Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 14/2015. (XII.18.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2015. 12. 19- 2021. 11. 28

Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 14/2015. (XII.18.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

2015.12.19.

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. 77. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 7. pontja szerinti feladatkörben eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy a településen élő lakosság művelődési igényeinek és kulturális szükségleteinek kielégítése érdekében a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembevételével meghatározza a helyi közművelődési tevékenységek támogatásának formáit, ellátásuk módját és mértékét, valamint finanszírozásuk alapelveit.

(2) A rendelet hatálya Budajenő közigazgatási területén a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, a közművelődési intézmény vagy színtér fenntartójára, működtetőjére és alkalmazottaira terjed ki.

A közművelődés színterei

2. § (1) Az önkormányzat az 1. § szerinti célok elérése érdekében közösségi színteret tart fent, melyek adatait az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A fenntartás és működtetés keretében a képviselő-testület gondoskodik a jogszabályok által meghatározott személyi és tárgyi feltételek biztosításáról.

A helyi közművelődési tevékenységek támogatásának módja és formái

3. § (1) A helyi közművelődési tevékenységek támogatására a képviselő-testület az éves költségvetésében biztosít fedezetet.

(2) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a befogadás elősegítése, és az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a testület különös figyelmet fordít a jelentős nemzeti és nemzetiségi, országos és helyi ünnepek méltó megünneplésére. Az ünnepségek szervezése, valamint a szervezés koordinálása a polgármester feladata, melyet a képviselő-testület, a Hivatal és a civil szervezetek közreműködésével végez.

(3) A képviselő-testület a település kulturális és civil szervezeteinek támogatása érdekében térítésmentes használatot biztosít a Hagyományőrzők Házában évi két alkalommal közgyűlés, taggyűlés vagy tanácskozás lebonyolítására hétköznap 16 és 22 óra közötti időszakokban az alábbi szervezeteknek:

Budajenői Óvódásokért Közhasznú Alapítvány
Budajenői Általános Iskoláért Alapítvány
Budajenő-Telki Gábor Áron Székely Baráti Kör
Budajenő-Telki Székely Társulat
Dombtető Lakóegyesület
Budajenői Német Hagyományőrző Dalkör
Kápolna Védalap Budajenő
Budajenői Német Nemzetiségi Önkormányzat
Budajenő-Telki Nőklub
Pántlika Táncegyüttes
Polgárőrség
Pro Budajenő Egyesület
Ringlein Tánccsoport
Budajenő Községi Sportklub
(4) A képviselő-testület térítésmentes használatot biztosít továbbá a 2. § (1) bekezdés szerinti közösségi tér épületeiben a hagyományőrző egyesületek, így különösen a Budajenői Német Hagyományőrző Dalkör, a Pántlika Táncegyüttes, a Ringlein Tánccsoport és a Budajenő-Telki Székely Társulat próbáinak a lebonyolítására heti egy alkalommal. Az egyéb közösségi kulturális és klubrendezvényekhez alkalomszerűen. A próbák és egyéb rendezvények időpontjai, feltételei és a szükséges mértékű helyiség biztosítása a polgármesterrel történő előzetes egyeztetés után kerül meghatározásra.
(5) Térítésmentesen vehetik igénybe az általános iskolai tanulók a tanítási napokon 11 és 15 óra közötti időtartamban a Hagyományőrzők Házát, a testnevelést kiegészítő néptánc oktatásra.
(6) Az (1)-(5) bekezdésben nem nevesített rendezvények szervezői a közösségi színterek használatáért bérleti díjat kötelesek fizetni, melynek összegét a képviselő-testület határozatban állapít meg, és minden évben felülvizsgál. A használat feltételei és a szükséges mértékű helység biztosítása a polgármesterrel történő előzetes egyeztetés után kerül meghatározásra.
(7) A közösségi színterek használóit kártérítési felelősség terheli az ingatlanban és azok berendezéseiben okozott károkért. A kártérítési felelősség a közösségi színtereket e rendelet alapján ingyenesen igénybevevőket is terheli. A károk megtérítése minden esetben a szervezőt terheli. Minden igénybevevő köteles olyan állapotban visszaadni az igénybevett helyiséget a gondnoknak, amilyen állapotban átvette.
(8) A Hagyományőrzők Háza gondnoka felelős az épület rendeltetésszerű használatáért és tisztaságáért. A gondnok a káreseményeket köteles minden esetben jelezni a polgármester felé.

Záró rendelkezések

4. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 9/2002.(IX. 11.) Ök. számú rendelete, és az azt módosító 17/2002.(XII.20.), 2/2003.(I.29.), 23/2003.(XII.30.), 25/2008 (X.22.) és 36/2008.(XII.15.) önkormányzati rendeletek.

1. melléklet a 14/2015. (XII. 18.) önkormányzati rendelethez

Budajenő Község Önkormányzatának közösségi színterei
A közösségi színtér neve és székhelye:

1. Hagyományőrzők Háza (2093 Budajenő, Fő u.18.)

Működési rendje, nyitvatartási ideje: a Hagyományőrzők Háza egész évben igénybe vehető az alábbi kivételekkel:
zárva tart: Karácsony, Húsvét ünnepnapjain és az év utolsó és első napján.

2. Magtár (2093 Budajenő, Magtár u. 5.) Működési rendje, nyitvatartási ideje: eseti jelleggel, egyéni megállapodás szerint.