Mártély Község Önkormányzat Képviselő Testületének 14/2015. (XI.18.) önkormányzati Rendelete

A közterületek tisztántartásáról, a települési szilárd hulladék gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról szóló 29/2013. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 02

A közterületek tisztántartásáról, a települési szilárd hulladék gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról szóló 29/2013. (XI. 27.) önkormányzati rendeltét (a továbbiakban: rendelet) az alábbiak szerint módosítja:

1. §

A rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás – általános forgalmi adó nélkül számított – egységnyi díját a Ht. 47/A. §-a alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján a miniszter rendeletben állapítja meg a törvényben foglalt elvek szerint.

(2) A hulladékszállításba bekapcsolt ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért a Szolgáltató által utólag megküldött számla alapján díjat kötelesek fizetni.

(3) A Szolgáltató a hulladékszállítási díjat negyedévente, a tárgynegyedév utolsó hónapjának 15. napjáig, 15 napos fizetési határidővel, számlázza az ingatlantulajdonosnak.

(4) A Szolgáltatót megillető közszolgáltatási díj egytényezős.

(5) A hulladékszállítás díja magában foglalja az edényzet heti egyszeri alkalommal történő ürítését,valamint évi egy lomtalanítást.

(6) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatás díjának megfizetését az, aki a települési hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a szolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja.

(7) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(8) Az írásban tett kifogásra, a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a Szolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni vagy az ingatlantulajdonos írásbeli kérelmére azt a soron következő, esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.

(9) Az ingatlan tulajdonosa a díjfizetés alapjául szolgáló adatokat köteles a közszolgáltató részére megadni, hitelt érdemlő módon igazolni, a bekövetkezett változásokat 8 napon belül írásban bejelenteni és a szükséges szerződéskötési kötelezettségnek eleget tenni.

(10) Tulajdonosváltozás esetén a szolgáltatónak történő bejelentés napjáig a közszolgáltatás díját a régi tulajdonos viseli.

(11) Nincs helye díjfizetési kötelezettségnek nem lakott épület esetében arra az időre, amíg azt nem lakják, vagy használatát szüneteltetik.

(12) Az elmaradt és nem pótolt közszolgáltatásért nem jár díj. Az emiatt visszajáró összeget beszámítással, vagy visszafizetéssel kell rendezni.

(13) Az Önkormányzat azon ingatlanhasználókat, akik 2016. január 1. napjától, illetve azt követően felelnek meg azon feltételnek, hogy az ingatlanban hatósági nyilvántartás alapján kizárólag 65 életévet betöltött személyek élnek életvitelszerűen, az egy főre jutó nettó jövedelemtől függően az alábbi díjkedvezményben, díjmentességben részesíti:

a) A családi házas ingatlanok esetében azon ingatlanhasználók, ahol a hatósági nyilvántartás alapján kizárólag 65. évet betöltött személyek laknak, a következő díjkedvezményben részesülnek:

aa) amennyiben az egy főre jutó nettó jövedelem a 47.000,-Ft-ot nem haladja meg, úgy a mindenkori 60 literes hulladéktároló edényzet bruttó egyszeri ürítési díjának megfelelő összeg;

ab) amennyiben az egy főre jutó nettó jövedelem az 47.001,-Ft eléri, de nem haladja meg a 80.000,-Ft-ot, úgy a mindenkori 60 literes hulladéktároló edényzet bruttó egyszeri ürítési díj 50%-ának megfelelő összeg;

ac) amennyiben az egy főre jutó nettó jövedelem a 80.001,-Ft-ot eléri, úgy kedvezmény nem biztosítható.

b) Az Önkormányzat Ifjúsági és Népjóléti Bizottsága jogosult kérelemre az előző pontokban meghatározott díjkedvezményt megállapítani azon ingatlanhasználók részére is, ahol

- a hatósági nyilvántartás alapján kizárólag 65 évet betöltött személyek és nappali képzésben iskolai/felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek/fiatal felnőttek, és/vagy

- kizárólag 65 évet betöltött személyek és egészségi állapotuk miatt keresőképtelenek, saját ellátásukról gondoskodni nem képes személyek laknak.

c.) A kedvezményre jogosító életkor elérését a kedvezményt igénybe venni kívánó személy igazolja.

(14) Az Önkormányzat által biztosított díjkedvezményt az Önkormányzat díjkompenzáció formájában biztosítja a Szolgáltató, illetve a szolgáltatást igénybe vevők részére. A Szolgáltató részére fizetendő díjkompenzáció elszámolása külön megállapodás alapján történik.

(15) Az Önkormányzat a díjkedvezményt, díjmentességet a jogosultság keletkezését követő naptári negyedévtől biztosítja. A díjkedvezmény, díjmentesség azon ingatlan esetében biztosítható, ahol az ingatlanhasználó a hatósági nyilvántartás adatai alapján életvitelszerűen lakik.

(16) Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A díjhátralék eljárási rendjét a Ht. 52. §-a szabályozza.

2. §

Ez a rendelet a 2016. január 1-én lép hatályba és a hatályba lépését követő második napon hatályát veszti.

Borsos József                                                                      Dr. Korsós Ágnes

polgármester                                                                        címzetes főjegyző

Záradék:

A rendelet kihirdetése megtörtént.

Mártély, 2015. november 18.

dr. Korsós Ágnes

címzetes főjegyző