-ait alkalmazni kell.

A települési szilárd hulladék elszállításának megtagadása

14. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás keretében megtagadhatja a települési szilárd hulladék elszállítását, ha:

a) nem a közszolgáltató célgépéhez rendszeresített, vagy a közszolgáltató által az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátott gyűjtőtartályban kerül átadásra a települési szilárd hulladék,

b) a gyűjtőtartály szállítás céljából történő kihelyezése nem felel meg a 11. § (2) bekezdésben foglaltaknak,

c) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a gyűjtőtartály a 13. §-ban említett anyagot tartalmaz,

d) vis maior, így különösen időjárási helyzet, elemi csapás, tűzeset miatt a közszolgáltatásba bevont terület megközelíthetetlen.

(2) Az (1) bekezdésben említett esetekben a közszolgáltató az ingatlantulajdonost haladéktalanul köteles értesíteni az elszállítás megtagadásának tényéről és okáról.

(3) Ha az elszállítás megtagadását előidéző ok az ingatlantulajdonos érdekkörében merült fel, a megtagadási okot maga köteles megszüntetni vagy megszüntetéséről gondoskodni. Ha e kötelezettségének a települési szilárd hulladék elszállításának újabb időpontjáig nem tesz eleget, a közszolgáltató az ingatlantulajdonos költségére és felelősségére az elszállítás megtagadására okot adó körülményt az ingatlantulajdonos költségén megszünteti, vagy megszüntetteti.

(4) Ha az elszállítás megtagadását előidéző ok a közszolgáltató érdekkörében merült fel, a közszolgáltató az akadály megszűnését követő napon köteles a közszolgáltatást teljesíteni.

A lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos jogok és kötelezettségek

15. § (1) A közszolgáltató évente két alkalommal, tavasszal és ősszel a közszolgáltatás keretében, külön díj felszámítása nélkül az önkormányzattal előre egyeztetett időpontban lomtalanítás keretében gondoskodik a lakosságnál keletkezett, a rendszeres elszállításra használatos gyűjtőtartályokban el nem helyezhető, nagy darabos hulladék begyűjtéséről és elszállításáról.

(2) A lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladékot az ingatlantulajdonos a közszolgáltató által meghatározott időpontban helyezheti ki elszállítás céljából arra a helyre, amelyet a közszolgáltató hirdetményében megjelölt.

(3) A lomtalanítás keretében elszállításra kihelyezett hulladékot úgy kell elhelyezni, hogy az a jármű-, és gyalogos forgalmat ne zavarja, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, továbbá ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

A közszolgáltatás díja, a díjmentességre vonatkozó szabályok

16. § (1) Az ingatlantulajdonos a kötelező közszolgáltatás teljesítéséért a közszolgáltatónak vagy az általa megbízott díjbeszedőnek közszolgáltatási szemétdíjat köteles fizetni.

(2) A települési szilárd hulladék meghatározott gyűjtési gyakoriságú elszállításához szükséges gyűjtőtartályok űrtartalmának és mennyiségének megállapításánál az ingatlanon keletkezett hulladékot kell figyelembe venni azzal, hogy a közszolgáltató által rendszeresített célgéppel üríthető, vagy szállítható legkisebb szabványos gyűjtőtartályból minden ingatlantulajdonos az adott ingatlanon legalább egyet köteles igénybe venni és használni.

(3)

17. §
Nem kell közszolgáltatási szemétdíjat fizetnie az ingatlantulajdonosnak arra az időszakra, amely alatt a közszolgáltatás szünetel.

18. § (1) A közszolgáltatási szemétdíjat az ingatlantulajdonos negyedévente utólag a közszolgáltató vagy megbízottja által kibocsátott számla alapján köteles megfizetni.

(2) A közszolgáltatási szemétdíjat tartalmazó számla adataival kapcsolatban az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónál vagy meghatalmazottjánál írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettségére halasztó hatálya nincs. Az írásban tett kifogásra a közszolgáltató vagy megbízottja 15 napon belül válaszolni köteles.

(3) Ha a túlszámlázásra vonatkozó kifogásnak a közszolgáltató vagy megbízottja helyt ad, a többletösszeget és annak időarányos kamatait az ingatlantulajdonosnak választása szerint köteles visszafizetni, vagy azt az esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítani.

(4) Nem tagadható meg a közszolgáltatás díjának megfizetése, ha a közszolgáltatót a közszolgáltatás teljesítésében az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta, feltéve hogy a közszolgáltató az elmaradt szolgáltatást az akadály elhárulását követő legközelebbi gyűjtési napon pótolta.

Szabálysértések
19. §
20. §
Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.
(2) Hatályát veszti a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 25/2003. (XII.22.) önkormányzati rendelet, és az azt módosító 19/2004. (VI.1), 30/2004. (XII.28.), 32/2005. (XII.22.), 24/2006. (XII.29.), 20/ 2007. (XII.21.), 17/2008. (XII.30.), és a 8/2009. (VI.27.) önkormányzati rendeletek.