Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2015. (III.27..) önkormányzati rendelete

A közterület használatával kapcsolatos egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 01- 2015. 03. 31

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló 5/2004. (II. 20.) Ök. rendelet 2. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Az értékcsökkenési díj a rendelet 1. mellékletében meghatározott összeg, mely a közmű-üzemeltető által az 5 éven belül elkészült közterület felbontása miatt a helyreállítást követően a sértetlen útburkolatban a munkálatok miatt bekövetkezett értékvesztés kiegyenlítését szolgálja. Az értékcsökkenési díj a bontott terület nagyságától és nemétől függetlenül fizetendő alapdíjból és a bontott terület nagyságától függően fizetendő helyreállítási díjból áll.”


(2) A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló 5/2004. (II. 20.) Ök. rendelet 6. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„d) az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-t,”


(3) A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló 5/2004. (II. 20.) Ök. rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Az új burkolat elkészültétől számított 5 éven belül közterület-bontási hozzájárulás nem adható.”


(4) A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló 5/2004. (II. 20.) Ök. rendelet 7. §-a a következő (3a) és (3b) bekezdésekkel egészül ki:


„(3a) Amennyiben „vis maior” helyzet megszüntetése vagy váratlan közterületbontás miatt 5 éven belül kerül sor a burkolat felbontására, úgy a közmű üzemeltető

a) az Útkezelő Szervezettel megállapodást köt a burkolat helyreállítására vonatkozó részletszabályokról,

b) helyreállítja az útburkolatot, és

c) a helyreállítást követő 30 napon belül a rendelet 1. mellékletében meghatározott értékcsökkenési díjat megfizeti az Útkezelő Szervezet részére.


(3b) Minőségi kőburkolatoknál „vis maiorra” visszavezethető vagy váratlan közterületbontás esetén a helyreállítási munkák felett közvetlen és folyamatos felügyeletet az Útkezelő Szervezet gyakorolja a helyreállító költségének terhére.”

(5) A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló 5/2004. (II. 20.) Ök. rendelet 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A közterület-bontási hozzájárulás kiadásának ügyintézési díja közműhálózatra történő egyszerű bekötés esetén 1.000,- Ft, minden egyéb esetben 10.000,- Ft. Az ügyintézési díj az Útkezelő Szervezet részére a kérelem benyújtásával egyidejűleg fizetendő.”


(6) A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló 5/2004. (II. 20.) Ök. rendelet 9. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:


„(5a) Amennyiben „vis maior” helyzet megszüntetése vagy váratlan közterületbontás miatt 5 éven belül kerül sor a burkolat felbontására, úgy a közmű-üzemeltető a (3a) bekezdés c) pontja szerinti értékcsökkenési díjon felül 10.000,- Ft ügyintézési díjat fizet az Útkezelő Szervezet részére a bejelentés benyújtásával egyidejűleg.”


(7) A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló 5/2004. (II. 20.) Ök. rendelet 17. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Az Útkezelő Szervezet előírhatja a jogosultnak a burkolat teljes szélességében történő helyreállítását, ha

a) a burkolatbontás a kivitelezési munkával érintett burkolatszakasz területének 50%-át meghaladja,

b) a burkolatbontás a kivitelezési munkával érintett forgalmi sáv szélességének 50%-át meghaladja,

c) a burkolatbontás jellegénél fogva a nyomvonalas helyreállítás lehetősége kizárt, vagy

d) az önkormányzattal kötött (tulajdonosi hozzájárulást is tartalmazó) megállapodásban rögzítették.”


(8) A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló 5/2004. (II. 20.) Ök. rendelet 17. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:


„(4a) Járdában történő hosszirányú nyomvonalas közmű építése, javítása, rekonstrukciós felújítása során a kivitelezési munkával érintett burkolatszakaszon a közmű-üzemeltető a teljes szélességű járda-kopóréteg cseréjét elvégzi.”



2. §



(1) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 2. § 12. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) cukrászati terméket, gyorsan romló élelmiszert, készételt szállító, speciális hűtőberendezéssel rendelkező, továbbá pékárut szállító, jól látható, azonosításra alkalmas jelzéssel ellátott gépjármű: naponta 05:30 – 09:00, 11:00 – 12:00 és 17:30 és 18:30 óra között,”

(2) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 2. § 12. pontja a következő e) alponttal egészül ki:


„e) Dunakapu téri piachoz kapcsolódó áruszállítási időszakok:

Dunakapu téri árusok: kedden és pénteken 05:00 – 07:00 és 13:00 – 14:00 óra között.”

(3) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 2. § 16. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. elfogó-jármű: személy- és vagyonvédelmi vállalkozás távfelügyelet jelzését ellenőrző, jól látható, azonosításra alkalmas jelzővel ellátott járőr-gépjárműve”


(4) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 2. § 20. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„20. kiszállítók: a korlátozott várakozási övezetben székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozók akik, az övezetből kifele irányuló gyorsan romlandó élelmiszert, készételt, cukrászati terméket szállítanak ki üzletszerűen, speciális hűtőberendezéssel felszerelt, jól látható, azonosításra alkalmas jelzővel ellátott gépjárművel”


(5) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Azok a gépjárművek, melyek úti célja az alábbiakban megjelölt övezetben van, vagy csak ezen az úton közelíthető meg, vagy feladatuk ellátása miatt az övezetbe való behajtás és várakozás elkerülhetetlen, külön behajtási engedély nélkül jogosultak behajtani 00:00-24:00 óra között


a) a védett övezetbe

1. a mentőszolgálat, rendvédelmi szerv, köztársasági őrezred megkülönböztető fény- és hangjelző készülékkel felszerelt gépjárműve és a nemzetbiztonsági szolgálatok gépjárműve,

2. a közegészségügyi és köztisztasági feladatot ellátó gépjármű,

3. a postai gyűjtő- és kézbesítőszolgáltatást ellátó, jól látható, azonosítható jelzéssel ellátott gépjármű,

4. betegszállító, gyógyszert szállító, jól látható, azonosítható jelzéssel ellátott gépjármű,

5. igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozott gépjárműve,

6. a menetrend szerint közlekedő autóbusz,

7. a diplomáciai mentességet élvező személy hatósági jelzéssel ellátott gépjárműve,

8. a közüzemi szolgáltató által üzemeltetett vagy általa út vagy közmű építésére, fenntartására megbízólevéllel megbízott, jól látható, azonosításra alkalmas figyelmeztető jelzéssel ellátott gépjármű,


b) a környezetvédelmi övezetbe

1. a mentőszolgálat, rendvédelmi szerv, köztársasági őrezred megkülönböztető fény- és hangjelző készülékkel felszerelt gépjárműve és a nemzetbiztonsági szolgálatok gépjárműve,

2. a közegészségügyi és köztisztasági feladatot ellátó gépjármű,

3. a postai gyűjtő- és kézbesítőszolgáltatást ellátó, jól látható, azonosítható jelzéssel ellátott gépjármű,

4. betegszállító, gyógyszert szállító, jól látható, azonosítható jelzéssel ellátott gépjármű,

5. a menetrend szerint közlekedő autóbusz,

6. a diplomáciai mentességet élvező személy hatósági jelzéssel ellátott gépjárműve,

7. a közüzemi szolgáltató által üzemeltetett vagy általa út vagy közmű építésére, fenntartására megbízólevéllel megbízott, jól látható, azonosításra alkalmas figyelmeztető jelzéssel ellátott gépjármű,


c) a zárt rendszerű övezetbe

a (3) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott gépjármű attól függően, hogy a zárt rendszerű övezet a védett övezetbe vagy a környezetvédelmi övezetbe tartozik-e, és

d) az Aradi vértanúk útja (Bajcsy-Zs. út – Virágpiac között szakasza) védett övezetbe a taxiállomások igénybevétele vonatkozásában szerződéssel rendelkező személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozás gépjárműve.”

(6) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A védett övezetbe és a környezetvédelmi övezetbe ingyenes behajtási engedéllyel jogosult behajtani

a) az orvosi ügyelet gépjárműve,

b) a közüzemi szolgáltató által üzemeltetett vagy általa út vagy közmű építésére, fenntartására megbízólevéllel megbízott, jól látható, azonosításra alkalmas jelzéssel ellátott gépjármű,

c) az Útkezelő Szervezet, valamint Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala hivatali gépjárműve,

d) a Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat Győr és az általa gépjármű kerékbilincselésével és elszállításával megbízott gépjárműve.”


(7) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A kérelmező a kérelem előterjesztésével egyidejűleg bemutatja az engedélyhez való jogosultságot igazoló eredeti dokumentumokat, az engedély ismételt igénylésekor is. A bemutatott dokumentumokról az Útkezelő Szervezet fénymásolatot készít.”


(8) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 22. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:


„(7) Az a jogosult, akinek engedélye visszavonásra került

a) a (2) bekezdés alapján, úgy a visszavonás ideje alatt, vagy

b) a (3) bekezdés alapján, úgy 5 éven belül

ismételten engedélyre nem jogosult.”



3. §



(1) A közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkákról szóló 5/2004. (II. 20.) Ök. rendelet 1. sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


(2) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 2. melléklete lép.


(3) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 2. számú melléklete helyébe jelen rendelet 3. melléklete lép.


(4) Győr belváros behajtási rendjének szabályozásáról szóló 19/2010. (VI. 25.) GYMJVÖ. rendelet 4. számú melléklete helyébe jelen rendelet 4. melléklete lép.


4. §



E rendelet 2015. április 1-jén lép hatályba.

Mellékletek