Maroslele Község Önkormányzati Képviselő-testületének 14/2015 (V.27.) önkormányzati rendelete

a Maroslele jövője érdekében nyújtott támogatásokról

Hatályos: 2015. 05. 28- 2015. 09. 09

Maroslele Község Önkormányzati Képviselő-testületének

14/2015.(V. 27.) önkormányzati rendelete

a Maroslele jövője érdekében nyújtott támogatásokról


Maroslele Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


  1. §


Maroslele Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) célja, hogy Maroslele jövője érdekében növelje a település megtartó erejét, a fiatalokat arra ösztönözze, hogy a községben telepedjenek le, illetve a községből ne költözzenek el, továbbá a gyermeket nevelő szülőket arra ösztönözze, hogy a maroslelei óvodába és iskolába írassák be gyermekeiket, ezzel biztosítva az intézmények működéséhez szükséges létszámot.


  1. §


(1) E rendelet célja, hogy egységes keretszabályozását adja azoknak az ellátásoknak, amelyekkel Maroslele Község Önkormányzata a közigazgatási területén letelepülőket, építkezni szándékozókat, ingatlanvásárlókat, felújítókat, továbbá a gyermeket vállaló és gyermeküket a maroslelei óvodába, iskolába írató szülőket segíti.

(2) Az Önkormányzat által nyújtott támogatások formái:

     a) óvodáztatási, iskoláztatási támogatás.

(3) Maroslele Község Önkormányzati Képviselő-testülete az e rendeletben szabályozott ellátások pénzügyi fedezetét az Önkormányzat mindenkori költségvetésében biztosítja.


Óvodáztatási, iskoláztatási támogatás


  1. §


(1) A Képviselő-testület – jövedelemre tekintet nélkül – vissza nem térítendő természetbeni támogatásban részesíti azon szülőt, gondviselőt vagy más törvényes képviselőt (a továbbiakban együtt: szülő), akinek óvodáskorú gyermeke (továbbiakban: kedvezményezett gyermek) a Maroslelei Zengő Óvodába jár, általános iskoláskorú gyermeke (továbbiakban: kedvezményezett tanuló) pedig a Maroslelei Általános Iskolába jár.

(2) Az intézményekkel jogviszonyban álló kedvezményezett gyermekekről/tanulókról az intézményvezetők adatszolgáltatást teljesítenek az Önkormányzat részére minden év július 31-ig.

(3) A Képviselő-testület hivatalból, egyedi határozat hozatala nélkül részesíti óvodáztatási, iskoláztatási támogatásban a jogosultat.

(4) Az óvodáztatási, iskoláztatási támogatás mértéke 5.000.-Ft/kedvezményezett gyermek/tanuló, formája a kedvezményezett gyermek/tanuló nevére kiállított vásárlási utalvány, melyet azon helyi vállalkozásoknál lehet levásárolni, amelyek az Önkormányzattal együttműködési megállapodást kötöttek.

(5) A szülő az utalványt a Maroslelei Polgármesteri Hivatal házipénztárában veheti át. Az átvétel időpontjáról a Polgármesteri Hivatal értesítést küld.

(6) Az óvodáztatási, iskoláztatási támogatással kapcsolatos feladatokat a Jegyző látja el átruházott hatáskörben.


  1. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit azon kedvezményezett gyermekre/tanulóra kell alkalmazni, akik 2015. szeptember 1-én a Maroslelei Zengő Óvodával, illetve a Maroslelei Általános Iskolával állnak jogviszonyban.






Dr. Martonosi György                                                                    Dr. Dóka Tímea

polgármester                                                                                    jegyző



Záradék:

A  rendeletet a képviselő-testület a 2015. május 26-i ülésén fogadta el. A rendelet 2015. május 27-én került kihirdetésre.


Maroslele, 2015. május 27.





                                                                                              Dr. Dóka Tímea

                                                                                              jegyző