Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2015. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

Az egyes helyi jelentőségű természeti értékek védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelete

Az egyes helyi jelentőségű természeti értékek védetté nyilvánításáról

2023.05.27.

Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. §. (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.1

1. §2 Az Óhíd (külterület) 06 hrsz-ú földrészletet helyi jelentőségű védett, természetvédelmi területté nyilvánítja.

A védetté nyilvánítás célja

2. §3 A védetté nyilvánítás célja a régészeti lelőhely és a természeti értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, az eddig bekövetkezett károsodás csökkentése, megszüntetése, a Az óhídi 06 hrsz-ú földrészleten található, régészeti lelőhelyként nyilvántartott földvár megóvása és a környezetének geológiai, geomorfológiai természeti értékeinek felszín alatti vízkészletek fás területeinek védelme, az itt előforduló növényfajták, valamint élő hely megóvása és fenntartása.

3. § A védelem alá vont természeti értéket mindenki számára látható módon ismertetni kell.

4. § A védett természeti terület állapotának megőrzése érdekében végezhető tevékenységeket a 1. számú mellékletben közzétett Természetvédelmi kezelési terv tartalmazza.

Természetvédelmi hatósági jogkörök

5. § (1) A védelem alá vont természeti területtel kapcsolatos első fokú természetvédelmi hatósági jogkört az 1996. évi LIII. törvény felhatalmazása alapján a jegyző gyakorolja.

(2) A jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a védett természeti területen annak termőhelyét károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet. A határozat – a védett természetvédelmi területen közvetlen vagy súlyos sérelme, illetve veszélyeztetése esetén – a jogorvoslatra tekintet nélkül azonnal végrehajthatónak nyilvánítható.

6. § (1)4 A védelem alá vont Óhíd 06 hrsz-ú, helyi jelentőségű védett természetvédelmi terület a tulajdon megóvása, fenntartása, helyreállítása kötelező feladat. E feladat ellátását az önkormányzat tulajdonában álló területen a mindenkori szervezetének útján valósítja meg,

(2) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles kártérítés nélkül tűrni a természetvédelmi hatóságnak a védett természeti érték és termőhely oltalma, tudományos megismerése vagy bemutatása érdekében végett tevékenységét, így különösen annak megközelítését, bemutatását, őrzését, állapotának ellenőrzését, és a hatósági tájékoztató, valamint eligazító táblák elhelyezését.

(3) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles tűrni, hogy a természetvédelmi hatóság a természeti érték oltalma, tudományos megismerése érdekében ingatlanát időszakosan használja, de csak olyan mértékben, hogy az a tulajdonos (vagyonkezelő, használó) mindennapi életvitelét nem zavarhatja.

(4) Az ingatlan mindenkori tulajdonosa (használója) köteles tűrni védetté nyilvánítás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését.

7. § Tilos miden olyan tevékenység folytatása, amely a helyi jelentőségű védelem alá vont természetvédelmi terület állapotát közvetlen vagy közvetett módon a természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatja vagy veszélyezteti. Gondoskodni kell a természetvédelmi terület fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok és a vízháztartás megőrzéséről. Bányászati tevékenység nem folytatható.

Szabálysértés

8. § (1) A jelen rendelet szerinti helyi jelentőségű védett természetvédelmi terület védelmére vonatkozó szabályok megsértése esetén a környezet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény továbbá a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvánítási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szabályai szerint kell eljárni.

(2) A környezet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény alapján kiszabott természetvédelmi bírság az önkormányzat környezetvédelmi alapjának bevételi forrása, amelyben ezzel az önkormányzat rendelkezik, egyébként állami bevétel.

(3) A természetvédelmi bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, továbbá a helyreállításra vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.

9. § (1) E rendelet 2015.december 11. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

A bevezető az Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § az Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § az Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (1) bekezdése az Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.