Fülöpjakab Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (XI.18.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 28

Fülöpjakab Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében és 39/C. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Fülöpjakab Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014. (XII.17.) önkormányzati rendeletben biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §


Fülöpjakab Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat illetékességi területére az e rendeletben meghatározott helyi adókat és azok mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan állapítja meg.


2. §


Fülöpjakab Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat illetékességi területén az alábbi helyi adókat vezeti be:

  1. helyi iparűzési adó,
  2. magánszemélyek kommunális adója,
  3. telekadó.



2. Helyi iparűzési adó


3. §


A helyi iparűzési adó évi mértéke

a.) állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a Htv. szerinti adóalap 1,4 %-a.

b.)  ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén

             ba) piaci és vásározó kiskereskedelmi tevékenység esetén naptári naponként 500,-Ft

 bb) Építőipari - valamint  nyomvonalas létesítményen végzett kivitelezési és fenntartási munkák , továbbá ezekkel kapcsolatban szerelési, szervezési lebonyolító, szaktanácsadó, felügyeleti tevékenyég végzése, illetőleg természeti erőforrás feltárása, kutatása, feltéve, hogy a folyamatosan, vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül  legalább 1 hónap, de 6 hónapot nem haladja meg: 3.000.-Ft/naptári nap.



3. Magánszemélyek kommunális adója


4. §


(1) A magánszemély kommunális adó mértéke

  1. lakástulajdon, vagy külön telken épített egyéb helyiség, illetve lakásbérleti jogviszony esetén 4.500.-Ft

b.) külterületen tanyaingatlanonként 7.500.-Ft


(2) Mentesül az adófizetés alól az az ingatlan, melyet telekadó fizetési kötelezettség terhel.


  1. Az az adóalany, aki legkésőbb 2016. március 15. napjáig befizeti a kommunális adótartozását, mentesül a késedelmi pótlék megfizetése alól.



4. Telekadó


5. §


  1. A telekadó mértéke 20 Ft/m2, de legfeljebb 20.000 Ft/év.


(2) Az adóalany kérelme alapján a kérelem benyújtása napját követő félév első napjától 40 %-os kedvezményben részesül, ha az érvényes építési engedély alapján a kivitelezés alatt álló ingatlan – a felelős műszaki vezető által igazoltan- 40 %-os készültségi fokot elérte (teherhordó szerkezet, válaszfalak, tetőszerkezet, tető héjazat elkészült).


(3)  Feltételesen mentes a telekadó alól:

a.) a magánszemély tulajdonában lévő, az önkormányzattól vásárolt telek a tulajdonszerzést követő év január 1-től öt évig.

b.) a magánszemély tulajdonában lévő telek – amennyiben a tulajdonszerzéskor érvényes építési engedéllyel rendelkezik – a tulajdonszerzést követő év január 1-től öt évig.

c.) a magánszemély tulajdonában lévő telek – amennyiben a tulajdonszerzéskor érvényes építési engedéllyel nem rendelkezik – az érvényes építési engedély megszerzésének évétől, a tulajdonszerzést  követő év január 1-től számított ötödik évig.



6.§


  1. Amennyiben a magánszemély az 5. § (3) bekezdés a) pontja szerinti határidő lejárta előtt a telket elidegeníti, a mentesség érvényét veszti és a telekadót az elévülési időn (5 év) belül utólag visszamenőleg köteles megfizetni.


  1. Amennyiben a magánszemély az 5. § (3) bekezdés b)-c) pontokban előírt határidő lejártáig a használatba vételi engedélyt nem szerzi meg, a határidő lejártát követő év január 1-től köteles a telekadót megfizetni.





5.  Méltányossági eljárási szabályok


7. §


  1. Az adózó részére az önkormányzati adóhatóság fizetési halasztást, részletfizetést, vagy méltányosság címén történő törlést akkor engedélyezhet, ha az adózó igazolja, hogy az adó megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terheket jelentene. Szociális méltányosságra az tarthat igényt, aki családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimumot.


  1. Az 5. §-ban, illetve a 7. § (1) bekezdésben meghatározott jogosultságokat, továbbá az azt érintő időközbeni változásokat a jegyzőhöz kell bejelenteni és megfelelő módon (pl. jövedelemigazolás, adásvételi szerződés, építési engedély) igazolni kell.


  1. Az önkormányzati adóhatóság az adóalany kérelmére az 5. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő beépítési kötelezettséget - indokolt esetben - egy alkalommal legfeljebb kettő évvel meghosszabbíthatja.


6. Záró rendelkezések


8. §


(1) Ezen rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Fülöpjakab Község Önkormányzata Képviselő-testületének

a) a helyi iparűzési adóról szóló 13/2007.(XI.28.) rendelete,

b) a magánszemélyek és a vállalkozások kommunális adójáról szóló 9/2003.(VI.19.) rendelete, illetve az azt módosító 17/2007.(XII.12.) és 15/2008.(XII.10.) rendeletei,

c) a telekadóról szóló 14/1996.(XII.18.) önkormányzati rendelete, illetve az azt módosító 2/1997.(II.19.), 20/1999.(XII.14.), 15/2007.(XI.28.), 14/2009.(XII.16.) és 13/2013.(XI.29.) rendeletei.






Szénási Zoltán                                                                                  dr. Bóna Csaba

  polgármester                                                                                          jegyző





A rendelet kihirdetve: 2015. november 18.

dr. Bóna Csaba

                                                                                                     jegyző

Mellékletek