Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015 (X.23.) önkormányzati rendelete

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015. (X. 23.) önkormányzati rendelete az avar és kerti hulladék kezelésére, égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2015. 10. 23- 2020. 12. 31


Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének

13/2015. (X. 23.) önkormányzati rendelete


az avar és kerti hulladék kezelésére, égetésére vonatkozó szabályokról


Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja az avar és kerti hulladékok kezelésének helyi szabályozása, a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek érvényre juttatása érdekében.


A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet területi hatálya Tiszavárkony Község belterületén keletkezett avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed Tiszavárkony Község belterületén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra.


Értelmező rendelkezések


3. §


A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok,

b) hasznosítás: az avar és kerti hulladék komposztálása.


Az avar és kerti hulladékok ártalmatlanítása


4. §


(1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet.

(2) Az ártalmatlanítás történhet a szervezett szemétszállítás keretében történő elszállítással is.

(3) Hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom esetén az ártalmatlanítás kizárólag az (1) és (2) bekezdésben foglaltak szerint történhet.


Az égetésre vonatkozó szabályok


5. §


(1) Avart, kerti hulladékot csak olyan helyen és területen lehet elégetni, ahol az égetés a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 10 méter, saját telken lévő épülettől 5 méter, szalma- és szálastakarmány kazlaktól 20 méter távolságon belül nem szabad. Az égetés során keletkező hő és füst a környéken lévő zöld növényeket, fákat, bokrokat nem károsíthatja.

(2) Avart és kerti hulladékot nagykorú személy kizárólag a saját telkén égethet. Közterületen égetni tilos.

(3) Égetni október 01 - május 31-ig, kizárólag csütörtöki napon 8.00 - 14.00 óráig, valamint szombat és vasárnap délután 13.00 - 20.00 óráig lehet, szélcsendes időben. Az égetés időtartama a 180 percet nem haladhatja meg, tartós füstölés nem engedélyezett. Csak száraz állapotú avar és kerti hulladék égethető el. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(4) Az égetéshez nem használható benzin, olaj vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális eredetű, vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.

(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni.

(6) Az égetés helyszínén oltóvizet vagy a tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, valamint az oltást segítő kéziszerszámot (pl. lapát, ásó, villa) kell készenlétben tartani.

(7) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.

(8) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt. Tilos égetni továbbá, ha az arra illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat rendelt el.


Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények


6. §


(1) Aki jelen rendeletben foglaltakat megszegi köteles hulladékgazdálkodási bírságot fizetni.

(2) A bírság kiszabására a jegyző jogosult.

(3) A bírság kiszabására és behajtására a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 86. §-a, a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 71/2015. (III. 30.) kormányrendelet 11. §-a, és a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.



Záró rendelkezések


7. §


(1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A hatályba lépés napján a 34/2005. (XII. 5.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.


Tiszavárkony, 2015. október 22.




Hegedűs István

polgármester

Török István

jegyző




A rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Tiszavárkony, 2015. október 23.




Török István

jegyző