Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015. (III.31.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a többletszolgáltatásért fizetendő díjakról

Hatályos: 2015. 04. 01- 2016. 06. 30

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.) 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Atv. 18. § (1) bekezdésében és a 32. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya Budapest Főváros XV. kerület közigazgatási területén történő házasságkötésre és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére terjed ki.


Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

a) anyakönyvi esemény: házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,

b) hivatali munkaidő: Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend,

c) hivatali helyiség: Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal által biztosított házasságkötő terem,

d) alapszolgáltatás: az anyakönyvi esemény céljára alkalmas hivatali helyiség biztosítása és az anyakönyvvezető jogszabály szerinti hivatalos közreműködése,

e) többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény, továbbá az alapszolgáltatáson felül nyújtott szolgáltatás.


A házasság, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen kívül történő megkötésének, illetve létesítésének engedélyezése


3. §


(1) A hivatali helyiségen kívül történő házasság megkötése vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezési eljárása kérelemre indul, melyet az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani.

(2) A jegyző az anyakönyvi eseményt hivatali helyiségen kívül kizárólag Budapest Főváros XV. kerület közigazgatási területén engedélyezi:

a) ha a házasságkötésnek és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének jogszabályban előírt feltételei biztosíthatók, és

b) az nem veszélyezteteti a hivatali helyiségben tartandó, már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményt.

(3) Rendkívüli esetben, amennyiben az anyakönyvi eseményt kérő felek egyikének közeli halállal fenyegető vagy megromlott egészségi állapota, továbbá mozgásában korlátozottsága ezt indokolja, hivatali helyiségen kívül, egészségügyi intézményben, szociális intézményben vagy lakásban is köthető házasság, illetve létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat.



A házasság, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali munkaidőn kívül történő megkötésének, illetve létesítésének engedélyezése


4. §


(1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasság megkötése vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezési eljárása kérelemre indul, melyet az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani.

(2) Házasságot kötni vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni hivatali munkaidőn kívül pénteki munkanapon 12.30 órától 19.00 óráig, a szombati heti pihenőnapon 10.00 órától 19.00 óráig lehet.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott hivatali munkaidőn kívüli időpontban – kivéve a munkaszüneti napokat – az anyakönyvi esemény megtartására a jegyző csak kivételes esetben adhat engedélyt.

(4) Rendkívüli esetben, amennyiben az anyakönyvi eseményt kérő felek egyikének közeli halállal fenyegető vagy megromlott egészségi állapota ezt indokolja, hivatali munkaidőn kívül a (2) bekezdésben szabályozottól eltérő időpontban is köthető házasság, illetve létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat.

(5) A jegyző által nem adható engedély az esemény megtartására, ha a felek által kérelmezett időpont más, az anyakönyvvezető közreműködését igénylő esemény időpontjával ütközik, ide értve a hivatali helyiségen kívül tartható szertartás helyszínére és onnan vissza történő utazás idejét is.





A házasság, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén igénybevetett többletszolgáltatások ellentételezése


5. §


(1) Az anyakönyvi esemény térítésmentes, ha a szertartásra a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben kerül sor és a felek csak az alapszolgáltatást veszik igénybe. Amennyiben a felek az alapszolgáltatáson túli szolgáltatásra is igényt tartanak, e rendelet 1. melléklete szerinti térítési díjat kötelesek fizetni.

(2) Ha az anyakönyvi eseményre a hivatali helyiségen kívül kerül sor, a felek a saját költségükön gondoskodnak a jogszabályban meghatározott feltételek teljesítéséről. A többletszolgáltatások igénybevételének ellentételezéseként e rendelet 2. melléklete szerinti kiszállási díjat, valamint anyakönyvvezetői díjat is kell fizetni.

(3) Ha az anyakönyvi eseményre a hivatali munkaidőn kívül kerül sor, a feleknek a többletszolgáltatások igénybevételének ellentételezéseként e rendelet 3. melléklete szerinti házasságkötő teremhasználati díjat, anyakönyvvezetői díjat, valamint a választás szerinti egyéb többletszolgáltatási díjat is kell fizetni.

(4) A többletszolgáltatási díjakat az anyakönyvi esemény engedélyezését követő 5 naptári napon belül kell megfizetni az anyakönyvvezető által kiállított csekken. A díj megfizetésének igazolásul, a befizetési bizonylatot az anyakönyvvezetőnek át kell adni.

(5) A befizetett többletszolgáltatási díj kérelemre visszafizethető, ha:

a) az anyakönyvi esemény létesítését kérők egyik tagja az eseményt megelőzően elhalálozik,

b) az anyakönyvi esemény létesítését kérők egyik tagjának oly mértékű egészségromlása következik be, mely által az esemény megtartása lehetetlenné válik,

c) az anyakönyvi esemény a Polgármesteri Hivatal hibájából hiúsul meg.

(6) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel az anyakönyvi eseményt kérők valamelyikének közeli halállal fenyegető vagy megromlott egészségi állapota, továbbá mozgásában korlátozottsága miatt az egészségi és szociális intézményben, továbbá a lakáson hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívül lebonyolított anyakönyvi esemény térítésmentes.


A házasság, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali munkaidőn kívül történő megkötésénél, illetve létesítésénél közreműködő anyakönyvvezető ellentételezése


6. §


A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt –  választása szerint – a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy e rendelet 4. mellékletében meghatározott díjazás illeti meg.


Záró rendelkezések


7. §


(1) Ez a rendelet 2015. április 1. napján lép hatályba.


(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után indult ügyekben kell alkalmazni.


8. §


Hatályát veszti

1. a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének és megrendezésének egyes kérdéseiről szóló 33/2011.(VI.15.) önkormányzati rendelet,

2. a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének és megrendezésének egyes kérdéseiről szóló 33/2011.(VI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 3/2012. (II.27.) önkormányzati rendelet.



dr. Lamperth Mónika s.k.

Hajdu László s.k.

jegyző

polgármester


1. melléklet a 13/2015.(III.31.) önkormányzati rendelethez



A házasságkötési vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló, a hivatal munkaidejében hivatali helyiségben tartandó szertartáson igénybe vehető többletszolgáltatások díjai:




Többletszolgáltatások



a)   Zeneszolgáltatás hanghordozóról                                             3.000.-Ft

(hozott hanghordozó felhasználása esetén is)


b)   Vers, próza szolgáltatása hanghordozóról                                 1.500.-Ft

(hozott hanghordozó felhasználása esetén is)


c)   Asztaldísz                                                                                1.000.-Ft


d)   Pezsgő felszolgálása                                                                1.000.-Ft



e)   Gyertyaszolgáltatás                                                                 1.500.-Ft


f)    Emlékdosszié                                                                          1.000.-Ft




(A többletszolgáltatások díja az Áfa-t is tartalmazza.)




2. melléklet a 13/2015.(III.31.) önkormányzati rendelethez



A házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló, a hivatali helyiségen kívül tartandó szertartáson igénybe vehető szolgáltatások díjai:




  1. A kiszállás díja:                                                             40.000.- Ft + Áfa



2.   Az anyakönyvvezető díja:


a)   Az e rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott

hivatali munkaidőn túli időpontban:                                   pénteken:       7.000.-Ft

                                                                                       szombaton: 14.000.-Ft


b)   Az e rendelet 4. § (3) bekezdésében meghatározott

időpontban:                                                                     pénteken:    10.500.-Ft

                                                                                       szombaton: 17.500.-Ft



(A 2. pontban nevesített többletszolgáltatások díja az Áfa-t is tartalmazza.)



3. melléklet a 13/2015.(III.31.) önkormányzati rendelethez



A házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló, a hivatali helyiségben, a hivatali munkaidőn kívül tartandó szertartáson igénybe vehető többletszolgáltatások díjai:



1.   A házasságkötő terem használatának díja:            10.000. – Ft + Áfa



2.   Az anyakönyvvezető díja:


a)   Az e rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott

hivatali munkaidőn kívüli időpontban:                                pénteken:       3.000.-Ft

                                                                                       szombaton:   6.000.-Ft


b)   Az e rendelet 4. § (3) bekezdésében meghatározott,

hivatali munkaidőn kívüli időpontban:                                pénteken:      9.500.-Ft

                                                                                       szombaton: 16.000.-Ft



3.   Egyéb többletszolgáltatások


a)   Zeneszolgáltatás hanghordozóról                                             3.000.-Ft

(hozott hanghordozó felhasználása esetén is)


b)   Vers, próza szolgáltatása hanghordozóról                                1.500.-Ft

(hozott hanghordozó felhasználása esetén is)


c)   Asztaldísz                                                                               1.000.-Ft


d)   Pezsgő felszolgálása                                                                1.000.-Ft


e)   Gyertyaszolgáltatás                                                                 1.500.-Ft


f)    Emlékdosszié                                                                          1.000.-Ft



(A 2. és 3. pontban nevesített többletszolgáltatások díja az Áfa-t is tartalmazza)


4. melléklet a 13/2015.(III.31.) önkormányzati rendelethez



A közreműködő anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn kívül végzett házasságkötési, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló szertartás esetén az alábbi díjazás illeti meg:




Anyakönyvvezető díja (szertartásonként):


1.   Hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül


a)   Az e rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott

hivatali munkaidőn kívüli időpontban:                                pénteken:       3.000.-Ft

                                                                                       szombaton:   6.000.-Ft


b)   Az e rendelet 4. § (3) bekezdésében meghatározott,

hivatali munkaidőn kívüli időpontban:                                pénteken:       9.500.-Ft

                                                                                       szombaton: 16.000.-Ft



2.   Hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül


a)   Az e rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott

hivatali munkaidőn kívüli időpontban:                    pénteken:       7.000.-Ft

                                                                                            szombaton:   14.000.-Ft


b)   Az e rendelet 4. § (3) bekezdésében meghatározott

hivatali munkaidőn kívüli időpontban:                    pénteken:     10.500.-Ft

                                                                                            szombaton:   17.500.-Ft