Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (X.13..) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 10. 15- 2016. 03. 31

Tass Község Önkormányzat képviselő- testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.



I. Fejezet


Általános szabályok



1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Tass Község önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a képviselő-testület gyakorolja.


2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) az önkormányzati hivatalnál írásban – e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon - előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet

megindítani.

     (5) A kérelem nyomtatványhoz kapcsolódó kitöltési útmutató elérhető a polgármesteri hivatalban nyomtatott, vagy az önkormányzat honlapján elektronikus formában.

(6) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(7) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(8) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül meg kell tenni.

     (9) Ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő az eljárást hivatalból kell megindítani.


3. § (1) A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.

(2) A jövedelem igazolására a kérelmező saját maga és a vele egy háztartásban élők jövedelemét tükröző dokumentumokat köteles csatolni:

  1. a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,
  2. vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,
  3. álláskeresési támogatás esetén a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kunszentmiklósi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége (a továbbiakban: Munkaügyi Központ) megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  4. nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén éves nyugdíjösszesítő,
  5. a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,
  6. a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat,
  7. állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén Gyámhivatal határozata,
  8. ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,
  9. nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat
  10. amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat, melyet-e rendelet 2. melléklete tartalmaz és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy nyilvántartásban szerepel-e vagy sem és ellátásban nem részesül,
  11.  egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat


4. § (1) A pénzbeli ellátások kifizetése utalással vagy postai úton történik.

(2) A polgármester joga, hogy az általa rendkívül indokolt esetnek minősülő helyzetekben utasítást adjon az eseti pénzbeli ellátások házipénztárból készpénzben történő kifizetésére.


5. § (1) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(2) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi. 

II. Fejezet


A települési támogatás



6. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

7. § (1) A települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.


8. § A települési támogatás formái:

a) eseti települési támogatás:

aa) települési létfenntartási támogatás,

ab) települési fűtéstámogatás,

ac) települési temetési támogatás,

ad) települési támogatási elemi kár elhárításához,

ae) iskolakezdési támogatás,

af) települési támogatás időskorúak részére,

ag) karácsonyi támogatás.

b) rendszeres települési támogatás formái:

ba) lakásfenntartási támogatás



1. Települési létfenntartási támogatás


9. § (1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem egyedül élő –egyszemélyes háztartás - esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg, többszemélyes háztartás esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át nem haladja meg.

 (2) Az egy alkalommal megállapított eseti települési létfenntartási támogatás maximális összege 2.000-15.000 Ft-ig terjedhet.

(3) A kérelmező részére rendkívüli élethelyzetre tekintettel jövedelemvizsgálat nélkül a támogatás egy évben egyszer adható.

(4) A segély elbírálásához az adott élethelyzetet megfelelően igazolni szükséges.


10. § (1) Az eseti települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a kérelem beérkezését követő 5 munkanapon belül a polgármester dönt.


2. Települési fűtéstámogatás


11. § (1) Települési fűtéstámogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló háztartás, ahol a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, többszemélyes háztartás esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

12. § (1) A települési fűtéstámogatást eseti települési támogatás formájában lehet nyújtani.

(2) A települési fűtési támogatás iránti kérelem tárgyév augusztus 1. napjától szeptember 30. napjáig személyesen nyújtható be - a Hivatal 8. szobájában – a szociális ügyintézőjénél.

(3) Az egy alkalommal megállapított rendszeres települési fűtéstámogatás összege 40.000.- Ft.

13.§ A Képviselő-testület a települési fűtéstámogatásra való jogosultság egyéb feltételeként a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja számára a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozóan az alábbi együttes feltételeket határozza meg:

a) tiszta legyen

aa) a kérelemmel, illetve az ellátással érintett lakás vagy a ház (a továbbiakban: ház),

ab) a ház udvara, kertje,

ac) a ház kerítéssel - kívül - határos területe, a járda,

b) a ház állag megőrzése biztosítva legyen,

c) a ház olyan állagú legyen, amely biztosítja a rendeltetésszerű használhatóságot,

d) a ház vonatkozásában biztosítva legyen a higiénikus állapot.


14.§ A 13. §-ban meghatározott feltételeket a kérelmező vagy a jogosult által életvitelszerűen lakott lakókörnyezetére kell vonatkoztatni.


15. § A jegyző a 13. §-ban meghatározott feltételek teljesítésére az érintettet

a) 5 napos határidő kitűzésével szólítja fel

b) 15 napos határidő kitűzésével szólítja fel

c) legalább 5 napos határidővel, de a kötelezettség jellegét figyelembe véve szólítja fel a meghatározott kötelezettség nem teljesülésekor.

16. § A települési fűtéstámogatásra való jogosultságról a képviselő-testület a benyújtási határidőt követő testületi ülésén dönt.

3. Települési temetési támogatás


17. § (1) A temetési költségekre tekintettel települési temetési támogatásra jogosult az a személy, akinek a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem.

(2) Az (1) bekezdés szerint a temetési költség viselése az eltemettetést vállaló kérelmező létfenntartást akkor veszélyezteti, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(3) A települési temetési támogatást kérelmezni lehet a temetési költségek utólagos megtérítésére.

(4) A támogatás összege kérelmenként 25.000.-Ft.

(5) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a saját nevére kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

     (6) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt települési temetési támogatás iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 60 napon belül nyújthatja be.

 (8) A települési temetési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a kérelem beérkezését követő 5 munkanapon belül a polgármester dönt. 

4. Települési támogatás elemi kár elhárításához


18. § (1) Elemi kárra tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) A támogatás összege kérelmenként maximum 50.000.- Ft lehet. Egy ingatlanra egy évben csak egyszer lehet támogatást adni.

(4) Az (1) bekezdés szerint a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet akkor áll fenn, ha

a) kérelmező lakhatását biztosító ingatlan elemi kárt szenvedett, és

b) a kérelmezőnek nincs saját, vagy a családja tulajdonában lévő, és haszonélvezeti jogával bíró más, a lakhatását lehetővé tevő ingatlana, és

c) a kérelmezőnek és családjának nincs vagyona, és

d) a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg,

(5) Az önkormányzat hivatal jegyzője, vagy a jegyző által kijelölt dolgozója a kérelem beérkezésétől számított 3 munkanapon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után.

(6) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a (4) bekezdés b-d) pontokra vonatkozó nyilatkozatokat.

(7) El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy

a) az elemi kárt szándékosan idézte elő,

b) az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem, vagy nem megfelelő mértékben vett részt.

(8) Az elemi kárra tekintettel kérelmezett települési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testülete a kérelem beérkezésétől számított 20 napon belül dönt.







5. Iskolakezdési támogatás


19. § (1) Települési iskolakezdési támogatásra jogosult az a személy, aki saját háztartásában olyan gyermeket nevel, aki iskolarendszerű tanulmányait megkezdte, gyermekenként annak a tanévnek a végéig, amelyben a gyermek a 18. életévét betölti és családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj 1000%-át nem haladja meg.

 (2) A támogatás 5000 Ft értékű iskolakezdési utalvány.

 (3) A kérelem benyújtására nyitva álló idő a tárgyév június 1. és június 30. napja közötti időszak. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez csatolni kell a lakcímkártya másolatát, illetve a törvényes képviselő nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a gyermek életvitelszerűen Tasson lakik.

(5) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jogosultságról a polgármester a kérelem beérkezését követő 5 munkanapon belül dönt.

(6) Az utalványok kiosztására jogosultság megállapítását követően – a pénztár nyitvatartási idejében - egy naptári évben egyszer, augusztus 15-től augusztus 31-ig kerül sor.



6. Települési támogatás időskorúak részére


20. § (1) A képviselő-testület támogatást nyújt azon 62. életévét betöltött tassi lakos részére, akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 100.000.- Ft-ot évi egy alkalommal – október hónapban - 2.500.- Ft értékben.

(2) A kérelem benyújtására nyitva álló idő a tárgyév augusztus 1. és augusztus 31. közötti időszak.

(3) Az időskorúak részére nyújtott települési támogatás tartós élelmiszercsomag formájában nyújtandó.

(4) A támogatásra való jogosultságról a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a kérelem beérkezését követő 21 napon belül dönt.

(5) A csomagok kiosztására az idősek napja keretében kerül sor.


7. Karácsonyi támogatás


21. § (1) A képviselő-testület minden évben karácsonyi támogatást nyújt kérelemre azon tassi lakos részére, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(2) A kérelem benyújtására nyitva álló idő a tárgyév október 15. és november 15. közötti időszak.

(3) A támogatásra való jogosultságról a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a kérelem beérkezését követő 21 napon belül dönt.

(4) A karácsonyi támogatás mértéke 10.000.- Ft.

     (5) A karácsonyi támogatás családonként egy személy részére állapítható meg ndent:14.2pt'> 


8. Lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás


22. § (1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén (a továbbiakban: lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás).

(2) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) A támogatás havi összege 2.500.- Ft

(10) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évre kell megállapítani.

(11) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E rendelkezés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(12) Nem igényelhet lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást, aki - vagy akinek egy háztartásban élő családtagja - részére lakásfenntartási támogatást folyósítanak.

(13) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra való jogosultságról a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a jegyző a kérelem beérkezését követő 21 napon belül dönt.



9. Köztemetés

23. § (1) Kérelemre a képviselőtestület által átruházott hatáskörben a polgármester a Szt. 48. §-a alapján gondoskodik a Tass közigazgatási területén elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről a halálesetről való tudomásszerzést követő 21 napon belül, ha
a)    nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy 
b)    az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
 (1) A polgármester különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól:
a) részben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 100 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át,
b) egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 50 %-át, egyedül élő esetén a 100 %-át, 
és az érintett személy vagyonnal nem rendelkezik.


III. Fejezet

Egyéb rendelkezések


24. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.



VI. Fejezet

Záró rendelkezések


25. § (1)Ez a rendelet 2015. év október 15-én lép hatályba.
(2)  Hatályát veszti:
1.    a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásoktól szóló 7/2015. (V.21.) önkormányzati rendelet.